Un nou episod din serialul “Dan Țacăl nu se dă dus de la Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului” se derulează în această săptămână. Joi, consilierii locali din Bistrița Bârgăului au fost convocați în ședință, iar pe ordinea de zi se află un proiect privind numirea noului șef de ocol. Schimbarea sa din funcție pare a fi una iminentă, Dan Țacăl a rămas practic fără susținere în comunitate. La ultima ședință de Consiliu Local, un singur consilier, apropiat de-al său, i-a acordat votul.

De altfel, Dan Țacăl trebuia să fie deja istorie și să fie înlocuit cu inginerul Marius Mihai Pop încă din luna mai. La precedenta ședință, Pop a primit 8 voturi pentru, Dan Țacăl fiind votat de un singur consilier, fapt ce denotă clar că e în dizgrația aleșilor locuitorilor din comună. Inginerul Pop nu a putut fi însă validat, pentru că era nevoie de două treimi din numărul consilierilor în funcție, iar doi dintre consilierii PSD au lipsit.

De ce nu mai e dorit Dan Țacăl? Rotarian de vază în comunitate, Dan Țacăl a devenit persona non-grata în rândul consilierilor locali după ce Ocolul Silvic, instituția pe care a condus-o în ultimii ani, a avut parte de mai multe scandaluri, controale și amenzi, planând asupra sa o serie de nereguli descoperite de organele de control. Dan Țacăl nu și-a asumat însă răspunderea pentru prejudiciile constatate, lăsând impresia că ori nu știe ce se întâmplă în propria ogradă (lucru destul de grav pentru un șef care are în gestiune pădurile comunității), ori e depășit de situație și nu mai poate controla lucrurile. Prejudiciile imense constatate, amenzile primite, dosarele de la Poliție, au fost elemente care au indicat clar că lucrurile au scăpat de sub control la Ocolul Silvic din Bistrița-Bârgăului, fapt ce a determinat administrația locală să schimbe lucrurile, pentru a remedia situația.

Despre nereguli puteți citi și aici.

Puțini știu însă că nu este prima dată când Dan Țacăl a avut probleme la locul de muncă. În perioada 1999-2000, Dan Țacăl a fost angajat la Ocolul Silvic Livezile, de unde i s-a desfăcut contractul de muncă disciplinar, cu litera “i” în luna septembrie 2000. În vremurile în care lucrurile “se rezolvau” mai ușor ca acum, decizia de concediere a fost ulterior suspendată și apoi anulată, fapt ce i-a permis lui Dan Țacăl să ajungă la OS din Bistrița-Bârgăului, unde, ulterior, avea să devină șef.

De-a lungul carierei sale, Dan Țacăl, controlând o instituție care deținea “aurul verde” de pe Valea Bârgăului, a fost un om influent și s-a învârtit doar în jurul oamenilor influenți din Bistrița-Năsăud. Fiind rotarian, a avut acces la spuma societății, a fost președinte al Clubului Rotary din Bistrița, a avut contact și probabil mai are susținerea oamenilor care mișcă sforile în societate. Nu e de mirare că nu se vrea dus dintr-o funcție care îi oferă putere, bani, facilități și legături cu lumea bună.

Contactat telefonic în legătură cu acest subiect, primarul comunei Bistrița-Bârgăului, Vasile Laba, a declarat că vrea ca Ocolul Silvic să își facă treaba. “În urma controalelor făcute de către ITRSV și a problemelor care au apărut în teren, nu i-am cerut altceva șefului de Ocol (n.r – Dan Țacăl) decât să înțeleagă că administrația publică nu se face din Primărie și nici silvicultura nu se poate conduce din birou. Am fost de nenumărate ori la ei la ședințe și le-am spus să-și facă treaba și să se termine cu ceea ce a fost până acum. Am avut zeci de controale, avem miliarde de recuperat și toți zic că n-au greșit cu nimic. E de competența mea să mă duc în pădure să verific cioatele? Cred că e de competența lor și totul începe de la șeful de Ocol. I-am cerut să-și facă treaba ca șef de instituție. Sunt o parte dintre silvicultori pe care nu-i vezi cu lunile în pădure, la serviciu, au afacerile lor”, a declarat primarul Vasile Laba.

Ședința de Consiliu Local va avea loc joi, 15 iunie. Noul șef de Ocol va avea nevoie de două treimi din voturile consilierilor pentru a fi validat. Cei doi pretendenți sunt Dan Țacăl și Marius Mihai Pop.

 

 

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA