Legea salarizării, votată săptămâna trecută de parlamentarii români, aduce și o modificare care obligă autoritățile publice la publicarea veniturilor bugetarilor. Odată ce legea va intra în vigoare, se cere ca de două ori pe an, entitățile publice să afișeze liste clare cu veniturile pe tipuri de funcții. Astfel că toți cei interesați să vadă ce bani primesc bugetarii care ocupă o anumită funcție vor avea acces la aceste informații, care până acum erau confidențiale.
Se așteaptă ca legea să intre în vigoare din 1 iulie, astfel că primele liste cu salariile și alte venituri, cum ar fi prime, bonusuri etc. ale bugetarilor ar trebui să fie publicate pentru prima dată la toamnă, mai exact în 30 septembrie.
”Toate autorităţile şi instituţiile publice enumerate la art. 2 alin. (1) şi (3) vor publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an şi vor menţine publicate, o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice”, stipulează legea care urmeaă să fie promulgată.
În listele cu veniturile bugetarilor se va face public salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora. Valoarea anuală a voucherelor de vacanţă, valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioada lucrată de un an, precum și orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă e cazul, precum şi baza legală a acordării acestora se vor regăsi pe lsta veniturilor ce urmează să se facă publice.
Listele nu vor fi nominale, astfel că toți cei interesați ce bani se primesc unii bugetari vor trebui să știe exact pe ce funcții sunt încadrați. Instituțiile și autoritățile publice care nu vor publica listele cu veniturile vor putea primi amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, iar răspunderea contravențională va aparține conducătorului entității respective. Inspecția Muncii va avea competența să sancționeze aceste abateri de la lege.