Andrei Vasilichi este un tânăr antrenor din Năsăud, care din 2014 se dedică copiilor cu care lucrează intens la reclădirea fotbalului năsăudean. La 26 de ani, el antrenează 4 grupe de copii născuți în 2007-2010. Împreună cu Viorel Gheorghiță, Ghiță Burduhos și Florin Marolicaru, Andrei își dă silința să le insufle celor 60 de copiii că acest sport presupune perseverență și ambiție.

Zilele acestea, FC Viitorul Năsăud a câștigat cu grupa 2007 locul II la Turneul internațional pentru copii „Novum Fotball Festival”.

Organizată de Clubul Sportiv Juventes Târgu Mureș, această competiție a însemnat foarte mult atât pentru tânărul antrenor, cât și pentru copii, dar mai ales pentru evoluția echipei. Copiii sunt motivați și ascultători, practicând acest sport cu drag și având toată susținere părinților. Cât despre antrenori, Andrei ne spune că ei fac tot ceea ce ține de ei pentru ca micuții să înțeleagă ce înseamnă muncă de echipă, cât de important este să existe coeziune în grup.

Antrenorul trebuie să fie și un bun psiholog

E important să fiu un bun psiholog. Trebuie să le spun tot timpul că sunt buni.Nu trebuie niciodată să îi las să se subestimeze. La turneul de la Târgu Mureș,a fost invitat un psiholog sportiv și ne spunea că pe un copil nu trebuie să îl cerți, să îi spui că e slab. Nu este bine să îl vezi cu capul în pământ. Psihologul spunea că cearta trebuie să fie ca un sandwich: să începi cu <<bravo,bine încercat, dar fi mai atent ,lovește mingea cu latul și dă o pasă bună,dar nu-i nimic bine ai încercat.>>. Orice ceartă,orice analiză trebuie terminată intr-o nota pozitivă. Noi avem de pe acum, de la vârsta asta discuții colective și individuale cu ei”, a menționat Andrei

În ultimul timp, copiii i-au adus multe bucurii antrenorului, reușit să câștige numeroase competiții, însă, ca în orice sport, au existat și înfrângeri. Lucrând cu categorii de vârstă destul de mici, antrenorul trebuie să aibă capacitatea de a fi un fin și bun psiholog, mai ales în cazul eșecurilor.

Copiii se motivează și cresc de la turneu la turneu și de la meci la meci, dar, bineînțeles, rezultatele bune îi motivează cel mai mult. După înfrângeri, nu este ușor să le ridic moralul, dar eu de fiecare dată le spun exact așa cum un fost antrenor, Dan Matei îmi spunea: <<de aceea este frumos fotbalul, pentru că vine următorul meci, următoarea competiție, unde poți să demonstrezi că ești bun >>. Le spun mereu că, pentru mine, ei sunt cei mai buni, indiferent de rezultatele obținute într-o competiție”, a adăugat Andrei.

Cât despre coeziunea grupului și despre importanța spiritului de echipă, Andrei ne spune că încearcă pe cât posibil ca acestea să existe și să se mențină. Antrenorul consideră că deși fotbalul le place tuturor copiilor de vârsta celor pe care-i antrenează, este foarte important ca micuții să fie învățați că sportul se practică într-un mod organizat și cu multă disciplină. Totodată, Andrei încearcă să fie și un bun prieten pentru micuți.

La vârsta asta, ei pun accentul mai mult pe cine dă mai multe goluri, cine este căpitan de echipă, dar de fiecare dată le explicăm că fotbalul este un sport de echipă, că fiecare trebuie să-și ocupe părticica. Le explicăm că uneori contează mai mult o pasă de gol și că sunt la fel de importanți cu toții pentru echipă. Eu vorbesc cu ei înainte de fiecare meci. Îi întreb dacă se uită la meciuri. Unii cunosc majoritatea jucătorilor și majoritatea echipelor”, a adăugat antrenorul.

Cine îi susține pe copii?

Pe lângă suportul moral pe care îl au copiii din partea antrenorului, aceștia se bucură și se sutinerea părinților lor. Andei consideră că susținerea părinților este foarte importantă,atât moral cat și financiar. Acesta spune că au fost turnee plătite integral de către parintii și că fără ajutorul lor le-ar fi imposibil sa participam la atât de multe turnee. Cât despre susținerea morală, antrenorul spune că la vârsta la care sunt copii, încă au nevoi de parinti, chiar și pe perioada competițiilor pentru că „unii sunt mai mămoși și simt nevoia să doarmă cu părinții și în deplasări”.

Unii părinți inteleg mai bine ce înseamnă sportul și fotbalul și ce vrem noi să facem,alții mai puțin, dar pot să spun că și parintii și noi, antrenorii am crescut și creștem deodată cu copiii și învățam și noi, la fel ca și copiii, câte ceva din fiecare turneu”, a adăugat Andrei.

O echipă „mică”, dar cu planuri mari

Andrei, împreună cu cei trei colegi ai săi, își propune să organizeze un turneu la Năsăud în perioada următoare. El spune că acest turneu, deși nu va fi de nivelul celui la care au participat zilele trecute, dar va fi bine organizat și va fi semnificativ pentru grupele de copii.

Printre obiectivele echipei, fotbalistic vorbind, se regăsește și participarea la cât mai multe competiții cu toate categoriile de vârsta pe care le avem. Din păcate, e foarte greu în județul nostru pentru că la nivel de fotbal juvenil, nu stăm foarte bine și asta ne obliga să ieșim din județ, acest aspect implicând destul de multe cheltuieli. Cum am spus, vrem să aducem lângă noi cât mai multe persoane cărora le place fotbalul. Ne propunem să îi ajutăm pe micuți să devină fotbaliști de talie întaltă deoarece cu toții sunt talentați. Totodată, vrem cu toții să ne mândrim, peste câțiva ani, că avem jucători profesioniști de fotbal. Și…cum le spun multora, vrem ca peste 8-9-10 ani să avem o echipă de seniori la Năsăud în care majoritatea jucătorilor să fie din acest oraș si din zona Năsăudului”, a conchis antrenorul.

SPUNE-TI PAREREA