Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița organizează, în perioada 10-11 iunie, cea de-a VIII-a ediție a Reuniunii corale ”Bartolomeu Anania”, la care vor participa 10 formații corale din țară.

”Finalul de săptămână ne prinde cu o activitate frumoasă, va avea loc ediția cu numărul opt a Reuniunii Corale de Muzică Religioasă ”Bartolomeu Anania”. Este o manifestare deosebită și din câte știu singura la nivel național pe această idee și dedicată celui care a fost Mitropolitul Aedealului. Avem 10 formații corale confirmate, toate din țară, în acest an nu am făcut invitații pentru formații de peste hotare”, spune directorul Centrului Cultural Municipal George Coșbuc”, Dorel Cosma.

Sâmbătă 10 iunie, la ora 16.00, este programată deschiderea festivă, urmată de concerte, care vor fi susținute de formații în sala de spectacole a Palatului Culturii.

”Fiecare formație va evoua aproximativ 15 minute, vor susține practic câte un micro-concert. Fiind vorba despre o reuniune, acesta este și scopul, fiecare formație își va vedea evoluția, vor vedea unde se situează în raport cu celelalte formații. Este o nișă așa că nu ne așteptăm la un public foarte numeros, este un gen mai pretențios, dar avem acum tradiție în ceea ce înseamnă muzica corală religioasă. Satisfacția este că acest gen muzical e menținut de atâția ani și prin existența acestui eveniment. S-a format și un public, chiar dacă este mai restrâns și cred eu că nu trebuie neglijate formațiile corale, chiar trebuie susținute. Cred că din această prismă am găndit acest eveniment sub două forme. Dacă în prima zi reuniunea îi adună pe toți, se urmăresc reciproc, socializează și stabilesc legături și viitoare colaborări, în a doua zi, fiecare formație va evolua în câte o biserică din Bistrița. Indiferent de confesiune, de credința oamenilor, de biserica în care corurile își vor susține reprezentația, nu vorbim de granițe, formații cu caracter diferit vor evolua pentru oameni de religii diferite. Un cor ortodox poate cânta și într-o biserică catolică, sau evanghelică, sau un cor catolic în biserica ortodoxă.Din acest punct de vedre evenimentul este o reușită, ajungem la public, îi învățăm pe oameni să respecte tot ce înseamnă credința cu idea clară că Dumnezeu este unul singur. Muzica religioasă vine să aducă o bucurie în sufletele tuturor, o deschidere sufletească spre ce înseamnă bine, frumos, omenie și ce înseamnă credință la modul general”, spune directorul Dorel Cosma.

Duminică 11 iunie sunt programate concerte în biserici: Corul ”Academica Bucovina” Câmpulung Moldovenesc în Biserica ”Sf. Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu, Corul ”Doina” Hunedoara în Biserica Greco-Catolică Buna Vestire de lângă Winmarkt, Corul ”Andrei Mureșanu” Bistrița în Biserica ”Sf. Dumitru” de pe str. Gen. Grigore Bălan, Camerata ”Academica Porolissensis” Zalău în Biserica ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (de la Coroana), Corala ”Coroana” Bistrița în Biserica ”Sfânta Treime” din str. Ștefan cel Mare și în Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton”.
”În finalul întâlnirii, întrucât va avea loc și o slujbă în Biserica Evanghelică, care va marca tristul eveniment din data de 11 iunie 2008, când un incndiu a mistuit turnul și a afectat mare parte din acoperișul monumentului reprezentativ al orașului, am gândit să susținem un concert mai aparte. Practic trei formații, reunite sub bagheta dirijorului nostru Mureșan Francisc, Corul Apassionata al Centrului Cultural Municipal Bistrița, Corul Viva la Musica din Cluj și orchestra de muzică clasică a Liceului ”Sigismund Toduță” din Cluj, vor susține un concert Mozart, care va veni să încunune practic tot ce se va întâmpla în weekend, zile de sărbătoare, de deschidere sufletească și de amintire a celul care a fost Bartolomeu Anannia și de consolidare a tot c înseamnă credință”, a conchis Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”.

SPUNE-TI PAREREA