În încheierea minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor copiii de la Grădinița Nr.1, din comuna Șant, le-au oferit părinților un spectacol emoționant. Șănțenii au avut azi un motiv în plus de sărbătoare, cei care au participat la serbarea de final de an a preșcoarilor și-au adus aminte de obiceiuri folclorice, care se mai păstrează doar datorită celor care duc mai departe moștenirea culturală a zonei.

Obiceiurile și tradițiile puse în scenă de copiii de la Grădinița nr.1 din Șant, îndrumați de educatoarele Maria Grapini, Florica Nechita și Elena Pomohaci, le-au amintit părinților și bunicilor de momente pe care cândva le-au trăit, cum ar fi mersul feciorilor in armată, sau claca de căpăluit.

Îmbrăcați în frumoasele straie populare de pe valea Someșului, prichindeii au strălucit pe scenă, fiind sârguincioși și foarte serioși în actul lor artistic. Dacă grupa mijlocie, floricelele, au pus în scenă ”Io mă duc mândră cătană” și una din grupele mari, fluturații a regizat o ”Clacă de căpălit”, serbarea s-a încheiat cu ciupercuțelor, care au spus ”Rămas bun Grădiniță”.

În comuna Șanț copiii cresc din familie cu dragoste față de natură, de animale, de fumos, iar portul popular este respectat și promovat din generație în generație. Așa se face că la sărbători importante oamenii își scot din lada de zestre straiele cele mai frumoase, cele care identifică poporul român.

Deagostea pentru portul popular este cultivată mai apoi și de către educatori, învățători  și profesori, astfel că tradițiile și obiceiurile străbune rămân moștenire peste timp următoarelor generații.

SPUNE-TI PAREREA