PNL suferă de prea multă democrație. Ocupați cu democrația internă, liberalii nu mai au timp să o exteriorizeze. Situația e la fel, atât la nivel local, cât și la nivel central și PNL continuă procesul de scufundare în anonimat.

Deși sunt în opoziție și ar avea subiecte multe de dezvoltat în spațiul public, liberalii continuă procesul de adormire, pe principiul “poate s-or sătura oamenii de ăștia de la putere și ne-or alege pe noi”.

Așa se face că, după alegerile ultrademocratice de la județ (atât de democratice că numai ei știu cum au numărat voturile), urmează alegerile de la nivel național, unde PNL are candidați numai unul și unul. Atât de buni că zici că i-a pus PSD-ul, strategic, să-și ruineze adversarul.

Săracul Ludovic, pe final de carieră, vrea să dea tot ce are mai bun pentru a salva partidul care i-a adus efemere clipe de glorie în viața sa tumultoasă de politician. Pe turnantă vine, cu viteza melcului turbat, Cristian Bușoi, al cărui candidatură pare mai degrabă o glumă, pentru că singura lui calitate de om politic ar putea fi aia că “e tânăr, maică”.

La Bistrița, ca de obicei, liberalii sunt împărțiți în tabere. De fapt, posibilitatea alegerii între mai mulți candidați este o binecuvântare pentru liberalii bistrițeni, care, atât de mult se urăsc între ei, încât ar muri de ciudă dacă n-ar trebui să fie unul împotriva altuia la vreun vot.

Robert Sighiartău, care rămâne la băutul cafelelor cu colegii de partid după ce-a pierdut alegerile, îl susține pe Ludovic Orban. Era și normal, ținând că Ioan Turc face parte din gruparea lui Teodor Atanasiu, care-l vrea pe Bușoi președinte marionetă. Atât Ludovic, cât și Bușoi, au venit la Bistrița pentru a-și prezenta ideile de reformare a partidului. Atâta doar că n-au prea venit cu nimic, n-au stârnit niciun fior de luptă în rândul liberalilor bistrițeni (poate doar un fior de luptă internă) și se pare că nu prea știu nici ei ce-i de făcut pentru a scoate partidul din prăpastie. Pe Ludovic nu l-ai prea vota pentru că și-a cam terminat bateriile politice, iar pe Bușoi nu l-ai vota că, el de când face politică, parcă merge pe baterii 777.

De altfel, nici liderii locali ai PNL nu au părut prea convingători în susținerea candidaților. Ioan Turc îl susține pe Bușoi pentru că e tânăr, pentru că a făcut politică doar în PNL și pentru că “a avut diverse funcții”. Robrt Sighiartău e și mai evaziv și spune că, alături de Ludovic, vrea să dea “o direcție clară partidului” și să ofere “o alternativă de guvernare credibilă”. Tot ce-am înțeles de aici e că, deși face politică de puțin timp, Robert a învățat ceva. Toate clișeele posibile.

Și, când credeai că circul e pe final, apare Cataramă. Pe tema asta e inutil să mai facem vreo glumă, ținând cont că Viorel Cataramă a făcut o conferință de presă sâmbătă, la ora 13.00, când și ziariștii au avut alte ocupații.

Partea bună, la toată povestea asta, e că, la Bistrița există mulți liberali autentici, oameni de valoare, care n-au nicio vină că râde lumea de partidul lor. Partea proastă e că, în 2017, în epoca Facebook, Twitter și Instagram, trebuie să aleagă între Orban, Cataramă și Bușoi.

 

foto: Răsunetul

SPUNE-TI PAREREA