Trei scriitori de renume au devenit cetățeni de onoare ai orașului Sîngeorz-Băi.
Ioana Nicolaie, soția lui Mircea Cărtărescu, Dan Coman și Marin-Mălaicu Hondrari și-au etalat diplomele, într-o fotografie postată recent pe pagina Ioanei Nicolaie.

Cei trei s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin activitatea lor literară, dar și prin activitățile culturale pe care le-au organizat, moderat sau la care au luat parte. Dan Coman și Marin Malaicu Hondrari sunt reprezentanți de marcă ai literaturii contemporane, care trăiesc și își desfășoară activitatea în Bistrița-Năsăud, orașul lor natal și locul în care s-au format, o bună perioadă, la scriitori, fiind Sîngeorz-Băi.

Dan Coman, profesor și scriitor, s-a născut și a copilărit în localitatea Gersa din județul Bistrița-Năsăud. A studiat filosofia la Cluj-Napoca și a publicat poezie în majoritatea revistelor literare importante din România. Pentru prima sa carte, Anul cârtiței galbene, a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut și Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2007, a susținut o lectură din poemele sale, traduse în limba franceză de Linda Maria Baros, la Paris, iar în 2009 a participat la un atelier de poezie și traduceri în Suedia (Insula Gotland).

În 2010 beneficiază de o bursă pentru literatură acordată de Akademie Schloss Solitude (juror Mircea Cărtărescu). Este coautorul antologiei Compania poeților tineri în 100 de titluri alese de Dan Coman și Petru Romoșan (Editura Compania, 2011).
Cea mai recentă apariție editorială a sa este Căsnicie, un roman apărut la Editura Charmides.

Marin Mălaicu-Hondrari are și o poveste de viață pe măsura cariereri de scriitor: s-a născut într-o familie de agricultori la Sângeorz-Băi, iar până la vârsta de 5 ani a locuit cu bunica sa într-o casă fără curent electric, pe un deal în apropierea localității. O perioadă din viața s-a, a locuit în Spania, la Cordoba (2002-2007), unde a lucrat ca paznic, șofer, ajutor de grădinar. Astfel a învățat limba și ia contact cu literatura în limba spaniolă, din care, mai târziu, va traduce scriitori importanți precum Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Enrique Nogueras și alții.

În Spania a scris volumul de poezii Zborul femeii pe deasupra bărbatului, volum de debut, apărut în 2004 pentru care obține Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj și romanul Cartea tuturor intențiilor, publicat în anul 2006, roman pe care Mircea Cărtărescu îl descrie: o carte curată, puternică intelectual, a unui om care a trăit fapte nebunești și a avut forța să le noteze la rece. E cartea care ne îmbogățeste azi și pe noi, cei ce iubim cu adevărat literatura.

În anul 2010, publică romanul Apropierea pentru care este nominalizat la Premiile Radio România Cultural, la categoria proză. Acest roman este în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu.

În anul 2011 publică volumul de versuri La două zile distanță pentru care obține premiul revistelor Poesis Internațional și Transilvania, iar în anul 2013 primește Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița, acordat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud pentru romanul Lunetistul.

Ioana Nicolaie s-a născut la Sîngeorz Băi în 1974, a absolvit Liceul
„George Coșbuc“ din Năsăud, după care a devenit studentă la Facultatea de Litere a Universității din București, pe care a absolvit-o în anul 1997. În 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiași facultăți. După absolvire a lucrat în presă și în domeniul editorial ( a colaborat ca redactor la editurile Casa Radio, Polirom și Paralela 45). Este profesoară de literatură și predă scriere creativă. Ține ateliere de creativitate pentru copii. Vreme de doi ani a moderat Campionatul poveștilor la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a PEN România.

Ultima ei apariție editorială este romanul Pelinul Negru, de la Editura Humanitas, carte lansată, de curând, și la Bistrița.

SPUNE-TI PAREREA