Mai multe mașini de teren echipate pentru curse au fost observate astăzi în Bistrița, atât în benzinării, cât și în trafic, sau chiar în parcare la market. Toate mașinile sunt cu numere străine așa că e ușor de dedus că nu s-au pierdut prin orașul nostru.
Una din probele ”SuperKarpatha Trophy” s-a desfășurat în imediata vecinătate a orașului, mai exact la ieșire din Unirea, la Cotul Iadului. Pensiunea Haiducilor a fost locul de întâlnire al celor aproximativ 140 de participanți și organizatori ai competiției.
Conform site-ului oficial al competiției, Trofeul SuperKarpata are deja o tradiție, organizându-se din anul 2004. Ediția din acest an a debutat în data de 19 mai, când 28 de echipe, cu 60 de vehicule, adică 124 de participanți, din șase națiuni s-au întâlnit undeva lângă Viena, la HellsKlamm, (Cheile Iadului) și au pornit spre România. Concursul constă din două etape, fiecare cu 2, 3 sau 4 zile de conducere. Mașinile, limitele traseului, opririle și pornirile sunt monitorizate de Blackbox (GPS). Sâmbătă, 20 mai,toate echipele au ajuns în România. Fiecare echipă a primite o hartă cu coridorul, pâine proaspăt coaptă și un stick USB cu limitele de coridor.
Cei care participa la SuperKarpata nu sunt sportivi, ci simpli amatori de automobilism și de a petrece timp în natura. Pe parcursul drumului, ei intra în contact cu comunitățile locale, mai ales când au nevoie de ajutor pentru a finaliza traseul și a ajunge seara în tabăra competiției.
Traseul echipelor este în mare parte prin Munții Carpați, prin zone împădurite, de deal și muntoase și slab populate, unde întâmpină diferite situații și probleme, pe care le raportează, iar fanii sunt ținuți la curent cu poveștile și parcursul echipelor pe pagina oficială a competiției. Provocarea specială a SuperKarpata Trophy este de a găsi o cale prin coridor numai cu echipamentele de navigație proprii, așadar șoferii își aleg propriul traseu. Dacă ieri traseul i-a dus pe străini prin Maramureș și orașul Baia Mare, astăzi au poposit la Bistrița.
Azi este a treia zi de concurs, iar gazda străinilor este bistrițeanul Paul Pop, care a pregătit la Pensiunea Haiducilor, mâncare tradițională și le oferă organizatorilor tot suportul necesar pentru ca oamenii să se simtă bine.
”Este o competiție extrem de interesantă, oamenii sunt foarte bine organizați, pasionați, dar și discreți. Echipele au ajuns pe rând, începând de dimineață și până la orele amiezii. Apoi a avut loc o ședință tehnică și a început efectiv competiția. Sunt venite la noi aproximativ 140 de persoane, le oferim cazare, masă, încercăm să fim cât se poate de ospitalieri. Participanții se arată fascinați de România, de trasee, de peisaje, de bogățiile noastre naturale, sperăm să-i impresionăm și cu preparatele tradiționale”, spune Paul Pop.