Maialul a fost întotdeauna un eveniment al elevilor, o competiție cu miros de naftalină, de bumbac și de dragoste față de costumul popular, dar o competiție în urma căreia elevii erau jurizați și premiați pentru costumele vechi pe care le purtau. Juriul era format din persoane avizate, care reușeau întotdeauna, din sutele de tineri, să le premieze pe cele mai frumoase. Unul dintre membri juriului a fost Floarea Vaida, profesor de istorie la Colegiul Național „George Coșbuc”.
Floarea Vaida vorbește cu drag despre costumele populare, despre acest eveniment, dar și despre tinerii care încă mai îmbracă cu bucurie straiele vechi. Profesoara iubește tradițiile, aceasta studiind chiar și la facultate portul popular.

„Pot să-ţi spun că am descoperit frumusețea costumului şi a tradițiilor abia la facultate, unde m-am înscris la un curs optional de etnografie, ținut de un profesor în prag de pensionare – dl Nicolae Bot. Am fost atât de fascinată de acest curs încât m-am înscris la a doua specializare, etnologie (nefiind obligatorie) şi am frecventat cursurile cu plăcere. Cu plăcere îmbrac an de an costumul popular la Maialul elevilor năsăudeni şi, mai mult, mă bucur când văd elevi care descoperă şi apreciază frumusețea portului nostru”, a spus Floarea Vaida.

Deși comisia de jurizare a costumelor populare nu mai există, anul trecut fiind primul an în care tinerii nu au fost premiați pentru costumele populare pe care le-au purtat, profesoara consideră că acest aspect nu îi va împiedica pe aceștia să îmbrace din nou aceleași costume vechi și anul acesta.

„Într-adevăr, motivați să îmbrace costume autentice frumoase au fost elevii știind că vor fi premiați (simbolic-știi bine, cu o diplomă) dar admirați de toată lumea atunci când ajungeau pe scenă.. Cu siguranță că şi acum sunt persoane care caută şi vor avea costume frumoase şi autentice. Ținând cont că se dorește intrarea în Cartea Recordurilor şi faptul că se suprapune cu Sărbătoarea costumului popular este ok. Ținute demne de premiat ar putea fi câteva sute, în niciun caz 10 000. Şi ia are farmecul ei, doar preia elemente tradiționale (este nepoata ultramodernă a cămășii țărănești). Fiecare are locul şi rostul ei“, a mai spus profesoara.

Așa cum au menționat mulți elevi năsăudeni, mulți iubitori de tradiție și multe persoane prezente la edițiile trecute ale acestui eveniment, Maialul a înseamnat și înseamnă emoție. Cu săptămâni bune înainte de data stabilită, mamele, bunicile, fetele scot hainele de la naftalină, le pregătesc, le admiră, iar apoi le îmbracă, purtându-le cu mândrie. Despre elevii în costume populare, profesoara a ținut să menționeze următoarele:

„Maialul a fost şi va fi o sărbătoare a elevilor năsăudeni mult așteptată. Anul acesta este altfel. Ce sentimente poți avea când vezi atâta lume în costum popular? Greu de exprimat în cuvinte… bucurie, mândrie, fericire. Este de admirat oricine îmbracă un costum popular cu mândrie. Consider că merită evidențiate ținutele autentice mai cu seamă pentru cei tineri, să știe ce trebuie păstrat şi admirat. În ce priveşte sentimentele elevilor care se străduiesc să găsească şi să îmbrace o haină frumoasă şi autentică, poate sunt mai în măsură elevii care au fost prezenți la edițiile trecute să ne spună. ”

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA