Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, s-a întâlnir ieri cu reprezentanții companiei Leoni. Ralf Singmann – managerul fabricilor de productie Leoni din Europa a venit mai devreme pentru a soluționa problemele apărute la Bistrița.

Iată mesajul și conzluziile prefectului, în urma acestei întâlniri:

Astăzi am avut o întâlnire la sediul Leoni Bistrița cu echipa managerială a celor două fabrici din orașul nostru, în care lucrează în prezent circa 8.000 de angajați, numărul acestora făcând din Leoni cel mai mare angajator local dar și gestionarul celei mai mari responsabilități sociale din județul nostru.
Având în vedere protestele de ieri și de astăzi în urma cărora s-a intrerupt activitatea de producție, am solicitat în calitate de președinte al Comisiei de dialog social o ședință de analiză a cauzelor care au condus la această situație și a posibilităților de rezolvare a conflictului spontan de muncă. În prealabil am avut ieri și astăzi o serie de discuții și cu liderul sindicatului din cadrul Leoni, dl. Marinel Strungar, care mi-a comunicat evoluția și rezultatul negocierilor sindicat-patronat vizând încheierea contractului colectiv de muncă pentru 2017-2018. Astfel, ieri la ora 17 a fost încheiat un protocol iar astăzi urma să fie semnat contractul de muncă în care sunt cuprinse drepturile salariale negociate de cele două părți, aceste drepturi conținând creșteri la salariile de încadrare, bonusuri și tichete de masă, noul pachet salarial fiind comunicat astăzi angajaților. Astfel, etapele legale și procedurale au fost încheiate și activitatea ar fi trebuit să se desfășoare fără probleme, protestul declanșat ieri situându-se în afara cadrului legal. Probabil în aceste situații se crează impresia că s-ar fi putut obține mai mult, fără a se evalua consecințele unui conflict pe termen lung și eventualitatea ca acesta să conducă la închiderea unei fabrici.
Sunt conștient de faptul că salariile din fabricile Leoni (ca și din toată România), sunt sub nivelul pretențiilor și al aprecierii noastre personale a muncii, dar trăim într-o piață liberă în care regula de bază este cea a raportului cerere-ofertă, iar România a atras investitori tocmai prin costul mai mic al muncii în comparație cu alte țări. Știu și că un investitor internațional va muta fără remușcări capacitățile de producție acolo unde știe că poate realiza calitate și profit.
Sper totuși ca încă de mâine ambele părți, angajați și angajator, să găsească o cale de conciliere și de reluare a activității (m-am oferit să mediez în continuare dialogul dintre părți), managerul german asigurându-mă că va soluționa și solicitările angajațior care privesc îmbunătățirea condițiilor de muncă,
Le mulțumesc pentru deschiderea la dialog liderului sindical, dl. Marinel Strungar (care a obținut ieri cea mai bună creștere a unui contract de muncă pentru angajați de la deschiderea fabricilor de la Bistrița), precum și conducerii Leoni: dl. Ralf Singmann – managerul fabricilor de productie Leoni din Europa (care a venit în România mai devreme pentru rezolvarea problemelor),dl. Daniel Deneș – manager Administrativ și d-na Alina Mureșan – manager Resurse Umane.

SPUNE-TI PAREREA