Problemele de mediu, legate de poluare sau depozitarea deșeurilor, au devenit un subiect tot mai sensibil pentru o parte din populație. Dar în timp ce unii oameni sunt revoltați de degradarea mediului, alții continuă să fie neglijenți și să arunce gunoiul la întâmplare. De multe ori, lumea este cu ochii pe Garda de Mediu, angajații acestei instituții fiind primii trași la răspundere în astfel de probleme. Ieri, aceștia au declanșat o grevă pe termen nelimitat, solicitările lor fiind legate de salarii și dotări.
Mai multe despre solicitările angajaților Gărzii de Mediu, AICI!
Despre problemele angajaților Gărzii de Mediu ne vorbește, mai pe larg, Andreea Husu, lider sindical
Care sunt riscurile la care se expun angajații Gărzii de Mediu, prin specificul meseriei lor?
Deși avem încheiat protocol cu Ministerul Administrației și Internelor, nu ai de unde să știi că la sesizarea X nu dai de un om recalcitrant… Am avut cazuri în care au fost bătuți colegi de ai noștri în țară. Și când spun bătuți, spun spitalizați. Noi nu am avut, din fericire, astfel de cazuri, dar sunt riscuri, am fost amenințați, nu o dată, plus că este presiunea psihică la care trebuie să faci față de câte ori aplici o sancțiune. Să nu uităm că noi suntem o categorie aparte de bugetari care aplicăm sancțiuni de până la un miliard, acestea fiind cele mai mari sancțiuni aplicate de instituțiile de control din România. În momentul în care aplici o sancțiune de genul acesta, te încarci și înseamnă o răspundere uriașă. Nu avem nici jurist la Bistrița, avem, la Cluj. Comunicarea e destul de anevoioasă, având în vedere că acel jurist răspunde de mai multe județe și nu este o muncă simplă. Trebuie să faci față, trebuie să răspunzi solicitărilor, trebuie apicate directivele Europene, sunt din ce în ce mai multe controale, trebuie să răspundem la controale tematice care vin de la comisariatul general, se fac anual o mulțime de controale cu alte autorități și mergem în teren cu colegii de la APIA, cu colegii de la SANEPID, cu colegii de la DSVSA, de la celelate instituții… Garda Forestieră, care se miră ce salarii avem noi, la jumătate sau mai puțin de jumătate din cât au ei.
Există presiuni din partea agenților economici cărora le sunt aplicate amenzi?
Da, asta spuneam… există cazuri. Dar noi suntem profesioniști și nu ne intimidăm. Și nu numai din partea agenților economici… Mergem la primării. Abia am încheiat a doua etapă a controlului pe salubrizare. Primarii sunt nemulțumiți. Sigur, pe de o parte, îi înțelegi fiindcă mulți spun că nu au personal. Însă datoria noastră este să le transmitem care sunt măsurile și acolo unde nu se respectă, să le aplicăm sancțiuni. Și niciun primar nu este mulțumit. Chiar dacă nu îi aplicii sancțiounea maximă și îi explici că încerci să îi dai cea mai mică sancțiune care se pretează la momentul respectiv… Toți bombăne și toți spun… voi veniți să dați amenzi.
Problemele de mediu au devenit un subiect tot mai sensibil pentru o anumită categorie de oameni. Simțiți o oarecare solidaritate din partea societății civile?
Din păcate, marea majoritate a oamenilor cred că nu știu care este, în esență, munca noastră de comisari și, din percepția mea… eu lucrez de 11 ani, am colegi care lucrează de 20, 25 de ani în domeniu, majoritatea oamenilor nu înțeleg care este activitatea noastră de bază. Ei cred că noi doar mergem în control și dăm sancțiuni. Sigur că noi suntem specializați în control, dar asta nu însemană că doar mergem în controale și aplicăm sancțiuni. Asta înseamnă că noi înainte să mergem într-un control trebuie să ne documentăm, trebuie să ne punem în permanență la curent cu legislația, să aplicăm directive europene, semnăm pe proiecte europene cât și pe proiecte naționale care nu pot fi puse în practică fără semnătura noastră… Sunt oameni care ne percep negativ. Însă lumea, încet, încet, cred eu că începe să își schimbe mentalitatea și să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, mediul înconjurător. Trebuie să devenim conștienți și fac apel pe această cale la toți cetățenii județului, de la primari la agenți economici și simpli cetățeni, că , dacă nu ne respectăm pe noi și mediul înconjurător, nu vom duce o viață mai bună. Pentru că peste tot unde mergi vezi deșeuri. Și lumea sună și întreabă ce faceți voi la Garda de Mediu? Dacă cineva poate să creadă că 10 comisari pot să păzească tot județul…? Treaba noastră nu este să strângem gunoaiele, treaba noastră este să îndrumăm și să aplicăm legea acolo unde se impune,. Gradual. Prima dată dai un avertisment și ajungi, după cum spuneam , la sancțiuni de un miliard. Lumea trebuie să înțeleagă că doar respectându-ne, respectăm mediul înconjurător. Și atunci vedem o îmbunătățire. Cum vedem și acum… după două campanii pe salubrizare împreună cu Instituția Prefectului, cu colegii de la ISU, se vede o îmbunătățire. Din păcate suntem în urmă ca mentalitate și sunt foarte mulți oameni care preferă să coboare din mașină și să arunce deșeurile în apă sau pe marginea drumului…