Să scriu, să nu scriu, să scriu, să nu scriu… Recunosc că m-am gândit de câteva ori dacă să scriu despre un subiect extrem de arzător al zilelor noastre, știind că există riscul de a-mi urca în cap toate “machiozele”, artistele în make-up și pe femeile care nu pot ieși din casă fără o tonă de lavabilă pe față.

Dar un subiect așa de sensibil și de important nu putea fi neglijat. Bubuie Facebook-ul de artiste de machiaj, revoltate că au parte de multe cliente neserioase, care cică își fac programare și nu se mai prezintă. Ce nesimțite! Cum să nu te mai duci la machiaj, după ce artista s-a trezit la 4 să te primească, pentru că nu mai avea loc de programări? Asta cu programările nu e o glumă. Cică se programează miresele și nuntașele cu câte un an înainte, că nu mai e loc la machiaj. Cu un an înainte, bă! Până și la analizele gratuite te programezi mai repede.

De unde isteria asta cu machiajele, coafurile și unghiile într-o țară despre care, paradoxal, se spune că are cele mai frumoase femei din lume? De ce sunt atât de disperate să meargă la machiaj, cică profesionist, dacă sunt atât de frumoase? Vor să treacă dincolo de limitele frumuseții probabil.

Nu că n-ar fi o meserie onorabilă și poate solicitantă, dar de aici până la a face “liste negre” cu clientele care nu-și onorează programările la machiaj pare totuși cale lungă și puțin penibilă. O să ajungă să le bage în baze de date, ca băncile pe rău-platnici. Nu te mai machiază nimeni în Bistrița că i-ai dat țeapă uneia și nu te-ai dus la programare sau, la trei programări neonorate, te execută silit prin ardere pe rug. În piața publică. Nemachiată. Sau o să vedem la TV știri de genul: “Femeie condamnată la 3 ani cu executare pentru programare neonorată la machiaj”.

De fapt, problema e a voastră, că sunteți la început pe drumul ăsta. La bărbați, care au zeci de ani de experiență în diferite domenii, nu se mai miră nimeni că sunt neserioși. De exemplu, dacă angajezi un zugrav, știi că-i posibil ca omul să bea două-trei zile și să te lase cu casa vraiște. Te aștepți la asta, te pregătești sufletește și nu te miri foarte tare dacă se întâmplă. Dar nu s-a gândit nimeni să facă un sindicat al clienților nemulțumiți de zugravi și să-i treacă pe ăia bețivi în lista neagră, pe Facebook.

Ar trebui să fiți și voi, ca femei, mai înțelegătoare una cu alta, la fel cum și statul român e destul de înțelegător cu voi, că bănuiesc că nu dați bon la fiecare operă de artă pe care o faceți, ținând cont că unele machiați acasă, fără firmă, fără acte, fără nimic, după doar un curs de trei luni. Ș-apoi, cel ce se autodeclară artist, ar trebui să trăiască în boemie, relaxat, să facă arta din plăcere și să nu-i pese atât de tare dacă un subiect n-a mai venit să-i aplice pictura murală pe față.

Conștientizați și voi că orice afacere are și pierderi și nu mai fiți “heitărițe” cu clientele, că s-ar putea să vină trendul cu #”no-makeup” #”naturall” și o să muriți de foame. O zi bună și, vorba aia, să curgă tușul și rimelul, râuri, râuri!

4 COMENTARII

    • Cred că e profesional să îți spurci clientele public, iar apoi lumea încă să își mai dorească serviciile tale.

  1. Bravo machiatoarelor! N-am știut, merci de informație. Așa ar trebui să se organizeze toate breslele, de la frizeri la popi. Un nesimțit care nu-și onorează programarea la frizer n-o să o onoreze nici pe aia de la Computer Tomograf. Nu le arde nimeni pe rug pe neserioase, doar că dacă omul nu are cuvânt de onoare, să se știe! Poate așa ne mai educăm și noi nițel.
    Articolul e de toată jena, eu îl scriam fix pe dos. Bravo fetelor!

SPUNE-TI PAREREA