Particip la Maialul Elevilor încă din primul an de liceu. Am mai participat și înainte de a fi elev năsăudean, însă această sărbătoare a căpătat o semnificație aparte pentru mine abia de-a lungul anilor.

În clasa a IX a, mi-am scos de la păstrare costumul vechi, moștenit de la străbunica mea, mi-am pus năframa galbenă și am plecat la Năsăud, defilând cu mândrie, alături de colegii mei. Mai apoi, din clasa a X a, până în ultimul an de liceu, purtam  la această sărbătoare părul împletit în cozi late, așa cum fete umblau  pe vremuri. Cu coroniță de mușcate pe cap, cu părul împletit în cozi late, costum vechi, ciorapi de lână și opinci, eu defilam cu mândrie în fruntea alaiului, căci am fost aleasă să fiu grănicereasă.

Ce rol are grănicereasa?

Grănicereasa, alături de grănicerul ei este fata care se află în fruntea alaiului și, pentru această „funcție„ se alege, din mulțimea de fete, o fată care poartă un costum vechi și care ar putea să reprezinte cel mai bine rolul acesta. De asemenea, grănicerul este ales pe aceleași criterii și defilază în față, alături de grănicereasă și alături de stegari.

Trei ani la rând am defilat în fruntea alaiului, iar apoi, după absolvirea liceului, am continuat să particip, în calitate de fost elev năsăudean, alături de foștii colegi și alături de diriginta noastră. Pe vremea când eram elevă, costumul meu era mereu printre  cele care primeau premiu pentru cele mai vechi costume. Cred că aceast aspect făcea mai diferit Maialul. Erau jurizați și premiați numai elevii năsăudeni.  Chiar și acum, după atâția ani, este ceva unic, un sentiment specific, se simte  un aer de sărbătoare când se vorbește despre Maial și, mai ales, când îți pregătești costumul pentru această zi.

Să port costumul popular  este o mândrie pentru mine. Făcând  parte dintr-o familie care a ținut întotdeauna la costumele populare, eu am făcut un obicei din a îmbrăca hainele vechi de sărbători, însă de Maial parcă aceste haine se îmbracă mai cu mândrie. Întotdeauna am fost prezentă la această sărbătoare cu haine moștenite de la străbunica mea, haine foarte vechi, păstrate cu sfințenie de către mama mea, care mereu mi-a spus că trebuie să respect aceste straie populare. De fiecare dată când simt mirosul straielor populare, de fiecare dată când  simt răcoarea bumbacului din hainele vechi, cusute de către femei cu migală, mă simt onorată și știu că trebuie să respect acest meșteșug.

Anul trecut, Maialul Elevilor năsăudeni a căpătat o altă culoare. Sub numele de „Ziua costumului popular”, această sărbătoare a adunat  la Năsăud  mii de oameni îmbrăcați cu straie populare. Cu străzile pline de copii, părinți, bunici îmbrăcați cu costumele bine alese,  orașul  parcă prinsese viață.  Dacă până acum, cu ocazia acestei sărbători ,vedeau în costume populare numai elevii, foștii elevi năsăudeni, profesorii și invitații, anul trecut  mii de oameni și-au scos de la păstrat costumele populare, venind la Năsăud la marea sărbătoare.

Ca în fiecare an, voi fi prezentă și anul acesta la „Ziua costumului popular„ , iar pentru mine și pentru toți foștii și actualii elevi năsăudeni această sărbătoare se va numi mereu Maial, iar în această zi mereu va răsuna Năsăudul.

Ziua Costumului Popular din data de 14 mai 2017 este un eveniment unic, ce va pune în valoare tradiţia portului popular românesc, unic în lume, păstrat încă şi purtat cu mândrie în Ţara Năsăudului, patria costumului popular. Organizatorii și-au propus să intre în Cartea Recordurilor, adunând cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Aici  puteți vedea PROGRAMUL și REGULAMENTUL evenimentului! 

Dacă iubești costumul popular și ai o poveste de spus despre el, trimite un text și fotografii pe adresa noastră, observatorbn@gmail.com și noi le vom publica! 

SPUNE-TI PAREREA