Fotograful bistrițean Vlad Petri, cunoscut deja pentru călătoriile și reportajele sale inedite, se află de 15 zile într-o călătorie în Iran.
„Aflat pe axa răului enunţată de JW Bush (împreună cu Iraq și Coreea de Nord), demonizat de presa internațională mainstream, renumit pentru filmele premiate la marile festivaluri europene (sau la Oscar – filmul “The Salesman” regizat de Ashgar Farhadi a luat premiul pentru cel mai bun film stărin în 2017) și pentru poveștile despre ospitalitate spuse de călători, Iranul mă fascinează de câțiva ani. Cu imagini din filmele lui Panahi, Farhadi, Kiarostami, Makhmalbaf și Baghammi, cu două-trei fraze în persană culese din ghidurile turistice și cu biletul de avion dus-întors, mă îndrept spre avionul companiei turcești Pegasus Airlines care mă duce către Republica Islamică Iran. Voi ține aici un jurnal și voi posta fotografii din timpul călătoriei“, a anunțat Vlad Petri la începutul călătoriei sale.
El și-a început jurnalul de călătorie în data de 14 aprilie 2017, și relataările sale despre Iran sunt absolut fascinante, fiid însoțite de imagini pe măsură. Povești despre oameni, locuri, obiceiuri și unele mentalități neînțelese de „occidentali“, pot fi urmărite pe pagina sa de facebook sau pe site-ul vladpetri.ro.
Astăzi, Vlad Petri se află în Sanandaj, în kurdistanul iranian.
„Am ajuns în Sanandaj, în kurdistanul iranian, după un drum de 20 de ore cu trenul și autobuzul, de la granița cu Afganistan până la granița cu Iraq.
Prima vizită de aici e la o casă de producție, „Sun Studio”, un apartament de 3 camere transformat în cameră de montaj, studio de sunet și magazie de echipamente, unde l-am întâlnit pe Kaveh, un regizor de film aflat acum în producție cu al doilea scurt-metraj.
Managerul studioului mi-a prezentat echipamentele din dotare – o cameră Amira, un Blackmagic Pocket și un Canon 5D Mk3, mi-a arătat un documentar despre zootoastrieni realizat în colaborare cu o echipă din Australia, a comandat kebaburi și mi-a oferit camera de montaj pe post de dormitor.
Dimineața am luat Sanandajul la pas, am vizitat cinematograful în aer liber, considerat după anumite criterii cel mai mare cinema outdoor din lume (din păcate e prost manageriat și se întâmplă puține proiecții, cele mai așteptate fiind meciurile de la World Cup), am colindat bazarul, străduțele și ceainăriile din apropiere.
Din nou discuții despre România și numele sonore care ne reprezintă: Ceaușescu, Gheorghe Hagi, Inna, Dracula. Și despre tractorul românesc. Cica iranienii au o vorbă: dacă vrei utilaj greu de calitate, atunci el trebuie să fie românesc.
Mai discutăm despre relații, căsătorie… Mulți bărbați sunt singuri aici, e foarte greu să își găsească partenere, „trebuie să ai bani ca să începi o relație cu o femeie, altfel nu se uită la tine.”
Kaveh mă întreabă cum e privită virginitatea în România. Următorul său film va fi despre o femeie care și-a pierdut virginitatea și drama prin care trece când familia soțului află lucrul ăsta, „la noi e grav să se întâmple asta, femeia trebuie să fie virgină când se căsătorește.”
Discuții despre societate, părinți, moralitate, în timp ce unul din prietenii lui Kaveh se pregătește să meargă la sală pentru un nou antrenament. E bodybuilder, are 30 de ani, e singur și vrea să ajungă la 90 de kilograme (are 85 în prezent) ca să se califice pentru următorul concurs. „Vreau să ajung departe, îmi place mult sportul ăsta”, îmi spune în timp ce îmi strânge mâna sportiv și mă roagă să stau nemișcat pentru un selfie.
Pe lângă noi trec doi bărbați ținându-se de mână și un domn la 60 de ani se uită mirat, după ce a aflat de unde sunt: „Romania, Romania, good! Tractor, good!“, a relatat Vlad Petri.
Vlad Petri s-a născut la Bistriţa în 1979 dar trăieşte şi lucrează în Bucureşti, fiind absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică. Este free-lancer şi, după cum se prezintă pe site-ul său personal, „preocupările sale se axează pe film şi fotografie, pe investigarea realităţii imediate, personale, cât şi sondarea transformărilor sociale la care ia parte. Unul dintre demersurile sale documentare este călătoria în Asia Centrală. A vizitat Kazahstanul, Kîrgîstanul, Tajikistanul, Uzbekistanul, Georgia, Armenia şi Moldova-Transnistria, adunând imagini şi informaţii care reflectă viaţa post-URSS a republicilor ex-sovietice.
În 2015, alături de Jurnalistul Vlad Ursulean, Vlad Petri a parcurs traseul de aproximatov 200 de km pe jos, în 30 de zile de-a lungul litoralului românesc. Având la ei cort, aparate foto şi carneţele de notiţe, scopul acestei călătorii, de la Sulina la Vama Veche este de a suprinde imagini, oameni şi atmosfera litoralului românesc.