Cei interesați de înființarea sau modernizarea exploataților agricole pot solicita, din data de 3 mai 2017, un sprijin financiar nerambursabil de până la două milioane de euro.
În perioada 3 mai – 31 iulie 2017 se vor depune cereri de finanțare prin care fermierii și grupurile de producători în domeniul agricol pot solicita sprijin nerambursabil pentru înființarea sau dezvoltarea unor exploatații agricole. Investițiile în exploatații agricole sunt posibile prin intermediul submăsurii 4.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 4.1), iar alocarea financiară a anului 2017 este împărțită pe exploatațiile agricole vegetale, care vor beneficia de un buget total de 105 milioane de euro și exploatațiile agricole zootehnice, care vor avea la dispoziție un buget total de 80 de milioane de euro.

În cadrul acestei măsuri de finanțare sunt eligibile cheltuielile de înființare sau dezvoltare a unei exploatații agricole, precum:

– construirea, extinderea sau modernizarea unor clădiri agricole;
– racordul la utilități;
– achiziția de echipamente, instalații, utilaje;
– achiziția de tractoare și mașini agricole;
– alte cheltuieli, conform ghidului solicitantului.

Ajutorul financiar nerambusabil este cuprins, în cadrul acestei linii de finanțare, între 50% și 90% din valoarea eligibilă a proiectului.
Fermierii, indiferent de forma juridică, pot accesa acești bani, deoarece sunt eligibile întreprinderile, indiferent de vechimea lor sau forma de înregistrare a activității.

SPUNE-TI PAREREA