Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Consiliului Județean, Sala Polivalentă a găzduit un concert de excepție, numit „Folclorul în sărbătoare. Gheorghe Zamfir și prietenii”. „Zeul naiului”, așa cum prezentatoarea Iuliana Tudor l-a numit, a concertat cu ochii în lacrimi, transmițând publicului, pe lângă emoții, și o „rugă pentru România”.
Maestrul a fost acompaniat de taraful fraților Cazanoi, reușind să lase publicul bistrițean fără cuvinte. Într-o liniște deplină, care îndrăznea a mai fi întreruptă doar de aplauze interminabile, Gheorghe Zamfir ne-a împărtășit un strop din talentul care îl ajută să respecte condiția omului de geniu.
„Mă rog pentru salvarea României și a tot ceea ce ține de ea: natură, pădure, râurile, câmpiile, munții. Fie ca în această zi de Paște binecuvântată, Domnul nostru Iisus Hristos să ne salveze. Biserica noastră creștină să fie în sufletul nostru. Prin credință să ne vindecăm și să ne împlinim”, a spus maestrul, urmând ca mai apoi să interpreteze „ruga pentru salvarea poporului român”.
Ce legătură are Gheorghe Zamfir cu Bistrița?
Naistul a vizitat în această seară pentru a doua oară Bistrița. Prima dată el a venit pe aceste meleaguri în anul 1971, când au avut loc filmările pentru ”Ion”. Coloana sonoră a filmului realizat după romanul lui Liviu Rebreanu îi aparține maestrului, care în urmă cu 46 de ani avea să o cunoască pe cea care a interpretat-o pe Ana, actrița Ioana Crăciunescu cu care s-a și împrietenit.
„Înainte de a-l invita în scenă pe Gheorghe Zamfir, o invit pe cunoscuta actriță Ioana Crăciunescu, care se întoarce în România doar cu ocazii speciale, sau pentru a-și reîntâlni prietenii, precum în această seară. Actrița a interpretat-o pe Ana în filmul ”Ion”, mama ei fiind din Teaca”, a precizat Iuliana Tudor, prezentatoarea emisiunii „O dată-n viață”.
Ioana Crăciunescu a recitat din Cântarea Cântărilor, transmitând publicului tot atâtea emoții câte a avut și ea. La finalul interpretării maestrului, final care a conținut ”Ciocârlia” actrița i-a oferit prietenului ei un buchet de flori.
„Este o ocazie unică în viață să-l vezi pe Gheorghe Zamfir. Are 76 de ani și cine știe dacă noi vom mai avea ocazia să-l mai vedem la Bistrița”, a spus președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.
„Să conduc Consiliul Județean este cel mai frumos cadou primit de la Dumnezeu. Așa cum Iuliana Tudor spunea, a fi conducătorul CJ înseamnă a avea curaj și nu este nevoie doar de curaj. Poate nu este neapărat o calitate să fii mândru, dar sunt foarte mândru că sunt bistrițean și că vă reprezint pe dumnevoastră Este o zi specială. Este aniversarea noastră, a tuturor deoarece Consiliul Județean este o instituție care funcționează datorită și pentru dumneavoastră. Voi lupta ca județul nostru să fie mereu pe podium”, a mai precizat el în discursul de la începutul spectacolului.

Cine a mai concertat în cinstea Consiliului Județean
Spectacolul a debutat cu soliștii Ansamblului Profesionist ”Dor Românesc”, acompaniați de orchestra dirijată de Ștefan Cigu. Așdar, au cântat în cistea CJ: Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Domnica Dologa, Oana Matei Coruți, Cistina Retegan, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Veronica Bălan. De asemenea, publicul s-a bucurat și de dansatorii aceluiași ansamblu, care au urcat în scenă cu un dans de câmpie. Artiștilor ansamblului li s-au alăturat și Ioan Dordoi, Felix Gălan, Alina Ceuca, Lenuța Filipoi, Cristina Bugnar și Alexandru Mărtari.
În cadrul acestui eveniment, Emil Radu Moldovan i-a oferit un buchet de flori ”femeii locomotivă” (cum Iuliana Tudor a numit-o), Matildei Pascal Cojocărița, care a fost numită de curând director artistic al Centrului Județean de Cultură.
Publicul bistrițean l-a avut în față pe cel care este aplaudat de către întreaga planetă, maestrul fiind cunoscut și pentru faptul că a modificat forma naiului, introducând acest instrument în toate genurile muzicale. Gheorghe Zamfir a oferit un concert cum nu s-a mai pomenit la Bistrița, acesta încheindu-se cu minute în șir de aplauze, iar publicul ridicat în picioare s-a dovedit a fi emoționat peste măsură

1 COMENTARIU

  1. Stimate jurnalist:
    Cand trimiti imagini de la un spectacol,atunci nu uita ca in sala nu sunt numai interpretii si d-l Radu Moldovan.
    In rest toate cele bune…

SPUNE-TI PAREREA