Mâine, 18 aprilie,începe cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor care anunță situații de urgență. De-a lungul a patru zile, în perioada 18-21 aprilie, sirenele vor suna alternativ, în Capitală și în județele țării, între orele 10-15.

În Bistrița-Năsăud, la fel ca în Alba, Harghita, Bihor, Cluj, Covasna, Maramureș, Sălaj, Mureș, Satu-Mare și Sibiu, sistemele de alarmare se vor auzi în data de 20 aprilie.

alarmare isu bistrita

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune dintre trei sunete, a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Semnalul de ÎNCETARE A ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, timp de două minute.

ISU recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.
La nivel național, există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

SPUNE-TI PAREREA