Avea 8 ani și era un simplu băiat din comuna Feldru, Bistrița-Năsăud, când a devenit fascinat de artă, privind la televizor un documentar despre Capela Sixtină. Astăzi, Emil Dan Uiuiu este un tânăr pictor, un fascinant reprezentant al suprarealismului și hiperrealismului. Lucrările lui au fost găzduite recent de Feria de Madrid, cea mai importantă instituție expozițională din Spania și una dintre primele cinci din Europa. De aici a primit oferte de la galerii importante din toată Spania și chiar de la colecționari din lume.
Firul poveștii sale începe pe meleagurile natale, la Feldru și trece prin Bistrița, la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba“, unde mai mulți oameni și-au pus amprenta asupra sa.
„Primul contact cu arta, l-am avut la 8 ani, prin intermediul televizor-ului. Îmi aduc aminte ca era un documentar despre Capela Sixtină… a avut un impact important asupra mea și mi-a trezit interesul pentru artă. Apoi am avut o perioadă de “ucenicie” cu pictorul Feldrihan Emil Neamțu, care a fost prima persoană ce mi-a deschis drumul spre artele frumoase. Studiile contează foarte mult, dar cel mai important este să lucrezi zilnic. Liceul mi-a prins foarte bine, mai ales ca am avut profesori care m-au înţeles în foarte multe aspecte. Profesorii care m-au ajutat enorm în perioada liceului au fost domnul Doru Brățan și domnul Marcel Lupșe, oameni care au pus în mine bazele acestei meserii, iar pe calea acesta vreau să le mulțumesc. Nu i-aș uita pe domnul Retegan Macedon, Târnovan Cristian, Mircea Mocanu, Gavrilaș Alexandru și Marian Coman, care, deși nu au fost profesori direcți, în foarte multe ocazii mi-au dat sfaturi benefice pentru clădirea mea ca artist“, povestește Emil Dan Uiuiu.
Tânărul artist a părăsit România în urmă cu 14 ani, imediat după terminarea Liceului de Arte. Plănuia să urmeze o facultate în același domeniu, dar problemele financiare nu i-au permis să ajungă la academia de arte din Cluj. Totuși, el nu a renunțat la pasiunea sa și talentul său a fost remarcat, în timp, peste hotare.
„La început a fost foarte greu, însă, încet, încet, a început să mi se facă lumină. Bineînţeles, prin mult efort și multă perseverență. Expozițiile pe care le-am avut nu sunt multe. Primele au fost în câteva localități din Spania, și aș menționa El Toboso, fiind un loc de referință în romanul lui Miguel de Cervantes (Don Quijote). Apoi a urmat o expoziție în Ciudad Real, la invitația consulatului României… am mai expus în Sevilla la galeria Anima. Cea mai importantă expoziție am avut-o la Feria de Madrid, alături de nume mari din pictura universală precum Lita Cabellut, Joan Miro, Renoir, Cecilio Pla și Pablo Picasso“, relatează pictorul.
Emil Dan Uiuiu lucrează între 8 și 12 ore pe zi și obiectivul său este să fie mereu mai bun decât ieri.
„O zi de lucru pentru mine? În general, nu îmi programez nimic, nu îmi fac planuri. Primul lucru pe care îl fac este să îmi scot câinele, apoi iau micul dejun, pe urma lucrez între 8 și 12 ore pe zi (dar asta o știu doar eu)“, mărturisește el.
Nu îi este prea greu să se despartă de lucrări pentru că mereu caută să creeze ceva mai bun și muncește enorm pentru a se autodepăși ca artist.
„După ce le fac, nu îmi mai plac; de multe ori încep mai multe, în caz că mă plictisesc; trec de la una la alta… așa nu intervine monotonia. Sunt o persoană autocritică, mereu îmi văd defecte în lucrari, încerc să mă perfecționez, nu pot să rămân la nivelul la care am fost ieri; cred că acesta este lucrul cel mai important“, spune pictorul.
Feria de Madrid a fost, fără dubii, cea mai importantă exppziție a sa de până acum. După ce oamenii i-au văzut lucrările, Emil Dan Uiuiu a primit oferte din partea galeriștilor din Madrid, Barcelona, Valencia, Valladolid și Sevilla. De asemenea, a stârnit interesul unor colecționari din Rudia și a obținut o opinie pozitivă din partea criticilor din Madrid.
„Cel mai dificil moment al meu a fost când am plecat din țară; habar nu aveam ce o să se întâmple, însă un lucru era limpede: voiam să ajung artist, voiam să ajung printre elite, iar acum, iată-mă! Planul meu de viitor este simplu: în primul rând, vreau să fiu sănătos și să ajung cât mai sus, de ce nu, în vârful piramidei. Consider că nu trebuie să îți pui limite. Potențialul asociat cu munca te pot duce foarte sus, nu trebuie să fii modest când vrei ceva, doar trebuie să îți pregătești armele și să lupți. Sfatul meu pentru tineri pictori este să fie perseverenți și să nu le fie frică de eșec, să încerce mereu să facă perfromanță în țara care le convine; orice țară îți poate oferi șanse importante, important este ca tu să crezi în ele, sa nu te demoralizezi“, este de părere tânărul artist.
Artiști preferați: Michelangelo, William Blake, Salvador Dali si Picasso,Nicolae Maniu, Lita Cabellut, Eduardo Naranjo, Antonio Lopez, Marcel Chiroagă.