Miercuri, 29 martie, în localitatea Şieu Odorhei, începând cu ora 11:00, a avut loc un exercițiu tactic de cooperare cu forțe și mijloace în teren, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bistriţa” al județului Bistriţa – Năsăud, pentru gestionarea unor situații de urgență produse la o fermă de bovine din localitatea Şieu Odorhei.

Scenariul exerciţiului a cuprins mai multe situaţii de urgenţă (incendiu puternic, accident cu victimă încarcerată, poluare accidentală cu purin şi posibilitatea apariţiei unei epizootii – n.r. extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de animale dintr-o localitate), cu implicarea mai multor structuri cu atribuţii în aceste situaţii, astfel că s-a impus aplicarea Planului Roşu de Intervenţie, prin mobilizarea echipajelor specializate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistrița – Năsăud, C.L.S.U. Șieu Odorhei, Garda de Mediu Bistriţa – Năsăud, S.G.A. Bistriţa-Năsăud, Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa – Năsăud, precum şi personalul fermei în cauză.
Exercițiul a avut ca obiective generale: pregătirea psihologică a personalului operatorului economic pentru cunoașterea modului de comportare pe timpul acțiunilor de intervenție și salvare-evacuare în situațiile create; verificarea concepției de acțiune stabilită prin planul organizării și desfășurării exercițiului; verificarea modului de funcționare a tehnicii de intervenție și a gradului de dotare cu mijloace de protecție și de stingere pentru astfel de situații; verificarea modului de organizare pentru coordonarea acțiunilor de salvare și evacuare a personalului obiectivului afectat; verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante la derularea exercițiului și stabilirea căilor de perfecționare a acestei activități.

Sursă text & foto: ISU Bistrița

SPUNE-TI PAREREA