Un program de screening gratuit pentru cancerul de col uterin se va derula în următoarea perioadă în județul Bistrița-Năsăud. O caravană mobilă se va deplasa în localitățile județului, pentru a li se face teste Papanicolau femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani.

Prin acest proiect, în perioada 20 martie – 8 aprilie se vor organiza caravane pentru testarea gratuită HPV Babes-Papanicolaou, prin deplasarea unității mobile în localitățile din mediul rural din județul Bistrița-Năsăud.

Este vorba de un partaneriat dintre Consiliul Județean, Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean și Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Proiectul este finanțat din fonduri norvegiene și guvernamentale și a fost prezentat astăzi de președintele CJ, Emil Radu Moldovan, împreună cu dr. Alexandru Florian Nicula de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și cu reprezentanții DSP.

„Eu mă consider onorat că am primit propunerea de parteneriat și Consiliul Județean, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca ”Prof. Dr. Ioan Chiricuță” și Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Avem semnat acest protocol de colaborare și urmează ca în următoarea lună, o caravană mobilă să se deplaseze în comunele Feldru, Rodna, Șanț, Spermezeu, Târlișua, Dumitrița, Cetate, Lechința, Mărișelu, Maieru, Leșu, Uriu, Căianu Mic, Petru Rareș, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Chiochiș, Livezile, Bistrița-Bârgăului și Beclean, Prundu Bârgăului. Îmi doresc ca, pe lângă medicii de familie, asistenții și mediatorii, să implicăm foarte mult și partea de administrație, pentru a putea să beneficieze de aceste teste gratuite un număr cât mai mare de femei care sunt eligibile pe acest proiect. Toate aceste teste sunt gratuite, sunt finanțate din fonduri norvegiene și fonduri guvernamentale”, a explicat președintele CJ, Emil Radu Moldovan.

„Proiectul se va desfășura pe perioada unei luni, dar este un program național de screening gratuit, care are în față încă 5 ani și acolo unde nu vom reuși să satisfacem toate solicitările, am convenit cu domnul doctor Nicula, vom lua comunitate cu comunitate, vom discuta cu reprezentanții comunităților, vom programa pentru perioada următoare întâlniri de acest gen și labotarorul mobil al Institutului Oncologic din Cluj va fi prezent în județ, după un grafic stabilit”, a mai spus Radu Moldovan.

„Este o problemă importantă, importanța ei constă în faptul că, la cancerul de col uterin, incidența și mortalitatea în România sunt cele mai ridicate din Europa, deși există aceste programe de screening descoperite de mai mulți ani, care au la bază cercetările unui savant român. Noi avem un program național din 2012, care are efecte și în Bistrița-Năsăud. În Bistrița-Năsăud, din 78.000 de femei cu vârste între 25 și 64 de ani, aflate la risc, până la un sfert dintre ele au beneficiat de acest test. Rămân de testat multe femei, ele aflându-se în zona defavorizată mai ales, în zona rurală, motiv pentru care am inițiat acest program, unitățile mobile care se deplasează în aceste comunități”, a spus doctorul Florian Nicula.

SPUNE-TI PAREREA