Este greu să ne imaginăm că nevăzătorii pot utiliza un calculator conectat la internet pentru a citi știri, horoscop, cărți și chiar pentru a accesa unele jocuri. Totuși, acest lucru este posibil datorită unui soft, BatPro, care le permite nevăzătorilor să utilizeze calculatorul cu ajutorul a patru taste (sus, jos, stânga dreapta).


50 de persoane nevăzătoare din Bistrița-Năsăud au primit calculatoare cu acest soft preinstalat, cu sprijinul Cluburilor Lions din Bistrița și Deva. O parte din calculatoare au fost înmânate nevăzătorilor aseară, în cadrul unui eveniment organizat la Hotel Diana, unde s-a făcut și o demonstrație a felului în care funcționează softul BatPro.

La eveniment au participat reprezentanți ai Cluburilor Lions din Bistrița și Deva, fiind prezentă și Daniela Holzheimer, guvernatorul Districtului 124 România.

IMG_5406

„E un proiect național pe care îl derulăm de doi, trei ani, cu ajutorul Orange România, și încercăm să aducem nevăzătorii alături de noi, ceilalți, în ceea ce privește accesul la internet, prin aceste calculatoare și soft-ul adecvat. Aici la Bistrița vom dona 50 de calculatoare, am fost la Suceava, am fost la Deva, toate asociațiile de nevăzători au intrat în colaborare cu acest proiect Lions. Avem foarte multe proiecte pentru nevăzători, ne numim cavaleri în lupta împotriva întunericului și încercăm să combatem problemele de vedere. Acum începem un nou program național de screening oftalmologic gratuit pentru toți copiii României. Am achiziționat 10 aparate de screening oftalmologic mobil cu care voluntari Lions împreună cu medici oftalmologi vor oferi aceste consulatții gratuit, pentru a preveni aceste boli care pot duce la orbire“, a declarat guvernatoarea Daniela Holzheimer.

„Nevăzătorii sunt niște oameni sensibili pe care chiar trebuie să îi apreciem la justa lor valoare. Districtul 124 România mai are un alt proiect național, se numește Cina în Întuneric și se adresează tuturor celor care vor să experimenteze o seară în întuneric pentru a simți cum este să fii nevăzător“, a mai spus Daniela Holzheimer.

„Nu pot să-mi exprim decât marea satisfacție că, iată, reușim astăzi să donăm asociației 50 de computere echipate complet, în așa fel încât să poată fi folosite. Profit de ocazie să mulțumesc colegilor din Clubul Lions Bistrița care s-au implicat direct în realizarea acestui proiect, reușind astfel realizarea planului de activități pe care noi l-am avut pentru acest an“, a spus Felicia Cornelia Macarie, președintele Clublui Liosn Bistrița. Cornelia Macarie precum și alți membri Lions Bistrița au primit, din partea guvernatorului Daniela Holzheimer, insigne speciale, în semnt de recunoaștere a implicării și activității susținute în sprijinul comunității.

 

„Clubul Lions Bistrița vreau să vă spun că este alături de nevăzători, la foarte multe activități de ale noastre sunt alături de noi. Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor celor care se ocupă de acest program și care s=au luptat să introducă pe calculatoare aceste soft care ste de o mare însemnătate și importanță pentru noi“, a spus Iacob Pop, președintele Organizației Nevăzătorilor din Bistrița-Năsăud.

SPUNE-TI PAREREA