Rechizitoriul dosarului în care sunt implicate 11 persoane acuzate că au întocmit acte false care să ateste că sunt revoluționarti a fost făcut public.
Din acesta reiese că persoanele implicate foloseau hârtie îngălbenită care să pară veche, pentru a inscripționa date nereale din perioada Revoluției din ’89.
În aceste dosar sun implcați și fostul viceprimar al Bistriței, George Avram și Ioan Blaga.

„La începutul lunii noiembrie 2015, George Avram, Ioan Blaga şi un martor s-au deplasat în municipiul Bucureşti, unde s-au întâlnit cu Ionel Iosef, care le-a explicat procedura prin care urmau să modifice documentele aflate la dosarele de revoluţionari, dosare care se aflau în acel moment în posesia lui Iosef, precizându-le că va pune la dispoziţie şi hârtie îngălbenită, pentru a crea aparenţa că documentele ce urmau a fi falsificate sunt autentice şi au fost scrise în perioada anilor următori după Revoluţie”, se arată în documentele de la dosar, conform news.ro

Procurorii precizează în rechizitoriu că, în 8 martie 2017, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 14.047.085 de lei, reprezentând sumele aferente plăţii indemnizaţiilor pentru beneficiarii Legii nr. 341/2004.

”Ministerul Muncii a mai precizat că sumele sunt plătite de Casa Naţională de Pensii Publice, fiind suportate de bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii”, se mai arată în document.

De asemenea, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 14.047.085 lei, însă a precizat că instituţia nu a fost prejudiciată direct, prin acţiunea inculpaţilor.
În luna noiembrie a anului trecut procurorii din cadrul Parchetului ICCJ au făcut percheziţii în mai multe judeţe, printre care şi Bistriţa-Năsăud, într-o anchetă care vizează acordarea certificatelor de revoluţionar. Administratorul public al municipiului, George Avram, şi Ioan Blaga, membru al Asociaţiei 22 decembrie 1989, au fost puşi sub control judiciar, fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă şi flas în înscrisuri.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 17.11.2016:

În continuarea cercetărilor în cauza cunoscută generic sub denumirea „Certificate de revoluţionar false”, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea următorilor inculpaţi:
– SANDA ADRIAN, TĂNASE DENISA-CORINA şi CECHI CRISTINA-VALENTINA, sub aspectul săvârşirii a câte patru infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a unei infracţiuni de abuz în serviciu;
– GADINĂ MIHAIL VALENTIN, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă;
– DRAGOMIR ANDREEA, sub aspectul săvârşirii infracţiuni de trafic de influenţă;
– NEAGU GHEORGHE, sub aspectul săvârşirii a cinci infracţiuni de trafic de influenţă;
– IOSEF IONEL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii urmează să fie prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi de libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti.
De asemenea, faţă de următorii cinci inculpaţi s-a dispus măsura controlului judiciar:
– ARĂNUŞI CIPRIAN ALBERT, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă;
– PĂDURARU ŞTEFAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă;
– ADAM CRISTIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă (sub forma complicităţii);
AVRAM GEORGE şi BLAGA IOAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarea situaţie de fapt:
Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari, aceea de „Luptător cu Rol Determinant”, atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.
Acest aspect a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989- SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de BANI pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” să fi desfăşurat acţiuni revoluţionare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei, mai multe asociaţii de revoluţionari din ţară au depus la nivelul SSPR cereri şi documentaţie aferentă, în vederea includerii şi altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, altele decât cele prevăzute în prevăzute la art. 1 indice 2 din H.G. 1412/2004, aşa cum a fost modificată de H.G. nr. 99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgovişte, Brăila.
În urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus şi alte localităţi în categoria celor cu rol determinat la revoluţia din decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din inculpaţii Sanda Adrian (secretar de stat, preşedinte al Comisiei)
Tănase Corina-Denisa (secretarul general al SSPR, membru), Cechi Cristina-Valentina (şefa Departamentului pentru revoluţionari, membru), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii.
Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea oraşelor Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, deşi aceste localităţi nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru includerea lor, au fost încălcate prevederile legale în vigoare. Pe cale de consecinţă, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.
Din analiza actelor aflate la dosarul cauzei a reieşit faptul că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau dat BANI ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.
Astfel, s-a stabilit că inculpatul Neagu Gheorghe, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de BANI de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”.
În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Gadină Mihail Valentin, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – Departamentul pentru revoluţionari, ce a făcut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta şi-a exercitat influenţa asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizării şi implicit a obţinerii de către anumite persoane în mod fraudulos a titlului de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”, deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege.
Inculpatul Iosef Ionel, preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, şi-a exercitat influenţa atât asupra inculpatei Tănase Denisa-Corina, cât şi asupra inculpatei Dragomir Andreea, angajat al CPRD. Inculpatul solicita diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

SPUNE-TI PAREREA