Bogdan Mureșan are 23 de ani și este nevăzător din naștere. Dar acest lucru nu l-a impiedicat să aibă o viață normală, să termine o facultate și să aspire spre o carieră în domeniul pe care și l-a ales.

Bogdan este unul dintre nevăzătorii care au fost prezenți aseară la evenimentul organizat la Hotel Diana, unde 50 de calculatoare, cu un soft adaptat nevoilor nevăzătorilor, au fost donate persoanelor cu deficiențe de vedere din Bistrița-Năsăud.

Detalii despre eveniment puteți citi aici!

Tânărul a fost printre primele persoane care au primit un asfel de calculator, fiind un utilizator experimentat, care are misiunea de a-i învăța și pe alți nevăzători să folosească navigarea pe internet. El a subliniat importanța tehnologiei în viața nevăzătorilor, care pot, cu ajutorul ei, să învețe și chiar să aspire la o carieră.
„Este o inițiativă extraordinară, mai ales în condițiile în care putem să discutăm, în foarte multe situații, despre nevăzători tardivi, cărora le este mult mai greu să se adapteze pe sistemele de operare deja bine cunoscute, cum ar fi Windows sau OSX. Eu doresc, prin acest proiect, să îi susțin și să-i inițiez în ceea ce înseamnă utilizarea calculatorului. Lucrez de ani de zile pe calculator. Am terminat facultatea, cu ajutorul tehnologiei am reușit. Așa cum eu am reușit, îmi doresc ca și semenii mei să reușească și îi susțin cât de mult pot. Am avut ocazia să colaborez cu persoane nevăzătoare tardive și se adaptează ceva, ceva mai greu. Pentru aceste persoane proiectul este binevenit pentru că vorbim despre navigarea pe calculator cu ajutorul a doar patru taste.
E un lucru firesc, la fel cum dumneavoastră citiți un articol sau comunicați pe internet cu anumite cunoștințe sau rude așa și noi, dar cu puțin ajutor, cu niște adaptări de rigoare“, a spus Bogdan Mureșan.

„Este vorba de tehnologia text to speech, adică transformarea textului în vorbire, Practic, ce se întâmplă? Tot scrisul de pe ecran este transmis de o voce. O voce citește tot ceea ce este scris pe ecranul calculatorului în timp real“, a mai explicat Bogdan.

Tânărul a terminat facultatea de drept și, momentan, este masterand.

„A fost foarte challenging, a fost o competiție foarte încărcată și emoțional, dar pentru mine a fost o ocazie de a-mi depăși limitele, de a-mi demonstra că se poate și o experiență de viață din care nu am învățat, multe, am învățat foarte, foarte multe“, a mărturisit Bogdan.
El a mai spus că, de cele mai multe ori, oamenii arată o compasiune exgaerată față de persoanele cu deficiențe de vedere și acest lucru nu este tocmai în regulă.

„De foarte multe ori, când oamenii văd un nevăzător pe stradă, îmi pare rău să o spun… dar îi oferă bani sau au orice altă atitudine care nu se cade. Eu ce-mi doresc? Îmi doresc să înțeleagă că suntem oameni la fel ca ceilalți, că facem unele lucruri puțin diferit , dar le facem.
Sunt mulți tineri care au multe abilități și nu înțeleg că se poate face ceva constructiv, lucru care e trist. Îmi doresc să lucrez în domeniul în care m-a calificat îmi doresc să îmi ajut semenii și să contribui , cât pot, ca să îi ajut pe cei din jur să aibă o viață mai bună. Așa cum eu sunt mândru că am reușit, așa vreau să fie și ceilalți“, a încheiat Bogdan.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA