Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a fost prezent ieri la Bistrița, unde a efectuat o vizită la Biblioteca Județeană.

Detaliile vizitei aici!

Printre altele, el a vorbit și despre relațiile diplomatice din tre cele două țări, inclusiv la nivelul securității.

„Dacă bunicii noștri au așteptat vreo 70 de ani să să vină americanii, noi am așteptat doar câteva ore și, în sfârșit, au venit. Tot pe calea aerului au venit și ne bucurăm că a sosit reprezentantul națiunii prietene americane cu care avem relații diplomatice de foarte mulți ani. Toate statisticile dau nivelul de încredere în prietenia dintre România și America unul foarte înalt.
În perioada istorică recentă avem relații foarte, foarte bune de la aderarea la Uniunea Europeană și de la intrarea în NATO. Aici este sediul unei brigăzi mecanizate foarte puternice care are reprezentanți în toate teatrele de operații importante unde România este prezentă, alături de militarii americani și celelalte forțe NATO. Ne-ar face plăcere să veniți și să-i salutați. Am avut, din păcate, și ostași căzut în teatrele de operațiuni“, a spus prefectul Ovidiu Victor Frenț, adresându-se ambasadorului.

„Domnule prefect, ați menționat sacrificiile făcute de România, alături de Statele Unite, pe câmpuri de luptă aflate la mare distanță, și vreau să vă asigur că și aceasta este prioritatea mea, să promovez securitatea în aceste două țări. După cum ați menționat, nu avem doar o strânsă relație de prietenie, dar și un parteneriat strategi, și suntem împreună aliați în cadrul NATO. Militarii noștri se bucură de o bună colaborare. Anul trecut au fost implicați în circa 180 de exerciții și antrenamente comune. 180 de astfel de ocazii, ceea ce înseamnă că la fiecare două zile, soldații noștri, membrii forțelor aeriene, ai forțelor terestre, dar și ai forțelor speciale, s-au antrenat împreună. Veți vedea că și anul acesta, în luna iulia, vor avea loc exerciții de amploare în România, soldați ai țărilor membre NATO vor veni să se antreneze cu soldații Români“, i-a răspuns ambasadorul Hans Klemm.

Ambasadorul a făcut o scurtă vizită și la câteva obiective din Bistrița,printre care Biserica Evanghelică și Centrul Istoric, însoțit de oficialitățile locale.

„Astăzi județul Bistrița-Năsăud a primit vizita Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, ES Hans Klemm.
ES Hans Klemm a ajuns la Bistrița cu ocazia unui eveniment organizat de Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”, inaugurarea ”American shelf” (Raftul american). Acesta cuprinde 250 de volume donate de Ambasada SUA Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”.
Am fructificat întrevederea cu Excelența Sa, pentru a transmite Congresului SUA o părere generală a românilor și a bistrițenilor: românii sunt cetățeni Europeni și merită să călătorească în America fără viză, așa cum o fac cetățenii altor state din Europa Centrală și de Est (Ex. Ungaria sau Polonia).
De asemenea, i-am transmis ES principalele linii de dezvoltare economică a județului Bistrița-Năsăud și am adresat rugămintea de a fi sprijiniți în promovarea lor la nivelul investitorilor americani.
Vreau să îl felicit pe Managerul Bibliotecii Județene, Domnul Ioan Pintea, pentru organizarea acestui eveniment!“, a menționat Emil radu Moldovan pe pagina sa de facebook.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA