Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a ajuns în această după-amiază în Bistrița-Năsăud pentru a efectua o vizită oficială la Biblioteca Județeană.
Amabasadorula venit cu prilejul inaugurării Raftului American (American Shelf), o colecție de carte – lucrări de referinţă, literatură americană clasică şi contemporană, literatură pentru copii şi tineret, lucrări de metodică a predării limbii engleze, materiale pentru perfecţionarea cunoaşterii limbii engleze, continuarea studiilor în S.U.A., precum şi cărţi despre politica externă, istoria şi geografia Statelor Unite. Colecţia oferă acces la resurse despre S.U.A., cultura şi valorile americane. Raftul American din cadrul Bibliotecii județene a fost înființat cu sprijinul ambasadorului care a făcut o donație importantă de carte.
Hans Klemm a fost întâmpinat de către directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc“, Ioan Pintea, și de mai multe oficialități locale: prefectul județului Ovidiu Victor Frenț, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, vicepreședintele CJ, Ioan Țintean, primarul Ovidiu Crețu, viceprimarul Cristian Niculae.
„Subliniem cu gândul și cu sufletul prezența dumneavoastră aici la Bistrița și aceasta însemnează emoție. Ne bucurăm mult că astăzi putem să inaugurăm American Shelf, acest raft cu cărți foarte importante din literartura, din cultura americană, suntem siguri că vor fi de mare folos în primul rând tinerilor, elevilor care frecventează Biblioteca Județeană într-un număr foarte foarte mare. Sunt bucuros, domnule ambasador, că sunteți aici pentru că știu că ați fost studentul unui mare eseist, a unui mare profesor pe care eu însumi îl iubesc foarte mult și îl citesc și îl recitesc mereu, profesorul Matei Călinescu. Am avut ocazia să îl cunosc și eu la Satu Mare, dar l-am cunoscut prin cărțile lui… Matei Călinescu, cel care spune că prima lectură a unei cărți nu este de ajuns, e nevoie de re-lectură, de abia atunci citești cumsecade, cum se cuvine o carte. Simt că ați adus aici la Bistrița și spirutul lui Matei Călinescu. Sunt foarte onorat și suntem foarte onorați eu și colegii mei pentru că v-ați făcut timp și ați avut această mare generozitate să dăruiți Bibliotecii george Coșbuc acest număr impresionant de carte în limba engleză. Am încercat, după puterile noastre, să creăm un spațiu american, prin această donație. Suntem într-o instituție care poartă numele unui foarte mare cărturar, George Coșbuc, traducătorul Divinei Comedii, traducătorul lui Virgil, traducătorul lui Homer. Spiritul acestei biblioteci este un spirit cărturăresc“, a spus Ioan Pintea, directorul bibliotecii, care i-a mulțumit ambasadorului pentur donație, atât în numele său, cât și în numele cititorilor și a tuturor celor care frecventează biblioteca.
Ambasadorul a fost impresionat de interesul bistrițenilor pentru lectură și viață culturală, interes pe care l-a intuit văzând impresionanta investiție în noul sediu al Bibliotecii Județene. Hans Klemm a vorbit și despre interestul său pentru România, încă din tinerețe și chiar a mărturist că s-a documentat cu privire la viața lui George Coșbuc.
„Îmi face plăcere să mă aflu aici și vă mulțumesc domnule director că l-ați menționat pe profesorul meu, Matei Călinescu. A fost cu mult timp în urmă, cu vreo 40 de ani, la Universitatea Indiana, am participat la unul dintre cursurile sale, un curs nu doar de literatură comparată , ci și un curs prin care am început să cunosc literatura și cultura României. Este cel care mi-a trezit o dorință de a vizita România, într-un moment în care nu aveam nicio idee că urma să îmi reprezint țara ca ambasador în România. Mulțumesc, de asemenea, că l-ați menționat pe George Coșbuc. Pregătindu-mă pentru vizita la Bistrița am avut ocazia să citesc biografia lui, a fost un om și un autor foarte interesant. A fost un poet foarte prolific și a tradus în limba română un număr foarte mare de opere occidentale. Umanitatea sa a fost demonstrată spre finalul vieții sale, când și-a pierdut fiul în împrejurări tragice și aceste lucru i-a frânt inima, nu a mai fost capabiz să mai creeze“, a spus ambasadorul Hans Klemm.
„Una dintre prioritățile mele ca ambasador este să promovez prosperitatea țărilor noastre. Iar un element important este sectorul economic, și anume creșterea schimburilor economice dintre țările noastre. Aș vrea să cred, însă, că prosperitatea nu se reduce la relațiile economice. O relație mai prosperă între țările și comunitățile noastre înseamnă o interacțiune crescută între popoarele noastre în domeniile științei, tehnologiei, educației și culturii. Caut orice mijloc de a îmbunătăți cunoștințele dumneavoastră despre Statele Unite, acesta este și motivul din spatele donației foarte modeste de circa 250 de volume, acordate bibliotecii George Coșbuc. Din vizita făcută în bibliotecă mi-am dat seama că dumneavoastră și cetățenii județului iubiți foarte mult literatura americană și cultura americană. Sper ca aceste gest să fie considerat unul simbolic care să ducă la îmbunătățirea relațiilor dintre ambasadă și județul Bistrița-Năsăud.
Sunt așa de impresionat de implicarea și investiția pe care Consiliul Județean și cetățenii Bistriței le-a făcut în cultură și educație“, a mai spus ambasadorul.
„Vă mărturisesc că este un moment important pentru noi, această vizită ne onorează și apreciez efortul făcut de excelența sa pentru a fi prezent aici, în nordul României, în județul care este poartsa de intrare în Transilvania. E un județ mic, cu o istorie încărcată, cu o viață culturală foarte vie. Ne pare rău că timpul e foarte scurt și nu o să vedeți nici măcar 0,01% din ceea ce ar trebui să vedeți. Nu vă putem duce nici măcar pe urmele lui Bram Stocker, în Pasul Tihuța,la castelul renumitului Dracula care este la 45 de kilometri de Bistrița.
Sperăm să vă faceți timp și împreună cu familia să veniți să ne vizitați pentur că sunt lucruri foarte frumoase care pot fi văzute în județul nostru“, i-a spus ambasadorului președintele CJ, Radu Molodovan.
La final, ambasadorul americii a primit mai multe cadouri, printre care o ediție de lux Divina Comedie tradusă de George Coșbuc, un clop cu păun în miniatură, dar și o sticlă de țuică de pere, culese chiar din grădina bibliotecii. Hans Klemm le-a promis oficialităților că va reveni să viziteze județul Bistrița-Năsăud.