M-am înscris, din curiozitate și pentru că era gratuit, la un curs de dezvoltare emoțională susținut la Bistrița. Zoltan Veres, care va fi numit în continuare „omul” considerat unul dintre cei mai buni speakeri motivaționali din România, a reușit să adune aproape 100 de persoane, într-o zi de joi, la ora 11.00, când se presupune că lumea ar fi la serviciu. Dacă era pe bani, poate altfel ar fi stat treaba.

A fost primul astfel de eveniment „motivațional” la care am participat, pentru că nu cred că un speaker îți poate schimba radical viața și cred că, în mare parte, cursurile de dezvoltare personală sunt doar o metodă de a stoarce bani de la oamenii nesiguri. Și funcționează de minune, deși minuni în viața lor nu se prea produc.

Când l-am văzut pe Zoltan în sală, mi-am adus aminte de un personaj dintr-un serial, care făcuse milioane în SUA din a-i motiva pe oameni, dar răbufnea nervos și urla în mașină, ascultând CD-ul cu el. Paradoxal. Inițial, l-am asociat cu un pastor penticostal, cu diferența că ei îți promit, gratis, fericirea pe lumea ailaltă iar speakerii îți promit fericirea pe lumea asta, pe bani.

Cursul a fost destul de plictisitor. În prima parte era să adorm. Și eu am probleme destul de serioase cu somnul. A spus unele lucruri de bază, pe care oricine ar trebui să le știe. Bla-bla-uri despre rațional și emoțional, despre autocontrolul emoțional sau despre gestionarea stresului. A intrat apoi, abil, cu glumițe, în discuții despre beneficiile pe care le obții dacă ești inteligent emoțional, adică ai o viață mai bună, câștigi mai mulți bani, te înțelegi mai bine cu nevasta. Normal, toată lumea își dorește asta. Zicea că trebuie să te antrenezi acasă ca să ai zâmbetul sincer. Și celor din sală chiar li se părea logic ce zice.

Ne-a dat apoi câteva sfaturi de bază și ne-a pus să scriem pe foaie câteva cuvinte, împărțind CD-uri despre gestionarea stresului și despre inteligența emoțională, dar nu oricum, ci câștigate cinstit de cei care scriu mai multe cuvinte în 3 minute. Un participant a scris 23 de cuvinte care definesc beneficiile pe care le are la locul de muncă. N-am prea înțeles de ce mai participă la un curs de dezvoltare personală, dacă numai de la job are deja cel puțin 23 de beneficii. Puteai și cumpăra CD-uri. Cu doar 99 de lei, rezolvai cu „încrederea în sine”.

Bla, bla, derulez un pic că nu mai țin minte chiar tot ce s-a discutat până la pauză, atât de interesant a fost. Sau poate că am nevoie de lecitină. Omul i-a chemat pe participanți cu clopoțelul din pauză, lucru care probabil li s-a părut foarte cool. După pauză s-a trecut la întrebări din public. Au fost vreo două întrebări din public, semn că lumea a înțeles aproape tot.

Întâlnirea s-a încheiat cu partea de vânzare, adică un fel de cutia milei, doar că ambalată frumos și cu preț fix. Cu 398 de lei pe lună, timp de 5 luni, îți iei cursul online „Back to yourself”, adică te întorci la tine. Original de-a dreptul titlul. Te poți dezvolta personal acasă pe canapea, la birou sau în mașină. Omul ne-a garantat că, cu banii ăștia, în 8 luni ești alt om, ai o viață schimbată radical. Și pentru participanții la prezentare, se aplică o reducere substanțială, până la 249 de lei pe lună, „echivalentul unei cafele pe zi”. Dezvoltarea personală se poate plăti și în rate.

Omul ne-a dat și exemple de persoane care au reușit în viață datorită lui. Unul nu-și mai certa nevasta după ce a aplicat cursul. De o schimbare și mai spectaculoasă în viața ei a avut parte, cică, o femeie care de câțiva ani încerca să-și deschidă un blog și nu reușea. Omul a determinat-o să-și deschidă blogul în doar 2 săptămâni! Incredibil! Îmi și imaginez ce „coaching” a făcut cu săraca femeie, căreia frica de blogărit i se trăgea din copilărie: „Hai că poți! Deschide-l! Deschideeee-l!”

În fine, omul n-a fost chiar așa de enervant cum sunt alți speakeri pe care i-am văzut pe net, are accent de ardelean și poate că, dacă cineva i-ar scrie niște glume mai bune decât alea pe care le-a făcut, ar putea avea o carieră mediocră în stand-up comedy. Și dacă n-ar purta sacoul ăla cu batistă și microfonul de arbitri, lipit de față. Doar că n-ar câștiga la fel de bine, pentru că în România sunt mai mulți frustrați, nesiguri și dornici să aibă succes și împliniri personale decât oameni cu simțul umorului.

P.S. N-am ales să-mi schimb viața cu 300 de PDF-uri și 200 de filmulețe la prețul de doar 249 de lei.

 

5 COMENTARII

  1. Ați omis sa spuneți despre Cami, care face ciorba bună și îi spunea că se îmbrăca precum un țăran. Nici pe mine nu m-a dat pe spate…Am fost la Conferință pe 11mai…la Deva…

  2. D-le Augustin Donici, d-nă Boros Rodica am citit comentariile dvs. absolut pertinente. Constat că nu sunt o excepţie ci doar un om normal cu păreri, impresii, foarte dur dar obiectiv.
    Redau mai jos copia răspunsului meu la e-mailul promt al faimoasei deja echipe Refleqt imediat după prima „conferinţă” din Piatra Neamţ desfăşurată miecuri, 6 septembrie 2017, ora 17:30.
    De asemenea voi posta şi răspunsul promt al asistentei d-lui Veres. Citiţi şi judecaţi!

    Mulţumesc pentru evenimentul binevenit de ieri.Sunt o persoană matură, mă preocupă optimizarea problemelor personale, reale de EQ încă de la parcurgerea primei cărţi a lui DC. Nu este imposibil dar deloc uşor, cu sau fără materialele realizate de echipa dvs. în scopul de a ajuta.
    Stimate domnule Veres, pentru că eu anul acesta am sărbătorit 35 de ani de căsnicie…inteligentă, cu toate responsabilităţile unei comuniuni asumate total, îmi permit să vă dau un mic sfat:
    Nu transformaţi o problemă reală, foarte serioasă a fiinţei umane unice şi complexe, într-o afacere şablon gen Amway, Zepter, Orin, etc, etc.
    „Lecţiile de EQ” nu se vând la pachet promoţional …ca tigăile din bucătărie la Teleshop.
    Cei care doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile în domeniu, au surse multiple de a se informa şi exersa apoi, fără costuri suplimentare. Dacă eu petrec în medie 6 ore zilnic pe Google (fără Face, Watts,Tweet, etc.), probabil, tinerii petrec dublu, nu doar socializând virtual… în căutarea veşnică a frumosului personaj mitic, Narcis…
    În aceast context, e-mail dvs. este penibil.
    Nu aţi atins target-ul de vânzări?
    Îmi pare rău, dar intuiţia „îmi şopteşte”
    că nemţenii „au mirosit” rapid o altă mică-mare afacere personală ca multe altele, care s-au perindat şi promovat identic pe aici.
    Vă sugerez să puneţi materialele pe blogul personal; veţi câştiga discret suficienţi bani pentru o viaţă decentă.
    À propos:
    Pentru că lucrez…de 100 de ani într-un atelier de creaţie vestimentară, îmi permit să vă spun: ţinuta dvs. de conferinţă, care ar fi trebuit să fie smart casual, a lăsat mult de dorit.Să vă scriu cum stătea cămaşa?
    Dacă am supărat, îmi cer scuze. Oricum vă mulţumesc,
    Gabriela Irimescu, inginer
    PS: Cami, se pare că sunteţi o femeie deşteaptă.Mai bine ca dvs. doar mama domnului Veres, ar putea şti ce se află în spatele măştii de mulţumire şi împlinire personală a prietenului dvs… vechi de 10 ani.⏳📖🍀

    Buna ziua,

    Va raspund eu inaintea lui Zoltan, doar pentru ca
    el este ocupat acum si, sincer, prefer sa nu vada
    asemenea mesaje, in acest moment.

    (am sa i-l arat, dar nu acum)

    Multumim ca ne-ati scris.

    Cuvintele dumneavoastra sunt… unele dintre cele
    mai grele cuvinte de digerat pentru mine, cea care
    citeste acest mesaj.

    Dar intre sarcinile mele de lucru NU se afla si sa
    judec sau nu calitatea cuvintelor celor ce ne scriu.

    Ci doar sa raspund, asertiv, atat cat stiu si pot:

    Ne pare rau ca ati considerat aceasta conferinta
    ca fiind prea putin, pentru nivelul dvs.

    Avem incredere ca, pe viitor, veti alege mai bine
    daca vi se potriveste sau nu un eveniment de-al
    nostru.

    Daca alegeti sa fiti in sala, ne bucuram.

    Daca nu, o sa va respectam alegerea.

    Totusi, inteleg din mesajul dvs, ca nu informatia
    transmisa de Zoltan este cea care v-a displacut,
    ci… cu totul alte detalii.

    Va raspund punctual:

    – faptul ca Zoltan sau alt autor creeaza cursuri
    sau produse menite sa duca informatii utile catre
    cei care au nevoie de ele, nu este o crima;
    Este o forma de a ajuta: atat pe cel care primeste
    informatia, cat si pe cea care o creeaza.

    La fel cum multi dintre noi avem locuri de munca,
    al lui Zoltan este asta: sa invete lumea despre EQ
    si sa ii ajute, pe cei cu adevarat interesati, sa afle
    cum o pot aplica concret, in viata lor.

    Si da, e firesc sa primeasca si bani pentru asta.

    Si eu am un salariu, ca recompensa a muncii mele.

    – despre informatiile care sunt disponibile pe Google:
    da, TOATE sunt acolo.

    Nu mai exista nimic pe lumea asta ce sa nu poti sa
    inveti de pe Google.

    Si fizica, de clasa a 6-a, o poti invata de pe Google.

    Totusi, ea se preda in scoli. Si exista manuale in
    care informatia teoretica este adunata si concentrata,
    avand scopul sa usureze procesul de invatare.

    Fix asta e ce facem si noi: cercetare si dezvoltare de
    informatii educative, transpuse in instrumente ce au
    rostul de a ajuta la asimilarea informatiei de catre cei
    care isi doresc sa faca asta.

    O sa continuam sa facem asta, pentru miile de oameni
    care aleg sa foloseasca sursele noastre.

    – despre tinuta, cu mult respect pentru experienta dvs.
    este foarte posibil sa aveti dreptate.

    Aici nu putem comenta, nu e domeniul nostru.

    Doar ca… Pentru Zoltan nu conteaza atat de mult acel
    detaliu, cat conteaza ca cei din sala sa „auda” ce are el
    de spus.

    Repet, am inteles ca ceea ce a zis vi s-a parut cu sens,
    totusi…

    Mai invatam, despre tinuta si alte detalii.

    Doar nu le stim pe toate, nu? 🙂

    – despre comentariul adresa lui Cami, nu pot sa raspund.

    Va confirm doar ca da, este o femeie foarte desteapta si
    al naibii de fericita langa Zoltan.

    In speranta ca am reusit sa lamuresc unele detalii, va
    doresc sa aveti o zi frumoasa.

    Mihaela Bara, Refleqt

    0749 383 687

  3. Ma amuza si pe mine personajele din echipa Zoltan & Co :). Am fost si eu la un eveniment in Baia Mare. Nu stiam ca e vorba despre life coaching, big mistake.
    Redau si eu un scimb de mesaje. Am ales sa le scriu dupa ce am primit vreo cateva mailuri cum ca mi se face reducere la inteligenta emotionala si au ceva cadouri si musai sa ma inscriu.

    Buna ziua,

    Va scriu acest mail pentru a clarifica un lucru (cu toate ca nu mi s-a cerut nici un feed-back 🙂 ).

    M-am inscris la acea conferința strict pentru urmatorul motiv: tema conferintei (inteligenta emotionala in business si cariera) mi s-a parut interesanta din perspectiva faptului ca sunt economist, iar sotul meu detine o functie de conducere in cadrul unei companii.

    Regret sa va spun, insa am fost dezamagita de felul in care a fost abordata tema si de modul de prezentare a speker-ului.
    In cele din urma am inteles ca este vorba despre o afacere realizata cu o doza destul de mare de neprofesionalism, avand ca unic scop castigul financiar prin orice mijloace, dovada fiind inclusiv acest tip de marketing agresiv pe care il utilizati.

    In rest numai de bine 🙂 ! O zi plina de emotii constructive!

    Buna ziua,

    Va multumim ca ne-ati scris!

    Asa este, nu solicitam noi feedback. Dar stim sa ne
    bucuram atunci cand il primim si sa invatam din ce
    ne scriu oamenii. 🙂

    Ne pare rau ca nu v-a placut conferinta.

    Intr-adevar, faptul ca suntem unici face sa avem si
    gusturi diferite si, tocmai de aceea, stim ca nu este
    pentru toata lumea conferinta noastra.

    Ceea ce este perfect in regula.

    E bine ca macar ati incercat, v-ati lamurit despre
    ce este vorba si despre faptul ca nu vi se potriveste
    si veti stii de acum incolo acest lucru.

    Imi pare rau ca ati ales sa numiti „neprofesionalism”
    munca unor oameni. ASTA NU VA FACE CINSTE.

    DUMNEAVOASTRA. NU NOUA.

    Noi nu indraznim sa mergem la un economist sa ii
    etichetam sau marcam calitatea muncii.

    Pentru ca stim sa ne facem treaba, in industria in
    care activam. Si stim ca, daca nu avem experienta
    in alt domeniu, e mai bine sa nu criticam.

    Despre marketingul agresiv pe care il folosim… se
    aplica aceeasi regula: unora dintre oameni le place,
    il agreeaza si apreciaza, altii nu.

    E fix ca viata: ce mi se potriveste mie, nu inseamna
    ca se potriveste tuturor. 🙂

    Si-n plus, ceva am facut bine, desi v-ati suparat pe
    noi, atlfel nu ati fi ajuns in sala, la eveniment.

    Multumim ca ne-ati dat o sansa.

    Sa aveti zile frumoase!

  4. NU POTI ÎNVĂȚA PE CINEVA CEVA DE CARE EL ESTE SIGUR CĂ DEJA ȘTIE.

    Pe scurt, nu regret banii plătiți acum câțiva ani pentru acest curs, la care am acces și acum și cu ajutorul căruia am reușit și reușesc să înțeleg mai bine oamenii din jur, și poate astfel să am relații mai bune.

    Oare mai contează astăzi să ai relații bune cu cei din jur și să le înțelegi atitudinea sau să poți fi tolerant față de ei.

    Dacă da, atunci se merită să te preocupe inteligența TA emoțională și să și plătești pentru a o dobândi, sau pentru a constata că deja o AI.

    Succes Refleqt.

SPUNE-TI PAREREA