în această săptămână, specialiştii din cadrul Serviciului Control pe Teren al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bistriţa – Năsăud, ca urmare a numeroaselor sesizări făcute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” cu privire la incendierea unor suprafeţe mari de terenuri, au făcut verificări la faţa locului, în vederea identificării acestor nereguli ce contravin bunelor condiţii agricole şi de mediu.

Fermierii care au depuse cereri de plată pe suprafaţă şi au incendiat resturile vegetale de pe suprafeţele declarate, riscă sancţiuni ca urmare a încalcării cerinţei GAEC 6.2. De asemenea, fermierii care deţin suprafeţe de teren care au fost incendiate din cauze necunoscute, trebuie să prezinte la A.P.I.A. Bistriţa – Năsăud, în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie a sesizării făcute către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud sau către I.S.U. „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud, pentru a preîntampina eventualele penalizari.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgentă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014 privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajistilor permanente (GAEC 8). Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miristilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispozitii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.

Text & foto: ISU Bistrița

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA