Fostul viceprimar al Bistriței, George Avram este trimis în judecată în cazul dosarelor de revoluționar.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a secretarului de Stat, Adrian Sanda și a altor 7 persoane, printre care și George Avram, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

“SANDA ADRIAN (la data faptelor având funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – SSPR), TĂNASE DENISA-CORINA (fost secretar general al SSPR), CECHI CRISTINA-VALENTINA (fost şef serviciu Departament pentru Revoluţionari din cadrul SSPR), sub aspectul săvârșirii a cinci infracțiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a patru infracțiuni de abuz în serviciu; NEAGU GHEORGHE, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă;

IOSEF IONEL, sub aspectul săvârșirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi a trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării); ARĂNUŞI CIPRIAN ALBERT, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă; ADAM CRISTIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă (sub forma complicităţii); PĂDURARU ŞTEFAN și VRÂNCEANU NELU-ZOLTAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă; AVRAM GEORGE și BLAGA IOAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;”, se arată în comunicat.

Fostul viceprimar al Bistriței, George Avram, a declarat că nu se consideră vinovat și că nu are emoții. “Sunt probe care în instanță se va dovedi și se va afla care e adevărul. Dar e bine că s-a ajuns aici, am încredere în justiție, că va face lumină. Nu am emoții”, a spus George Avram.

Acesta a fost întrebat de jurnaliști dacă își va da demisia din funcția de administrator public pe care o ocupă la Primăria Bistrița. “Nu, pentru că nu mă consider vinovat. Beneficiez, ca orice cetățean, de prezumția de nevinovăție”, a declarat Avram.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarea situaţie de fapt:
Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari,  aceea de „Luptător cu Rol Determinant”, atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.
Acest aspect a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989- SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.
 
Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” să fi desfăşurat acţiuni revoluţionare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei,  mai multe asociaţii de revoluţionari din ţară au depus la nivelul SSPR cereri şi documentaţie aferentă, în vederea includerii şi altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, altele decât cele prevăzute în prevăzute la art. 1 indice 2  din  H.G. 1412/2004, aşa cum a fost modificată de H.G. nr. 99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgovişte,  Brăila.
În urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus şi alte localităţi în categoria celor cu rol determinat la revoluţia din decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din inculpaţii Sanda Adrian (secretar de stat, preşedinte al Comisiei) Tănase Corina-Denisa (secretarul general al SSPR, membru), Cechi Cristina-Valentina (şefa Departamentului pentru revoluţionari, membru), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii.
Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea oraşelor Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, deşi aceste localităţi nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru includerea lor, au fost încălcate prevederile legale în vigoare. Pe cale de consecinţă, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.
Din analiza actelor aflate la dosarul cauzei a reieşit faptul că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.
Astfel, s-a stabilit că inculpatul Neagu Gheorghe, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”.
În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Gadină Mihail Valentin, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – Departamentul pentru revoluţionari, ce a făcut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta şi-a exercitat influenţa asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizării şi implicit a obţinerii de către anumite persoane în mod fraudulos a titlului de  “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”, deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege.
Inculpatul Iosef Ionel, preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, şi-a exercitat influenţa atât asupra inculpatei Tănase Denisa-Corina, cât şi asupra inculpatei Dragomir Andreea, angajat al CPRD. Inculpatul solicita diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”.

SPUNE-TI PAREREA