ACTUALIZARE ZIUA 7. Ora 19.45. Situația devine tot mai tensionată pentru Tibi la ultramaratonul de la Polul Nord. Până acum el a păstrat o distanță confortabilă față de adversari, dar, spre sfârșitul cursei, lucrurile s-au schimbat. Organizatorii au anuțat acum câteva minute că Tibi a plecat din ultimul punct de control, Swimming Point, la ora 8.00 a.m. (ora locală), dar că Roddy se află la doar 20 de minute distanță de același punct de control. Încă nu se știe dacă și cât va sta canadianul la Swiming Point, dar situația devine similară cu cea de anul trecut, când Tibi a avut de luptat cu un concurent din Singapore (PJ), care „îi sufla în ceafă“.
De la Swimming Point, Tibi mai are 75 de km până la linia de sosire!

El este hotărât să îi străbată până la capăt în ciuda problemelor de la picioare care se pare că se agravează. Din cel mai recent apel telefonic al său reiese că doctorul nu i-a dat voie să continue cursa, dar că a decis să meargă mai departe pe răspunderea lui.

Ora 9.55. Tibi Ușeriu conduce în continuare cursa de la Cercul Polar cu un avantaj considerabil față de urmăritorii săi, Roddy și Greg. Starea lui pare să fie una destul de bună încât să-i permită să termine cursa, în ciuda degerăturilor de la picior. Totuși, susținătorii săi și familia sa de la Tășuleasa Social sunt în tensiune maximă.
„Ne-am îngrijorat. Îl știm pe Tibi. Și dacă îi mai rămâne o mână în viață va merge mai departe. În același timp știam că dacă lucrurile sunt foarte grave doctorul îl va opri din competiție și nu-i va mai permite să continue. Daca era rău îmi spunea: mi-a transmis de usturimi, de degerături și că așteapta un verdict de la doctor. În același timp l-am simțit foarte hotărât și l-am simțit bine. E foarte bun și ritmul pe care îl are. Este foarte clar că mai are resurse. Mi-a spus că vrea să-și odihneasca capul, că în aceste momente corpul nu mai poate fi odihnit. Față de anul trecut nu e așa rău. Încă un strop de energie precis mai are. Problema mare e că este foarte frig :-38 de grade.
El știe că are o mare familie în spate ( Tășuleasa) și asta îi dă energie. Eu nu cred că ar vrea să riște nimic. Are toate motivele să se întoarcă acasă și să nu se duca la „capătul pământului. Promisiunea asta am luat-o de la el: că nu își va risca viața și se va opri în caz că lucrurile se agravează”, a declarat fratele său, Alin Ușeriu, pentru aimx.ro.

Conform celor mai recente date furnizate de organizatori, în urmă cu aproximativ 3 ore, se pare că în cursă au mai rămas 9 persoane (din 25 câte au pronit de la linia de start)
Tășuleasa Social a publicat aseară și cea mai recentă conversație cu Tibi:

ACTUALIZARE ZIUA 6. Ora 9.47. Tibi a plecat spre Ice Road („Drumul de Gheață“), ultima etapă și cea mai grea a cursei. După cum descriu organizatorii, acest drum este un adevărat test de tenacitate, de rezistență fizică, dar și mentală. Drumul de gheață merge spre linia de sosire, dar, aici, peisajul se schimbă, copacii sunt tot mai rari și, pe măsură ce înaintezi, nu mai rămâne nimic decât alb, obsesivul „perete alb“ despre care vorba Tibi Ușeriu în cartea sa.

El mai are de trecut printr-un ultim punct de control, Swimming Point, după care îl așteaptă linia de sosire. Deși era îngrijorat de problemele la picior, după ce a suferit o degerătură, se pare că acest lucru nu îl oprește din competiție. Tibi conduce cursa cu lejeritate. principaul său adversar, Roddy, a ajuns la CP6, Inuvik, unde are de gând să se odihnească timp de mai multe ore.

ACTUALIZARE ZIUA 5. Ora 20.11. Tibi Ușeriu a ajuns la Inuvik, al șaptelea punct de control pe parcursul traseului (378 km). Aici va putea să doarmă, să facă un duș și să-și pregătească hrană caldă.
Tibi mai are de trecut prin punctul de control Swimming Point, după care îl așteptă linia de soire, Tuktoyaktuk – Finish – 352.64 mile (566km).
Sportivul de anduranță și-a bătut recordul de anul trecut, fiind pe primul loc și având un timp mai bun, dar el mai are de parcurs 178 de kilometri până la linia de sosire, Iar drumul care i se așterne în față, în continuare, îl va pune la grea încercare.
După cum descriu organizatorii, acest drum este un adevărat test de tenacitate, de rezistență fizică, dar și mentală. Drumul de gheață merge spre linia de sosire, dar, aici, peisajul se schimbă, copacii sunt tot mai rari și, pe măsură ce înaintezi, nu mai rămâne nimic decât alb, obsesivul „perete alb“ despre care vorba Tibi Ușeriu în cartea sa.

Ora 18.50. Tibi Ușeriu, aflat în etapa cea mai dificilă a curse Arctic Ultra 6633, după ce a suferit o degerătură la un picior, a primit un mesaj video de încurajare de la Ivan Patzaichin, canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint.

„Ei bine, omul se descurcă bine. Având în veder viteza sa de până acum, ar trebui să ajungăla Inuvik mai devreme decât se aștepta. Anul trecut, Tibi a ajuns la Inuvik – CP6 la 17.45 … anul acesta se pare că el va fi acolo cu cel puțin 6 ore mai devreme“, au anunțat organizatorii acum o oră, postând și noi poze cu Tibi aflat pe traseu.

tibi useriu22

Ora 13.26. Tibi a sunat din noua acasă și a anunțat că a reușit să doarmă trei ore în punctul de Control Caribou Creek. Din păcate, el are o problemă serioasă la picior după ce a suferit o degerătură puternică.

Ora 9.40. „ Tibi trebuie să fi plecat din  Caribou Creek la ora 23:00 (ora locală), în timp ce David Smale și Roddy Riddle sunt la aproximativ 30 km de Caribou, cu Scott, Greg, Hidechika și Joaquin în spate“, au transmis organizatorii pe pagina oficială de facebook. Tibi Ușeriu se află încă în funte, la o distanță de aproximativ 40 de km de urmăritorii săi. Caribou Creek se află la 330 km de linia de start. De la această distanță începe etapa cea mai grea a cursei. Tibi mai are de parcurs 236 km până la finish. La această oră, în competiție au mai rămas 13 persoane, din 25 câte au pornit la start.

ACTUALIZARE ZIUA 4. Ora 20.00. Tibi a efectuat un al treilea apel telefonic acasă, prin care a relatat că se apropie de al cincilea punct de control, Caribou Creek – CP5 – 205 mile (330km). Din păcate, el nu a putut să se odihnească pe parcursul cursei, așa că starea sa psihică începe să nu mai fie atât de bună.

Ora 10.00. Organizatorii au publicat pe pagina de facebook a concursului, imagini cu Tibi Ușeriu, care conduce în continuare cursa. Acesta se afla, acum câteva ore, la o distanță de 55 km de principalul său adversar, canadianul Scott Donatelli. El a ajuns la al patrulea punct de control Tsiigehtchic – CP4 – 154 mile (248km). Următorul punct de control este Caribou Creek – CP5 – 205 mile (330km), după care urmează etapa cea mai grea a cursei.

Potrivit ultimelor rapoarte transmise de organizatori, concurenții se luptă cu frigul și vântul puternic.

 

ACTUALIZARE ZIUA 3. În a treia zi a cursei Ultra 6633 de la Cercul Polar, Tibi Ușeriu, singurul concurent român de anul acesta, conduce în continuare competiția.El a dormit puțin și a reușit să păstreze un avans, deocamdată, confortabil față de adversari.

El a efectuat al doilea apel telefonic, în care a descris condițiile meteo și forma în care se află.

Tibi este urmat de Scott Donatelli (Canada), David Smale, Roddy Riddle și Greg Roadley.

ACTUALIZARE ZIUA 2. Tibi Ușeriu a vorbit, printr-un apel telefonic, în jurul orei 18.00, cu echipa sa de la Tășuleasa Social. El a relatat că a avut parte de o noapte cruntă, extrem de friguroasă, dar se simte în regulă și pleacă mai departe fiind în continuare pe primul loc cu un avans de două ore.

ULTRA 6633 ZIUA 1. Organizatorii cursei Ultra 6633 de la Cercul Polar au transmis primele detalii despre desfășurarea competiției. Pe lângă o serie de probleme privind blocarea unui drum, aceștia au relatat că temperaturile au crescut ușor în ultimele ore, mercurul din termometre arătând -20 de grade.

Doi concurenți au abandonat cursa, așa că, la ora actuală, 23 de sportivi au rămas în competiție. Tibi Ușeriu conduce cursa, deocamdată, după ce a luat un avans de o oră față de următorul concurent.

„Așa cum a prezis, Tibi – prietenul nostru din România, a fost cel mai rapid și, încă de la început, a reușit să conducă cursa. Primul punct de control este de la Cercul Polar 23 mile (37 km) distanță. Tibi a ajuns acolo în aproximativ 5 ore. Până în acest moment el are un avans considerabil față de următorii doi sportivi (Roddy Riddle și Greg Roadley) care au sosir exact o oră mai târziu“, au relatat organizatorii pe pagina de facebook Ultra 6633.

„Tibi, în stilul lui caracteristic, a plecat ca din pușcă de la start, încercând să ia un avans cît mai mare față de ceilalți competitori. La primul punct de control de la Cercul Polar Tibi ajunge primul, cu un avans de o oră față de al doilea concurent. Prima etapa aduce și primele două abandonuri. Urmează a doua etapă, care include și trecerea prin Hurricane Valley, o zonă cu temperaturi extrem de scăzute și vînturi katabatice, una dintre cele mai dificile zone din concurs“, a anunțat și Tășuleas Social, tot pe pagina de facebook.

Organizatorii cursei au mai anunțat că, din cauza unor probleme ale conexiunii la internet, veștile despre desfășurarea competiției ar putea ajunge cu dificultate la cei care urmăresc concursul online.

Informații, detalii și discuții despre cursă găsiți și pe grupul de facebook al susținătorilor lui Tibi Ușeriu.

 

SPUNE-TI PAREREA