Din sala de box de la stadionul din Bistrița, via Cluj-Napoca, bistrițeanul Cristian Ciurian Lipici a ajuns să boxeze în Germania, la gale cu peste 7000 de spectatori. Povestea lui „Lipici” este una emoționantă, cu bucurii și tristeți, cu momente în care a vrut să renunțe la sport, dar s-a ridicat ca după un pumn încasat și a mers mai departe.

Relația lui Cristian Ciurian Lipici cu boxul a început la frageda vârstă de 5 ani, când tatăl său, cunoscutul antrenor de box „Lipici”, de la care avea să moștenească porecla, dar și dragostea pentru acest sport, l-a dus prima dată în sala de la Metalul, din Bistrița.

„Îmi aduc aminte, la 5 ani, am intrat pentru prima dată într-o sală de box, la Metalul, aflată în capătul parcului din Bistrița. După o vreme, s-a înschis sala de acolo și am ajuns la stadion, unde era maestrul emerit Nicolae Zăpârțan, care mi-a fost antrenor și în același timp ca un părinte adoptiv, timp de peste 20 de ani”, povestește Lipici.

De altfel, sub îndrumarea antrenorului Nicolae Zăpârțan și a tatălui său, Cristian Ciurean avea o carieră prolifică în box, devenind unul dintre sportivii emblematici de la CSM Bistrița, cu rezultate notabile la competițiile naționale și internaționale.

În anul 2013, Lipici a trecut la boxul profesionist și a început să se pregătească la Box Club Arena Cluj, cu antrenorul Vasile Herţeg. De altfel, la Cluj-Napoca a disputat și a câștigat mai multe partide în boxul profesionist.

În august 2015, Cristian Ciurean a luat drumul străinătății și a decis să plece în Germania, la Nurnberg, să muncească. Deși nu a mai boxat câteva luni, gândul său era tot la ring. Așa că i-a venit ideea de a da o probă la o sală de box din Nurnberg.

„În timp ce munceam, ma gândeam să mă duc la o sală de box profesionist, să dau o probă. Bineînțeles, find împins puțin de la spate de tatăl meu. Am început să mă pregătesc din nou. După ce terminam munca, ieșeam la alergare să mă pregătesc pentru probă. După o lună și jumătate de pregătire, m-am hotărât să merg la sala de box. Am ajuns la sala de box, sala în care era Artur Abraham, campion mondial la profesioniști și la ora actuală”, povestește Lipici, care trebuia apoi să susțină o probă cu Nul Naval, campionul Germaniei.

Soarta n-a vrut însă să fie așa. Cu trei zile înainte de a susține proba, era anunțat că tatăl său a încetat din viață. Se întâmpla în 28 octombrie 2015. Tragedia l-a făcut să ia o decizie radicală, vrând să renunțe definitiv la box. Peste un an de zile n-a mai urcat în ring.

Dar apoi, s-a ridicat din nou și, convins de iubita lui, după doi ani de pauză, s-a reapucat de box. „Anul trecut, pe 8 octombrie am avut primul meci la profesioniști, în Germania, cu campionul Cehiei la 63,5 kg. Am câștigat meciul prin KO. Prima dată, când au auzit că sunt din România, unii spectatori au început să huiduie, iar după ce am boxat o repriză au început să-mi strige numele de Lipici. Meciul acela a fost pentru tata”, își amintește Cristian Ciurean momentele emoționante prin care a trecut la gala la care au participat aproximativ 7000 de oameni.

În 11 martie, Cristian Ciurean va boxa pentru a doua oară în Germania, într-o gală denumită Mega Fight Event, la ALEX Sportcentrum Nurnberg, cu un fost campion european la profesioniști.

Viața lui Cristian Ciurean în Germania se împarte între muncă și box. Lucrează la o firmă de montat mobilă și se antrenează în fiecare zi, uneori și de două ori pe zi. „Sunt zile în care lucrez până la 12 ore, intru în casă, stau 10 minute și plec la antrenament. Sunt zile în care mă pregătesc singur, uneori termin antrenamentele la ora 23.00. Numai prim ambiție și încăpățânare mai poți face ceva”, povestește Lipici, singurul boxer bistrițean care a trecut la profesioniști.

Cristian Ciurean a disputat 150 de meciuri la amatori, la CSM Bistrița, dintre care 120 de victorii. Performanțe: locul 4 la Campionatul Național de Copii (2000), Locul 2 la CN de Copii (2001), locul 3 la CN de juniori (2005), locul 3 la CN de tineret (2006), Locul 2 la Cupa Europei (2007), Locul 1 la Campionatul Național de Seniori pe echipe (2008). De mai multe ori câștigător al Cupelor Europene de Box și totodată cel mai tehnic boxer al competițiilor în anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014.

A debutat în boxul profesionist în 2015, are 5 meciuri jucate și 5 victorii, dintre care 4 prin KO.

 

SPUNE-TI PAREREA