În fiecare an, în data de 2 aprilie, se marchează la nivel mondial ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE CONŞTIENTIZARE A AUTISMULUI. De ce?

Dacă estimarea curentă a Center for Disease Control – potrivit căreia 1 copil din 68 este în spectru –  e corectă, persoanele din spectrul autist constituie una dintre cele mai mari minorități din lume. Chiar dacă prevalenţa ar fi mai mică, pentru că din unele ţări lipseşte statistica relevată, tot ar fi important să vorbim despre neurodiversitate şi acceptarea diferenţelor dinte oameni.

Ştim cu toţii că suntem diferiţi, există între noi diferenţe de gen, de rasă, de vârstă, de gusturi. Toate aceste diferenţe aduc un plus de frumuseţe şi diversitate lumii, la fel cum şi diferenţele de abilităţi ne ajută să ne completăm, să fim mai buni, mai înţelegători, mai creativi. Totuşi, realitatea ne arată că România are de parcurs un drum lung până la a face copiii cu dizabilităţi în general şi persoanele cu autism în special să se simtă acceptate şi sprijinite.

Asociaţia Autism Europa BISTRIŢA, prin CENTRUL PENTRU RESURSE ŞI REFERINŢĂ ÎN AUTISM MICUL PRINŢ lansează în acest an concursul “NEUROLIMPICS”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia Societatea de Concerte,  concurs dedicat elevilor din şcolile din judeţ. Invităm educatorii, învăţătorii, diriginţii şi profesorii să ni se alăture pe parcursul lunii martie, susţinând la clasă minim o oră de educaţie pe tema neurodiversităţii.

Noi punem la dispoziţia cadrelor didactice interesate materiale special concepute pe cicluri de şcolarizare: poveşti şi prezentări pe tema neurodiversităţii în general şi a tulburărilor din spectrul autist în special.

REGULAMENT CONCURS

Cadrele didactice interesate prezintă preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud materialele special concepute pe cicluri de şcolarizare,  care pot fi găsite şi pe pagina de FB – NEUROLIMPICS – şi iniţiază dezbateri despre neurodiversitate. Pot fi folosite şi alte materiale informative în conceperea lecţiei, însă noi am construit aceste instrumente pentru a reduce efortul dvs. de documentare. Ulterior prezentării, preşcolarii şi elevii sunt îndemnaţi să reflecteze creativ la această temă, la diferenţele dintre oameni şi la cum pot ele să ne aducă un plus de umanitate.

Pe baza lecţiilor susţinute, grupele şi clase interesate se vor putea înscrie la CONCURSUL NEUROLIMPICS pe echipe.  Anunţul de participare poate fi făcut până în data 6 martie 2017, la adresa de email: autism.europa@gmail.com.

ECHIPELE PARTICIPANTE VOR AVEA MINIM 3 MAXIM 10 MEMBRI.

Echipele participante vor concepe proiecte cu următoarele teme:

  1. Categoria PREŞCOLARI – concurs de proiecte de grup constând în conceperea unui afiş cu titlul “Diferiţi împreună!”
  2. Categoria CICLUL PRIMAR – concurs de proiecte de grup constând în conceperea unui afiş cu titlul “Prietenul meu special”
  • Categoria GIMNAZIUafiş sau eseu cu tema: “Cum să îmi ajut colegii cu nevoi speciale”
  1. Categoria LICEENI – poster sau eseu cu tema: “Tulburările din spectrul autist în şcoală”

Proiectele  realizate în echipă vor fi aduse la sediul CENTRULUI DE RESURSE SI REFERINŢĂ ÎN AUTISM “MICUL PRINŢ” BISTRIŢA, str. Independenţei nr. 79  până la data de  17 martie 2017. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un juriu din care fac parte:

Dan Coman – scriitor

Georgiana Vrânceanu Cotuțiu – artist plastic

Halaszi Monica – profesor

Aurelia Dan – inspector ISJ BN

Claudia Andron – jurnalist

Maria Câmpan – psihopedagog – CRRA Micul Prinț

Anca Toader – psiholog clinician – CRRA Micul Prinț

 

CRITERII DE EVALUARE A AFISELOR:


– originalitatea ideii
– claritatea mesajului
– impactul vizual asupra privitorului
– valoarea instructiv-educativă

SPUNE-TI PAREREA