Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017, prin care s-a modificat Codul Penal, şi proiectul legii graţierii au devenit subiecte la olimpiada de limba engleză. Este al doilea caz de acest fel, după olimpiada de limba română din Prahova, la care elevii au fost nevoiţi să scrie un denunţ fictiv.

Elevii clasei a XII-a a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, participanţi la faza pe şcoală a olimpiadei de engleză, au fost puşi să comenteze deciziile Guvernului Grindeanu. Concursul s-a desfăşurat în perioada în care modificarea Codului Penal şi graţierea erau doar proiecte de ordonanţe de urgenţă, scrie stiripesurse.ro.

„Pornind de la textul de mai jos, scrie un editorial în care să interpretezi această chestiune controversată şi să evaluezi cum consecinţele unei asemenea decizii ar putea afecta securitatea ţării tale. Argumentaţia ta va avea o lungime de 200-250 de cuvinte”, a fost al treila subiect la concurs, notat cu 25 de puncte. Textul pe care elevii trebuia să-l comenteze era o relatare a situaţiei din României realizată de cotidianul britanic The Guradian.

La al doilea subiect de la olimpiadă, notat cu 50 de puncte, elevilor li s-a cerut să-şi exprime opinia cu privire la posibila intezicere a unor emisiuni TV de divertisment (reality show).

SPUNE-TI PAREREA