Un sens giratoriu de un million de euro și un Aqua Park de 7,8 milioane de euro sunt investițiile pe care Primăria Bistrița dorește să le demareze în perioada următoare. Proiectele au fost supuse dezbaterii în comisiile din cadrul Consiliului Local, dar avizul acestor comisii este unul doar „de formă“. În realitate, consilierii nu primesc  documentațiile din timp și nu există o dezbatere reală pe marginea acestor investiții. Pentru că primarul Ovidiu Crețu are o majoritate lejeră în Consiliul Local, rolul consilierilor este doar să ridice mâna și să voteze, iar singura opțiune a opoziției este fie să își exprime un dezacord , din principiu, fie să se abțină.

Sorin Hangan, consilier local PNL, face parte din comisia de urbanism căreia i s-a cerut avizul pentru realizarea acestor investiții. Sorin  Hangan spune că a primit documentația vineri seara, aceasta fiind publicată pe site-ul Primăriei Bistrița, având la dispoziție doar zilele de weekend pentru a studia ceea ce trebuia să avizeze.

„Am citit înainte, prin presă, că sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Tărpiului, Drumul Cetăţii şi Livezi va costa un milion de euro. Cam așa e… așa arată studiul de fezabilitate, aproximativ  un million de euro. La prezentarera proiectului, în comisia de urbanism, sigur că s-au pus câteva întrebări și am cerut niște detalii pentru că nu le aveam pe documentele puse la dispoziție. Nu aveam un deviz detaliat, doar un deviz general. Am pus întrebari: de ce costă atât? Sensul propriu zis-costă aproximativ 2% din valoarea proiectului… Sigur, sunt vreo 7% ceva cheltuieli neprevăzute, proiectul tehnic  vreo 12%. Dar cea mai mare pondere o reprezintă, cică, ,mutarea unor cabluri. Pe acolo trece înalta tensiune, joasa tensiune… e o stație acolo. Nu aveam în documente detaliat, dar așa ni s-a răspuns..  Nu am văzut devizul cu ceea ce înseamnă mutarea acelor cabluri. Trebuie, oricum, o perioadă mai îndelungată să studiem. E foarte din scurt. Să faci o analiză cost-beneficiu, pentru astfel de proiecte, să ridici mâna cu sufletul împăcat, să studiezi lucruri… să te duci, să apelezi la un specialist, să îți dea câteva îndrumări. E prea din scurt“, este de părere Sorin Hangan.

Acesta a mai sugerat că proiectele de mare anvergură ar trebui monitorizate de către comisii și pe parcursul implementării.

Consilierul din opoziție  a vorbit și despre oportunitatea construirii unui Aqua Park în Bistrița, un proiect de aproximatiov 7,8 milioane de euro.

„A fost un arhitect din partea firmei care a realizat studiul și proiectul. La întrebarea care viza o analiză cost-beneficiu – cam câte persoane pot beneficia pe perioada rece a anului, care știm că la noi ține 9-10 luni / an, răspunsul a fost 300 de persoane, iar pe perioada de  vară, răspunsul a fost în jur de 900 -1000 de persoane. Să facem iarăși o investiție de aproximativ 7 milioane de euro , care să se adreseze în cea mai mare parte a anului doar unui număr de 300 de persoane, mi se pare mult prea mult. Nu că nu am avea nevoie de un spațiu unde să ne petreceme timpul liber sau de mai multe piscine, dar dar e un cost mult prea mare. Avem nevoie de crearea de locuri în care să ne petrecem timpul liber, noi, copiii, familiile noastre, dar eu cred că toate acestea trebuie să le facem în momentul în care toată lumea, dar absolut toată lumea, în procent de 100%, din orașul ăsta, are apă, canal, nu mai vorbesc de drumuri, energie electrică și așa mai departe.  Mi se pare strigător la cer ca unii, astăzi, în mileniul trei, să se spele în lighean, și mă refer la cartierul Slătinița. Să se pele în lighean și noi să ne aruncăm într-o piscină de 7 milioane de euro“, a mai spus Sorin Hangan.

3 COMENTARII

  1. paguboasa gandire…daca si cei din occident gandeau asa….se spalau tot in lighean si ei!!!! dezvoltarea inseamna si astfel de lucruri!!! cand o sa acceptam ca trebuie si asa ceva? daca nu se face se spune ca administratia nu face nimic, daca se face ca de ce sa face, ca e prea scum domnule! pai cum sa inaintam si noi in civilizatie? cu salarii si pensii extrem de mici, cu investitii zero, cu infrastructura zero…. toate costa, normal, dar hai sa facem ce trebuie odata si odata!

  2. Cu consilieri de astia ,investitii ioc.Daca americanii,sau nemtii ar fi pus asa problema erau si acum la nivelul africanilor ,domnu consilier lasa populismele ca te tradeeaza fata, hai si pune si tu osul la treaba ca nu de sia ai fost votat,crezi ca un oras trebuie sa stea in loc pana se va reusi sa fie racordata la apa , canall sau curent ultima casa care are nevoie de utilitati ..?Succes si Doamne ajuta sa vedem sensul giratoriu, si parcul acvatic finalizate!

  3. Hai sa nu mai evoluam ca uni se spala la lighean. De ce sa sustinem ceva ce ar putea sa ne ajute sa dezvoltam turismul si in zona noastra e mult mai usor sa ii blamam pe cei care incearca sa faca ceva

SPUNE-TI PAREREA