“27 de pași“ este cartea autobiografică a lui Tiberiu Ușeriu, românul care a câștigat, anul trecut, una dintre cele mai dure competiții din lume, maratonul Ultra 6633 din zona Cercului Polar.

 

La ce te poți aștepta de la această lectură?

În primul rând, fiind scrisă de un asemenea autor, nu este genul de carte pe care să o lași din mână, să o pui pe noptieră pentru a o relua mai târziu sau în altă zi. O dată începută, vei dori să o citești fără pauză, până la final, ca pe o cursă de anduranță.

Ce vei descoperi în paginile cărții?

Fiind o carte autobiografică, e adevărat că ea te invită să profiți de această „indiscreție“ generoasă a autorului și să îți satisfaci curiozitatea de a-i citi viața. Iar viața lui Tibi Ușeriu este destul de „ofertantă“ pentru cei dornici să-i afle detaliile.

Decorul, scenariile și personajele vor fi destul de familiare pentru o mare parte din public, și mă refer la cei care și-au petrecut anii copilăriei migrând între cenușiul și privațiunile vieții urbane și brutalitatea existenței rurale din perioada comunismului. Urmează realitatea anilor ’90, o epocă de referință, în care mulți adolescenți și tineri din România trec cu exaltare granițele țării și, dorind să profite nebunește de orice fărâmă de bunăstare occidentală, începând cu cea mai mică firimitură de „chips“ și acel minuscul fior al sucului acidulat, își pierd simțul măsurii, rațiunea și uneori, libertatea.

„Lumea mă știe drept alergător de anduranță. Ce nu știe, însă, e povestea vieților mele paralele. Am fost pe rând: slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria și autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu și din a treia“, sunt cuvintele autorului de prezentare a cărții.

Pe lângă detaliile senzaționale, unele brutale și chiar șocante, în paginile cărții veți descoperi povestea incredibilă a unui om căruia viața, într-un fel sau altul, i-a oferit ca destin riscul, anduranța și aventura extremă, cu amețitoare „diferențe de nivel“.

Veți descoperi că unele amintiri sunt ca niște ființe care s-au stins. Pe moment, îți provoacă durere, repulsie sau spaimă teribilă, dar, cu timpul, devin o înșiruire de oase uscate, pe care le poți contempla cu oarecare tulburare, dar și cu răceala necesară pentru a reflecta asupra vieții. Totuși, ele continuă să te urmărească oricât de repede ai alerga și oricât de departe te-ai duce.

Cartea lui Tibi Ușeriu este o relatarea a alergărilor sale, pe parcursul cărora se confruntă cu aceste „schelete“ ale trecutului, „demoni“ pe care încearcă să îi învingă.

Citind cartea, unii își vor confirma lucruri pe care le știau și le povesteau prin diverse cercuri, alții vor afla lucruri noi și, poate, suprinzătoare, despre Tibi Ușeriu. Eu, una, am constatat cu suprindere că, mai mult decât a ne încredința o confesiune a propriei vieți, Tibi a scris o carte foarte bună, care te duce dincolo de limitele curiozității umane și, la fel ca în cursele lui nebunești, te forțează să îți depășești anumite bariere în gândire.

Cuvinte care mi-au rămas în minte:

„Bătaia venea după ce auzeai următoarea expresie: Vezi că ți-i încărcat caru’. […] Trăiai în carul ăsta de greșeli și vinovății, ba plin, ba gol, în așteptarea pedepsei. Teroarea era așa de mare încât, de multe ori, îți doreai să o încasezi mai repede și, măcar pentru o vreme, să uiți de povestea carului“

 „Peisajul seamănă cu peretele nesfârșit de alb pe care ani la rând m-am străduit să-l uit. Zidul celulei mele. Îmi amintesc cum m-am rugat săptămâni, luni, dacă nu chiar ani, ca acel zid să nu mai fie criminal de alb. Am sperat în zadar ca pe acel perete impecabil de rece să se așeze o muscă, să treacă un păianjen mic sau să îl traverseze o rază de soare, așa cum trece lumina unui copiator peste o foaie A4 de la vreun birou notarial. Nimic.“

„Oamenii normali cred că aceste curse de anduranță prin munți cam seamănă între ele. Trebuie să tot fugi sus-jos și, gata, treci linia de sosire, iar unii aplaudă. Nu e așa. Fiecare competiție seamănă cu o ființă vie, are personalitatea și mofturile ei. Fiecare îți solicită corpul și mintea într-un mod diferit, uni aproape. Fiecare își cere o jertfă, o amintire, ceva, o bucățică din tine. Cu fiecare cursă lași ceva în urma ta: demoni, halucinații, iluzii de mărire. “

Lansarea cărții va avea loc la Bistrița și la Cluj-Napoca:

22 februarie 2017, Bistriţa, Hotel Metropolis, Str. Parcului nr. 19, ora 19:00
23 februarie 2017, Cluj Napoca, Sala de Conferinte din cadrul The Office (parter), B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 77, ora 19.00

Cartea poate fi comandată și online aici!

 

2 COMENTARII

  1. Speram să găsim cartea și la alți distribuitori, este aiurea să te coste produsul cat transportul,nu știu.
    Spre exemplu:am găsit cartea lui Godina in Petrom.Seara am
    cumpărat-o, până dimineața am devorat-o!
    Mulțumesc,sper că nu am deranjat și să o mai găsesc până la salariu!

SPUNE-TI PAREREA