foto: turistintransilvania.com

Conform HG 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, vor fi atestate ca staţiuni turistice de interes naţionallocalităţile Borsec (Harghita), şi Suceviţa (Suceava).

Ca staţiuni turistice de interes local sunt atestate localităţile sau părţi din localităţile Colibiţa, Baia de Fier (Gorj), Boghiş (Sălaj), Moisei (Maramureş), Negreşti Oaşti (Satu Mare), Pojorâta (Suceava), Sângeorgiu de Mureş (Mureş), zona Băile Banffy (municipiul Topliţa – Harghita), zona Băile Ocna Dej (municipiul Dej – Cluj), zona Moineşti – Băi (municipiul Moineşti – Bacău).

Aceasta este și nota de fundamentare privind atestarea localității Colibița:

”Localitatea Colibița, județul Bistrița-Năsăud, se bucură de o amplasare pitorească: pe Valea Bistriței, ȋntre doi munți – Bârgău și Călimani. Satul aparține de una dintre ”bârgaiele” județului – Bistrița Bârgăului, amplasată ȋn zona din dreapta Prundului Bârgăului. Limitele staţiunii sunt considerate ca identificându-se cu linia munţilor ce o înconjoară, Colibiţa fiind astfel o individualitate bine determinată. Totuşi din punct de vedere turistic s-au inclus în regiunea Colibiţei şi ultimele ramificaţii nord-vestice ale Călimanului, până în zona de contact cu Munţii Bârgăului care prezintă aceleaşi elemente de structură geologică, relief, climă, faună, vegetaţie şi mai ales aceeaşi unitate turistică, alcătuind un tot armonios şi bine închegat.

Resursele terapeutice sunt reprezentate de aerul pur, care în urma unui studiu de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. Climatul subalpin al zonei are un
efect curativ asupra bolnavilor cardiovasculari, hipertiroidieni şi reumatici, microclimatul fiind bogat în radiaţii ultraviolete şi aerosoli cu esenţe volatile de terebentină. Climatul plăcut – de cruţare – constant şi temperat, precum şi lipsit de curenţi puternici, cu aer ozonat, oferă zonei un climat echilibrat, tonic şi stimulent, aclimatizarea fiind uşoară la această altitudine, fiind şi recomandat persoanelor în vârstă sau copiilor pentru cură de odihnă.

Zona oferă numeroase posibilităţi de destindere pentru iubitorii muntelui: excursii, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apa minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, Castel Dracula situat în Pasul Tihuța – 1100 metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania, dar şi plimbări cu barca pe lac. În prezent există peste 100 locuri de cazare, în structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare, încadrate la 2-3 și 4 stele.

Documentaţia transmisă de Consiliul Local al Comunei Bistrița Bârgăului este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, cu completările ulterioare şi a fost aprobată prin hotărârea Consiliului Local al Comunei Bistrița Bârgăului, nr. 48/ 2013. Localitatea Colibița îndeplineşte criteriile minime obligatorii privind atestarea staţiunilor turistice de interes local şi întruneşte un punctaj de 180 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare, pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local”.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA