Foarte mulți pescari profită de vremea puțin mai caldă și ies deja la pescuit. Modificările legislative se resimt și în acest domeniu, așa că pentru a fi în regulă, pescarii trebuie să se pună la curent cu privire la regulamentul și legislația din domeniu.
Pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură stă de ceva timp un anunț, ”Până la emiterea de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura a permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2017, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, se va desfășura pe baza permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate în anul 2016”, timp în care asociațiile de pescari încep să adune cotizațiile.
Având în vedere condițiile legale de pescuit recreativ sportiv din România, pentru anul 2017, asociațiile de pescari încep încasarea cotizațiilor și vizarea carnetelor de membru. Momentan nu se pot viza documente de pescuit recreativ sportiv pentru persoane care nu au cardul ANPA de celuloid sau carton și asta în contextul în care se anunța că ANPA nu va mai emite permise de pescuit, acestea urmând a fi obținute de la orice asociație de pescari acreditată.
Taxa de pescuit ANPA a fost eliminată, odată cu cele 102 taxe, dar pentru a pescui pe apele naturale din România ai nevoie de permisul de pescuit, deci de calitatea de membru a unei asociații, la care se cotizează.
Din data de 01.02.2017, nu se mai percepe taxa ANPA și Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, dar este posibil ca pentru anumite zone de pescuit să se perceapă taxe de pescuit, asta după o procedură de atribuire a acestor zone de către ANPA. Data desfășurării acestei proceduri de atribuire nu a fost încă stabilită.
”Prin pescuit recreativ/sportiv se înțelege pescuitul efectuat cu undița sau cu lanseta, în scop de agrement/performanță, pe baza unui permis nominal emis de către administratorul resurselor acvatice vii și eliberat de acesta sau de asociațiile de pescari sportivi, după caz, fără perceperea de taxe și tarife”, spune legea.
Așadar pescarii trebuie să își achite în această perioadă cotizația, în jur de 50 de lei, cu reducere în cazul pensionarilor și a elevilor, pentru ca asociația să le vizeze permisul de pescar.