Au apus vremurile în care jurnalistele bistrițene primeau ANL-uri de la Primăria Bistrița. Lista a fost completată, de data asta, cu membri de partid(e).

Știați că sunt oameni în Bistrița, și nu puțini, de care partidul are grijă până la cel mai mic detaliu? Partidul le-a dat un job plătit bine, i-a mai făcut și consilieri județeni sau municipali pentru a-și rotunji veniturile și le-a mai dat și o locuință ANL. Nu contează ce partid, pentru că toate au făcut acest lucru.

Nu sunt absurd, să zic că dacă ești pesedist, liberal, userist sau ziarist, n-ai dreptul la ANL sau n-ai dreptul să lucrezi în administrație. Sunt oameni care îndeplinesc condițiile pentru astfel de beneficii sau pentru astfel de joburi, la fel cum sunt unii care nu se mai satură, oricât ar primi și, din egoism pur, nu-și pun problema că alții, cu copii și venituri mult mai mici, n-au o casă unde să locuiască. Dar asta ține de cât de mizerabil poți fi tu ca om.

Dacă membrii de partid au avut punctajul necesar și au îndeplinit condițiile pentru a primi o locuință ANL, foarte bine. Însă ce s-a întâmplat ieri, în ședința de Consiliu Municipal în care s-au aprobat listele pentru aceste locuințe e dincolo de limita decenței. Rămâne de văzut dacă ce au făcut consilierii e în legalitate și ce va spune instanța în cazul celor care vor contesta deciziile, pentru că trebuie să fii prost ca să nu contești o asemenea hotărâre, în cazul în care ai cerut și n-ai primit un ANL.

Pe scurt, pentru cine n-a înțeles: o comisie specială, din care au făcut parte consilieri locali și reprezentanți ai Primăriei, a analizat dosarele depuse și a decis că un număr de 166 de persoane beneficiază de locuințe ANL. 39 de dosare nu îndeplineau criteriile impuse. După ce au fost analizate și reanalizate, zeci de ore, zile la rând, au fost aduse în ședința de Consiliu Local Bistrița. Unde circul a fost complet și brambureala a fost la ea acasă. Uneori, când îi auzi pe unii consilieri ce scot pe gură, ți-e rușine că au fost aleși de concetățenii tăi. Ce se întâmplă în Consiliul Local Bistrița îl inspiră pe Kafka pe lumea cealaltă. Măcar ridicătorii de mâini de la Consiliul Județean, blegi și cu plasture la gură, nu se fac de râs. Votează și gata.

Așadar, consilierii municipali, după ce dosarele au fost analizate de o comisie „avizată” s-au trezit cu o tânără bistrițeancă, cu copilul în brațe, la ședință, care le-a spus că i s-a respins dosarul pentru că nu a fost informată despre actele pe care trebuia să le aducă. Înconjurați de presă, i-a prins mila și populismul și au încercat să găsească soluții „pe loc”, „să-și asume responsabilittatea față de cetățeni”, „să decidă transparent”, pentru a-i da femeii cu doi copii un ANL.

Bă, da` când ați analizat dosarele în comisii, zeci de ore, n-ați văzut că femeia merita, de fapt, ANL? Ba da, dar vă doare-n cur de dreptate, de legi, de oameni, când nu se uită nimeni la voi, când nu știe nimeni ce faceți! Și scenariul kafkian a continuat. S-au apucat aleșii bramburiști ai poporului să reanalizeze toate dosarele, pentru a corecta toate nedreptățile comisiei din care tot ei au făcut parte. Au luat la puricat dosarele și au mai dat ANL-uri. Din cele 11 dosare pe care le-au mai analizat o dată, șase au fost declarate eligibile în al 12-lea ceas, deși unele dintre ele erau parțial complete, adică lipseau unele acte, adeverințele de venit nu erau edificatoare sau nu făceau dovada clară că firma la care lucrează are punct de lucru în Bistrița. „Da, știu eu că lucrează la florăria de la Kaufland” sau „Am găsit… pe internet, că firma are puncte de lucru și aici” se auzea în ședința de CL, în încercarea disperată a consilierilor și a executivului de a repara unele nedreptăți cu alte nedreptăți.

Hai mă, așa funcționează lucrurile la o instituție respectabilă? Nu cred. Știți și voi că ce ați făcut aseară, noaptea, ca aleșii, a fost un bullshit mare de tot.

De exemplu, dacă te duci la bancă să iei un credit și nu duci toate actele, îți zice doamna de la ghișeu (cum ar fi trebuit să facă și angajații Primăriei în cazul ANL-urilor) de ce mai ai nevoie. Dar nu-ți dă credit pentru că știe ea că lucrezi la florărie și nici nu caută „pe internet” date despre firmă. În plus, veniturile reale se află de la Finanțe. E adevărat și că la bancă nu-ți dă cu flit și nu te lasă să crezi că ai depus toate actele pentru a luat credit un membru de partid în locul tău.

Vai, de v-ați fi auzit ce ați vorbit aseară, dacă v-ați fi văzut ce penibili erați! Costică Rus, de exemplu, nu înțelegea de unde știu oamenii cine primește ANL și ce punctaj au. Omul, săracu`, nu știa că tabelul a fost făcut public chiar pe site-ul Primăriei și în materialele de ședință de Consiliu Local și preluat de presă. Și trist e că omul se numără cei care votează legi pentru cetățeni… Și perseverează.

Telenovela ANL-urilor nu se va opri aici. Vom urma contestații, alte analize și alte penibilități. E păcat însă că, în 2017, o administrație care se tot numește transparentă și europeană, nu găsit o soluție corectă și eficientă de a repartiza niște locuințe construite din bani publici. Puteau, de exemplu, să facă un soft care să calculeze pe bază de „scoring”, cine primește ANL-uri, pentru a nu mai exista suspiciunile de mânăreli. Pentru că omul, consilierul, e supus greșelii de partid.

 

9 COMENTARII

  1. cine poate primi ANL? Cei cu pile logic nu cei care merita , suntem o tara de cacat si vai si amar de capul nostru … DE AR DA DUMNEZEU SA VA INCHIDA PE TOTI CEI CARE NU VA MAI SATURATI SAU SA DEA CIUMA IN VOI SI SA VA UITATI CU MILA LA TOT CE ATI ADUNAT FURAND ….JEGOSI CE SUNTETI

  2. Mai primeste consiliera personala a primarului, secretara viceprimaruluim adica baiatul ei, persoane fara familie si copii iar noi cei cu familie si copii asteptam de ani buni.

    • Doamna Magdalena.(Magdaleno spune drept!!!)….Daca in lunile noiembrie si decembrie 2016 dvs. ati fi depus un dosar cu toate cele necesare/ solicitate , astazi nu ati mai fi comentat nimic. Sigur erati pe listele cu cei admisi , chiar daca nu aveati depusa vreo cerere mai veche. Doar de anul trecut= acum erati pe lista. Dar comoditatea si alte metehne ale dvs. v a facut sa ramaneti doar cu comentatul nu si cu o locuinta. Pacat. Daca tot cititi din presa scrisa sigur ati vazut anuntul dat de primarie si preluat de toate online-urile . Da’probabil ati asteptat sa va caute angajatii din primarie si sa va intrebe daca vreti sa va depuneti sau nu dosar….Sa inteleg ca persoanele din categoriile enumerate de dvs. (functionarii din primarie, rudele unora din primarie sau persoanele singure -sau membrii ai unui partid politic ) nu sunt indreptati/ nu au dreptul- sa primeasca o locuina? Una din persoanele din CATEGORIILE enumerate de dvs. are cerere depusa din 2002 ( a castigat cel putin 45 puncte din start) are studii, munceste (sa stiti ca aici a pierdut 10 puncte pt. ca salariu lui depaseste cu 60 lei salariul minim pe ECONOMIE BRUT ) locuieste cu parintii, nu a beneficiat de o alta locuinta primita de la stat, are varsata care il intreptateste sa si depuna o cerere, asa ca , indeplineste toate cerintele cerute! Deci, care I problema? Nu stiti, nu cunoasteti, nu comentati rautati. Si ei sunt cetateni ai Romaniei , traiesc in Bistrita si au aceleasi drepturi si indatoriri !!!!Si sa va mai spun ceva; Acolo unde este intemeiata o familie sunt si 2 surse de venit. Posibilitatea de a achizitiona un apartament de pe piata libera este mai mare decat o are o persoana singura. . Rautatile dumneavoastra nu va face nici cinste, nici bine si nici sanatos nu este . Asteptati pe mai departe.

  3. Meriti o medalie pentru ca ai avut curaj sa scrii un adevar care dureaza de multi ani. Fostul primar Moldovan are casa vis-a-vis de ANL -uri, din materialele care trebuiau folosite la constructia blocurilor, ginerele, preotul, asemenea biserica construita din fonduri ANL. Pe langa astea in blocul 1 au garsoniera . In blocul 2, de sus pana jos e politie, SRI, primarie, prefectura, lista poate continua. Blocurile arata ca niste grajduri cu usi care nu se inchid, pereti fisuratI, vani sparte. Blocurilor au fost construite de detinuti necalificati . Firme fantoma facute peste noapte si muncitori adunati de peste tot. Cineva incasa bani, executa comenzi. Centralele au fost achizitionate la mana a doua si consumau enorm. Oamenii au trebuit sa plateasca, cu toate ca a fost constatata defectiunea. Mai spun ca blocurile sunt izolate. Minciuni !
    Dumnezeu sa le pedepseasca pe toti, vinovatii cat de tarziu ! Sa inceapa cu Marina de la fond locativ

  4. Eu nu înțeleg ce mama dracului fac instituțiile abilitate (Curtea de Conturi, DNA etc.) în toată chestiunea asta cu alocarea discreționară și defectuoasă a ANL-urilor. Ce mama dracului fac instituțiile abilitate în legătură cu cele 6-7 milioane de euro cheltuite fix degeaba pentru pârtia lui Crețu, pârtie care își va dovedi nerentabilitatea. Am văzut reportajul de la PRO TV din 14.02.2017 legat de pârtia de schi ”crețiană”, m-a cuprins rușinea de ce vede toată țara despre Bistrița. Străzile arată ca după război și administrația pesedistă îngroapă milioane de euro în pârtii de schi inutile.

SPUNE-TI PAREREA