„Îngeri căzuți“ sau în engleză, „Angel Fall“ este primul volum dintr-o trilogie a scriitoarei Susan Ee, urmat de „World After“ și „End of Days“. Cartea a apărut în 2016 și se numără printre cele mai noi achiziții ale Bibliotecii Județene „George Coșbuc“.

Scenariile apocaliptice au devenit, în ultimii ani, un fel de trend în cinematografie, știință și literatură. Cum va fi sfârșitul lumii și cum vor reuși unii oameni să supraviețuiască în condițiile vitrege ale sfârșitului sunt eforturi de imaginație pe care oamenii le savurează cu teamă, dar și un soi ciudat de entuziasm…
Cartea „Îngeri căzuți“ mixează, în mod perfect, ingredientele pentru un best-seller de succes: lumea actuală, apocalipsă, chestii biblice cu îngeri, demoni și Nephilimi*, un pic de SF, acțiune, horror și un strop de romance.

Personajele sunt creionate după preferințelor adolescenților de azi care savurează producții gen Twilight: Penryn, o adolescentă „skinny“, dar descurcăreață și luptătoare, Raffe (prescurtare de la Rafael), „îngerul căzut“ care posedă frumusețea lui Adonis, o putere mitologică, dar și o doză de umanitate.
Penryn și Raffe fac front comun după ce o anumită situație creată de „sfârșitul lumii“ îi aduce împreună, silindu-i să fie tovarăși de supraviețuire.
Am citit mai multe recenzii ale cărții în care unii erau de părere că acțiunea nu este compromisă de „romance“. Dar eu aș spune că există un „love-story“, doar că este foarte bine dozat și, dacă vreun cititor e avid după scene de dragoste în timpul unei acțiuni palpitante, acesta poate fi amăgit cu ușurință, până la finalul volumului, că va avea parte de ceva „mai mult“.

Cartea e bine scrisă, narațiunea te ține în suspans pagină cu pagină și pot să spun că e destul de surprinzătoare, nu e nimic foarte previzibil.

E o carte „adult-young“, sunt sigură că adolescenții o vor aprecia. Dar nu este genul de creație care să te pună prea mult pe gânduri sau care să îți ridice întrebări existențiale. Eu una, mă opresc la primul volum, pentru restul acțiunii, aștept o ecranizare. Sau poate le voi citi dacă vreodată o să rămân undeva, mai mult timp, fără internet și televizor…
*“Îngerii căzuţi” s-au împerecheat cu fiicele lui Adam “În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime” (Geneza 6:4).

SPUNE-TI PAREREA