Dialogul structurat este un instrument folosit pentru ca opinia tinerilor să fie luată în considerare în momentul realizării politicilor de tineret la nivelul Uniunii Europene, a țării și bineînțeles chiar la nivel local. Pentru a reuși acest lucru, Dialogul Structurat aduce împreună la discuții tinerii și persoanele aflate în poziții decizionale cheie. Forumul Tinerilor din România, o platformă care reunește organizații de tineret din întreaga țară, a recrutat, în luna ianuarie, tineri voluntari care să se implice la nivel județean în organizarea unor activități de interes pentru tineri.
Astfel la nivelul județului Bistrița-Năsăud s-a conturat de curând o echipă de 17 voluntari, care vor fi coordonați de cei doi ambasadori ai Dialogului Structurat, Daniela Pugna și Alexandru Ignatiuc, care are această poziție de aproximativ 2 ani.
Cine sunt tinerii voluntari ai Dialogului Structurat din Bistrița-Năsăud?
Alex Ignatiuc: Miercuri m-am întâlnit cu noii voluntari ai echipei. 17 tineri minunați, dornici de a schimba ceva și foarte activi in societate. O echipă de care sunt tare mândru și sper să facem trabă faină împreună, aceștia sunt: Mare Denisa, Pralea Andreea, Bădiță Anamaria, Forrai Alexandra, Pralea Alexandra, Moțoc Diana, Cincea Bogdan, Tutula Ionuț, Bruj Larisa, Girigan Darius, Mihalache Marcel, Opriș Diana, Călușeri Alexandra, Stratulat Robert, Mare Sebastian, Melinte Anca și Girigan Maria.
Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească voluntarii și care e rolul acestei echipe?
Alex Ignatiuc: Rolul echipei este de a facilita procesul de Dialog Structurat între tineri și factorii decisivi de la nivel local, județean și național, de a ajuta în organizarea consultărilor pe care le vom avea în acest an și de a contribui la realizarea unei situații exacte a dificultășilor pe care tinerii le întâmpină în societate. În ceea ce privește condițiile de selecție, orice tânăr cu vârsta între 14 și 35 de ani, cu domiciliul stabil pe raza județului Bistrița-Năsăud, se poate înscrie în echipa de voluntari ai Dialogului Structurat.
Care este rolul acestor consultări?
Alex Ignatiuc: Consultările pe Dialog Structurat au rolul de a aduce problemele tinerilor pe masa decidenților din administrația publică, în momentul în care se sezizează o problemă cu care tinerii se confruntă, sau o dorință a acestora, rolul nostru este de a găsi soluționarea.
După ce identificați o problemă, în urma unei consultări, care este procedura pentru soluționarea acesteia?
Alex Ignatiuc: După identifacarea unei probleme, prima măsura este de a intra în dialog cu autoritățile publice, de a le explica problema și împreună să găsim o soluție. De exemplu, în comuna X, tinerii au nevoie de un Consiliu Local al Tinerilor, care să-i reprezinte în fața autorităților publice. În acest caz, ne asumăm scrierea unui proiect referitor la constituirea Consiliului Local al Tinerilor pe care urmează să-l depunem la Consiliul Local din comuna respectivă. O să le oferim tinerilor tot suportul, o să le fim alături și vom face tot ce ne stă în putință să ajungem la finalitatea pe care ne-o dorim, să avem cât mai mulți tineri implicați în viața comunității în care trăiesc.
Cum vedeți colaborarea cu partidele politice din județul nostru?
Alex Ignatiuc: Pentru o consultare eficientă avem nevoie de factorii decisivi, primari, consileri locali și judeteni, deputați și senatori. Ei bine, aceștia provin din partide politice, deci ne dorim o colaborare eficientă cu fiecare partid, desigur, pentru rezolvarea problemelor cu care tinerii se confruntă. În viitorul apropiat ne dorim să avem consfaturi cu partidele politice, să le prezentăm proiectele noastre și să lucrăm împreună în folosul tinerilor din județul nostru. Până în momentul de față, la consultările noastre au participat deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, primarul orașului Beclean Nicolae Moldavan și purtătorul de cuvânt al Consilului Județean Bogdan Ivan Gruia. Forumul Tinerilor din România este o oragnizație apolitică, prin urmare, nu favorizăm nici o structură politică.
Ce vă propuneți pentru acest an?
Alex Ignatiuc: Pentru anul 2017 ne propunem să consultăm peste 100 de tineri, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Vizăm consultări în toate orașele cât și în comunele județului. Pentru a organiza o consultare avem nevoie de sprijinul administrației publice, în orice oraș sau comună unde ni se v-a deschide ușa, noi vom merge cu plăcere pentru a identifica problemele tinerilor și vom încerca să le rezolvăm, pentru a facilita dialogul structurat și bineînțeles pentru a îmbunătăți relația tânăr-factor decisiv. Ne dorim și un parteneriat cu Consiliul Județean, Prefectura Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școalar Județean Bistrița-Năsăud și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bistrița-Năsăud.