Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, a anunțat ministrul Justiției, Florin Iordache. Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.
„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache, conform Agerpres.
În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în documentul citat.
Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.
Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită „de un membru al familiei sau afin până la gradul II”, dar nici „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.
Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.
Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt „persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”. În noua formă, alineatul prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, (…) am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, la Palatul Victoria.
Întrebat în ce mod modifică această ordonanță infracțiunea de abuz în serviciu, Iordache a răspuns: „Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetățeni au invocat-o a fost eliminată și abuzul în serviciu a fost pus în concordanță cu decizia Curții”.
Ministrul Justiției a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancționat penal.
„Nu este sancționat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează și nu mai este sancționat penal. Asta ne-a recomandat și Curtea, să stabilim un cuantum. Ținând cont de condițiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanța putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitați în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro și atunci, în aceste condiții, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu… Nu, l-am reglementat mai bine și l-am pus în concordanță cu decizia Curții”, a precizat Iordache.
Ministrul Justiției a mai spus că în OUG sunt modificări și în ceea ce privește instituția denunțătorului.
„Este făcută o modificare și o mai mare clarificare, astfel încât în șase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele șase luni”, a adăugat Iordache.
Politicieni, oameni de afaceri şi foşti primari vor scăpa de adosare ca urmare a adoptării ordonanţei prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, conform Digi 24.
Printre cei care vor scăpa de dosare ca urmare a adoptării ordonanţei prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală se numără Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Marian Vanghelie, Elena Udrea, Cristian Popescu Piedone. De asemenea, procesul pompierilor implicaţi în cazul Colectiv va fi închis, ca şi dosarul fostului ministru de Externe Titus Corlăţean, acuzat ca a împiedicat votul în diaspora, în favoarea candidatului la preşedinţie Victor Ponta.
Printre cei care vor scăpa de dosare se numără foştii miniştri Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, puşi sub urmărire penală în decembrie 2016, după ce ar fi cauzat un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 de dolari în dauna statului, scrie News.ro.
Totodată, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, scapă de dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, motociclist care făcea parte din coloana oficială a fostului demnitar.
Un alt beneficiar al ordonanţei este Ioan Lascăr – şeful clinicii de Recuperare din cadrul Spitalului Floreasca, cel care a achiziţionat barocamera care s-a dovedit inutilă pentru arşi, cu şase milioane de lei.
Toate dosarele în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu se închid. În ultimul în care a fost trimis în judecată ar fi creat un prejudiciu constând în plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345 de lei.
Se va închide şi dosarul lui Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în care este acuzat că a susţinut proiectul de achiziţionare a licenţelor Microsoft, afacere care a adus o pagubă statului român de 67 de milioane de euro.
De asemenea, Claudiu Florică, fost reprezentant Fujitsu Siemens în România şi cel care a pus la cale afacerea Microsoft scapă de dosar, el fiind cercetat sub control judiciar pe cauţiune. Prejudiciul calculat de procurori în acest caz este de 28 milioane de dolari.
Ioan Oltean, fost deputat PDL şi Crinuţa Dumitrean, fost director al Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) nu vor mai răspunde penal în dosarul în care sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu 98 de milioane de lei prin supraevaluarea unui teren şi aprobarea unei despăgubiri de 98 milioane de lei către omul de afaceri Mihai Rotaru.
Liviu Dragnea scapă de dosarul în care este acuzat că a menţinut în funcţii două angajate ale Direcţiei de Protecţie a Copilului Teleorman, care lucrau în realitate pentru filiala locală a PSD. Prejudiciul în cazul său a fost stabilit la 108.000 de lei, salariile încasate ilegal de cele doua angajate.
Gabriela Baltag
1 februarie 2017 la 14:16
Iohannis, criticat DUR de un membru CSM: Evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei
Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 12:38 Mesajul judecătoarei Gabriela Baltag pentru colegii din CSM (sursa: luju.ro):
„Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,
Dragi colegi
Politica penala a unui stat nu o redacteaza magistratii. Puterea judecatoreasca trebuie sa respecte vocatia constitutionala a celorlalte doua putere, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezinta strict de atributul lor.
Am speranta ca justitia nu va cadea in capcana intinsa de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care si le dau unii sau altii dintre actorii politici.
Judecatorii aplica legile, nu le creeaza. Daca este buna sau nu o reforma, fie ea si …. penala (asa cum ni se solicita sa ne pronuntam explicit zilele acestea), este cine sa ne spuna.
Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit ca nu mai avem mult si ramanem fara procedura penala. Curtea Constitutionala are suficiente mecanisme sa verifice, pe de o parte, respectarea atributiilor de catre cei in drept sa legifereze, iar pe de alta parte, sa inlature tot ce nu este in acord cu drepturile si libertatile cetatenilor.
Nimeni nu mai vorbeste astazi despre principii, despre garantiile pe care trebuie sa le primeasca toti cei care ajung in fata instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie.
Ma asteptam sa vad un interes sporit pentru o tema care ar trebui sa intereseze pe fiecare. Este justitia in afara de orice influenta nefericita, este la adapost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu si-a asumat aceasta tema pana la capat. Avem angajamentul ca dupa pozitia exprimata de Curtea Constitutionala suntem la adapost de orice pericol. Nu avem inca si dovada… care implica responsabilitati concrete.
Ce ar trebui sa ne ingrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au incercat sa ne dea lectii, sa ne indrume, potrivit viziunilor lor; se intampla acest lucru si in ultimul timp. Ce nu stiu aceste persoane este ca justitia a existat dintotdeauna, indiferent de oranduire, de puterea celor indreptatiti sa surprinda sau nu o realitatea legislativa care uneori se intersecteaza si cu nevoia de schimbare a societatii.
Apreciez ca este timpul sa ne implinim fiecare sarcinile, obligatiile, sa nu mai privim catre locuri unde nu avem ce cauta. Justitia are sansa ei, la fel si legislativul si executivul. Justitia nu poate fi partasa la scene de incitare populara pe teme pe care mai apoi trebuie sa le implementeze. Astazi, unii spun ca nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar maine daca vom continua in acelasi mod vor striga ca nu mai doresc instante! Spre ce ne indreptam este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreapta justitia trebuie sa ramana departe de conflictele pe care mai tarziu este chemata sa le dezlege! Asa consider ca trebuie sa fie justitia: fara prejudecati, fara partinire!
Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti sa devina Consiliu o scena politica! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei. Va rog sa nu mai ingaduiti alte lectii, de principii, asa cum in mod penibil s-a intamplat in ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.
judecator Gabriela Baltag
Membru in Consiliul Superior al Magistraturii”
(-3)