Inițial, am vrut să scriu toate glumele despre cum se salvează fotbalul din Bistrița. Dar apoi mi-am dat seama că fotbalul bistrițean, în sinea lui, a ajuns o glumă. Una tristă.

Mai mulți oameni de fotbal s-au întâlnit, împreună cu oamenii cu putere de decizie în județ, pentru o încercare de a salva sportul rege. Nu e prima încercare de a mai face ceva serios în domeniu, de la dispariția Gloriei. Dar asta ar putea fi una cu finalitate.

Președintele Consiliului Județean le-a transmis oamenilor de fotbal o propunere de bun- simț. Și știm ce s-a întâmplat când o astfel de idee a prins contur la handbal. În doi ani, am ajuns să avem echipă în Liga Națională, susținută în mare parte din bani de la bugetul județului, dar și cu mulți sponsori pe lângă. Acest lucru s-ar putea întâmpla și la fotbal, dacă oamenii înțeleg ce trebuie făcut.

Lăsând la o parte performanțele deosebite pe care le-au adus foștii mari fotbaliști bistrițeni și pentru care au fost aplaudați, recompensați financiar la timpul lor și vor fi respectați de noi cât vor trăi și după, ei trebuie să înțeleagă că orgoliile și încăpățânarea le va aduce cel mult o bătrânețe în care oameni îi salută pe stradă. Cam atât. Nici Liga, nici televiziunile, nici sponsorii, nici județul nu dau bani pentru foștii fotbaliști, oricât de mari ar fi fost. Războiul dintre tabăra Sîngeorzan și tabăra Hatfaludi, despărțirea lumii fotbalului din cauza orgoliilor ca apa despărțită de Moise contează doar pentru can-can. Nici măcar pentru chibițăreală, pentru că, neexistând fenomenul fotbalistic în sine, nu prea ai ce chibița.

După mine, oricât ar fi de mândri de proiectele lor, niciuna dintre cele două, adică nici Academia și nici FC Bistrița nu pot face performanță în situația actuală. Pot, cel mult, să reziste în Liga a III-a, fără bani de la buget. Deși poate nu e în regulă, aproape toate echipele mici din Liga 1 rezistă cu bani de la bugetele locale. Și cum noi nu suntem Dinamo sau Steaua, nu avem un Becali sau un Negoiță, n-avem nici banii și nici Academia lui Hagi, singura șansă de a avea fotbal e să fie sprijinit de autorități, adică de Consiliul Județean în cazul de față.

Și dacă tot m-au invitat și pe mine la întâlnire, spun ce aș face în locul lor. M-aș întâlni cu toți, adică Sângeorzan, cu Hatfaludi, cu Stoian, cu antrenorii, conducătorii, sponsorii și cine mai e conectat cu fenomenul, fără autorități și fără presă și aș cădea de acord. Aș alege un nume pentru echipă (preferabil, dar nu neapărat, cea din Liga a III-a) și aș scrie un proiect sau aș plăti pe cineva priceput să-l scrie. Ca să nu mai fie discuții, aș face un Consiliu Director din care să facă parte toți cei care visează la funcții de conducere și le-aș găsi posturi antrenorilor în viitoarea echipă, tot ca să nu mai fie discuții. Sunt sigur că e loc pentru toți, atât la seniori cât și la echipele de juniori. Nea Jean a făcut asta și erau mai mulți decât acum. Aș propune un președinte și un manager (antrenor) din afara celor două grupări. Sunt convins că ar veni două nume importante alături de echipă, cu un proiect serios și cu Consiliul Județean ca partener.

Mu știu dacă oamenii de fotbal vor face asta și, ținând cont de istoria recentă, pare greu de crezut că se vor pune de acord și vor face un singur proiect până în 15 februarie. Dar poate vor realiza, în al 13-lea ceas, că e mai bine să împarți ceva cu mai mulți decât să ai nimic singur. Dacă nu înțeleg asta, au chemat SMURD-ul degeaba.

1 COMENTARIU

  1. Problema este pusa gresit din start . De ce trebuie sa se inteleaga toti ? Domnul Modovan asteapta sa i se puna pe tava totul si apoi sa se afiseze el ca mare sustinator . Cel mai bine a pus problema domnul Putura daca nu ma insel . Daca pest ceva timp dupa infiintarea asa zisului proiect se trezeste sa zicem Ionele si isi face o echipa , el nu mai are voie sau el nu tgrebuie sustinut ? Domnul Radu Moldovan are tupeul sa spuna ca nu il ajuta Legea . Cine a fost la putere atatea ani ? Sau a fost doamna Gabi Sabo ministrul tineretului si sportului sau doar ma insel . Au dormit toti si acum dau vina ca nu ii ajuta legea . Poi sa puna mana sa faca legi si sa scrie proiecte , sa se implice nu mura in gura . Comprendido ? Domnu” ziaristu ” ?

SPUNE-TI PAREREA