PNL stă pe un butoi de pulbere. Mulţi dintre liberalii care nu au prins locuri eligibile la alegerile parlamentare au lansat un manifest în interiorul partidului prin care cer reformarea PNL. Printre aceștia se numără și doi foști parlamentari din Bistrița-Năsăud.

 

„Prin acest Manifest ne afirmăm principiile care ne unesc în jurul unei politici benefice pentru viitorul României și chemăm alături de noi toate persoanele de bună credință care au convingeri liberale. Partidului Național Liberal este singurul partid de dreapta din România și singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să își reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câștige din nou încrederea societății românești în capacitatea sa de a fi un lider în construcția României de mâine”, se arată în manifest.

„Eșecul de astăzi al PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne și mai ales de ignorare a dorințelor și aspirațiilor societății românești:

Procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult și a fost condus fără curaj și fără viziune politică; Prelungirea existenței structurilor bicefale a dezorganizat partidul și a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate; Dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră; Statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democrația și încrederea în interiorul partidului; Frica și oportunismul au definit în ultimul an atmosfera generală în partidul care se mândrește că e moștenitorul generațiilor politice care-au făcut Unirea din 1859, Independența și Marea Unire”, se mai arată în manifest.

„Liderii partidului au ignorat forțele interne și potențialul uman existent în Partidul Național Liberal și astfel au eșuat în identificarea unor proiecte și oferte politice convigătoare pentru societate. Primarii și aleșii locali liberali au fost în mare parte lăsați în afara procesului de pregătire a alegerilor parlamentare, ceea ce a demobilizat partidul și a condus la o pierdere electorală semnificativă în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele parlamentare.

 

Vă cerem să vă alăturați nouă pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucția Partidului Național Liberal:

– Dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare si înlocuirea sa cu o Comisie de organizare a alegerilor, cu membri care nu vor candida pentru o funcție de conducere;

– Alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune și acțiune politică, cu respectarea dreptului de a candida și de a alege al tuturor membrilor declarați ai PNL;

– Constituirea Comisiilor de Organizare a alegerilor la toate nivelele și în toate organizațiile partidului;

– Constituirea unui Comitet de Dezbatere Doctrinară care să pregătească o platformă menită să fie adoptată în Congresul PNL. Acest comitet va începe imediat consultări cu toate organizațiile locale și speciale ale partidului, cu membrii individuali care doresc să contribuie, precum și cu lumea academică, societatea civilă și mediile de afaceri.

– Instituirea unui sistem electoral prin care viitorul președinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.

Aderarea la acest Manifest este deschisă tuturor membrilor și simpatizanților Partidului Național Liberal care doresc să îl semneze și să se alăture acestei inițiative. A acționa acum înseamnă mai mult decât salvarea unui partid. Inseamnă o angajare pentru viitorul României într-un ceas de incertitudine și îngrijorare. Având încrederea fermă că numai prin forțele noastre unite putem salva liberalismul românesc de la autodistrugere facem apel la toți liberalii să ni se alăture”, transmit cei care au inițiat manifestul.

Printre cei care au semnat manifestul se află mai mulți liberali necunoscuți din țară. Nume care nu spun nimic la nivel național, precum Traian Dobrinescu, Paul Dumbrăveanu, Paul Ichim sau Dragoș Luchian au semnat acest manifest. Bineînțeles că și foștii parlamentari PNL, Dorin Dobra și Stelian Dolha, rămaș fără job în politică după ce n-au mai prins post eligibil la parlamentare, au semnat acest manifest. De precizat că în special Stelian Dolha, care a fost președinte al PNL Bistrița-Năsăud, dar și Dorin Dobra, au avut șansa, timp de 4 ani, să reformeze PNL-ul, dar sau dovedit incapabili.

SPUNE-TI PAREREA