Simona Păcurar este bistrițeancă și, de profesie, este specialist în marketing.  Dar, de câțiva ani, pasiunea ei este să fotografieze viețuitoarele sălbatice din zona Bistriței și, în special, păsările. Sezon după sezon, Simona observă viața păsărilor din zona noastră, dezvăluind și celorlalți, prin fotografiile sale, coloritul lor fascinant și diversitatea speciilor care locuiesc sau sunt în trecere în zona noastră.

Simona este o mare iubitoare de natură, încă din copilărie. Dar, la maturitate, aceasta pasiune s-a tranformat într-o muncă de cercetare autodidactă.

„Copilăria am petrecut-o la bunici, într-un mediu natural minunat, unde am învățat să respect și să iubesc animalele, păsările, fluturii, insectele și plantele. Pasiunea pentru biodiversitate la nivel de studiu, a început în urmă cu 6 ani, când asociația G.A.L. RURALIS, la care activez voluntar, a câștigat custodia a 6 arii naturale protejate (Masivul de sare de la Sărățel, Piatra Fântânele, Râpa cu păpuși de la Domnești, Vulcanii noroioși, La gloduri Monor, Pădurea de larice de la Posmuș și Sit Natura 2000 La Sărătura de la Blăjenii de Jos). De atunci am început să observ și să identific flora și fauna acestor zone și a județului în general. Din 2011 și până în prezent am dezvoltat diferite activități de mediu și observare a cursurilor de apă și a lacurilor sălbatice din județ în cadrul proiectului Kilometru Albastru inițiat tot de Asociația G.A.L. RURALIS“, povestește Simona. .

Ea urmărește, în general, viața necuvântătoarelor din zona noastr, dar este pasionată, în mod special de păsări. Fotografiile sale sunt fascinante și ne descoperă existența unor specii despre care mulți dintre noi nu avem habar.

 „V-ați imaginat vreodată cum este să zbori?! Este minunat sa le descoperim și să le studiem. Pe lângă simplul fapt că le privim și le fotografiem, este important să știm ce le place, unde își fac cuibul, cum se comportă ca indivizi (perechi) și grupuri și nu în ultimul rând cum să le protejăm. Un lucru important, de care țin cont în călătoriile pe care le fac este să nu le deranjez. Observarea lor presupune un efort și o răbdare deosebite. Întâlnesc de foarte multe ori urme ale vânătorilor pe malurile apelor sau a pădurilor sălbatice, urme ale morții și violenței. Am considerat mereu că o ședință foto în aceleași condiții de mediu este mult mai impresionantă decât o partidă de vânătoare. Observăm și învățăm în loc să ucidem și să distrugem atâta frumusețe și puritate“, este de părere Simona.

 

Ea și-a început activitatea de fotograf amator în urmă cu aproximativ 8 ani și câteva dintre fotografiile ei au fost publicate în cadrul unui proiect de informare și sensibilizare față de mediu și poluarea acestuia, realizat de Asociația G.A.L. RURALIS, prin montarea unor bannere de mari dimensiuni în refugiile pentru mijloacele de transport din oraș și în cadrul unor unități de învățământ din municipiu.

Simona Păcurar urmărește fauna în mod constant și călătorește în zone din Bistrița și împrejurimi: pe malul râului Șieu, Bistrița, Someș sau în pădurea Codrișor, pădurea de la Blăjenii de Jos din apropierea Arie protejate SIT NATURA 2000 „La Sărătura”.

„În ultimii doi ani am urmărit în mod special fauna și flora care trăiește pe apele de munte ale județului. Cu regret pot spune că apele de munte din Bistrița-Năsăud sunt distruse sistematic și afectate ireversibil de poluare sub toate formele, una din consecințe fiind dispariția în totalitate a păstrăvului indigen și a lipanului, doi regi ai fostelor ape bistrițene“, constată ea.

Perseverența ei  îi aduce și descoperiri surprinzătoare.

„De exemplu zilele trecute, am identificat pe râul Bistrița prezența unei rațe sulițar, pentru care România este doar un pasaj de trecere. Însă atunci când ai luat decizia de a face primul pas în natura sălbatică ai de fiecare dată ocazia să faci descoperiri surprinzătoare, important este să faci primul pas“, mai apune Simona.

rata sulitar
Rață sulițar pe râul Bistrița

Din studiile și observațiile ei, Simona ne poate spune și care sunt cele mai rare specii de păsări care trăiesc la noi sau ne tranzitează zona.

„Cocoșul și găinușa de munte este una dintre țintele mele. Barza neagră este de asemenea o specie foarte rară ca și toate păsările care tranzitează regiunea noastră vara sau iarna (aușelul cu cap galben, măcăleandru, ochiul boului, pupăza, gâștele sălbatice, lebedele, etc.“, relatează ea.

Simona identifică speciile cu ajutorul informațiilor de  pe site-urile de specialitate din România și din lume. Anul trecut și-a achiziționat de la Societatea Ornitologică Română și  noul determinator al păsărilor  “Păsările din România și Europa”, un ghidul ilustrat al speciilor de păsări sălbatice. Ea își valorifică munca împărtășind fotografiile realizate cu bistrițenii și nu numai, în spcial, pe rețelele de socializare.

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA