A început oficial mini-vacanța datorată Micii Uniri. Bugetarii, elevii, prin urmare și unii părinți vor fi liberi până miercuri, pe 25 ianuarie. În această vacanță unii vor fi însă la datorie, pentru a veghea liniștea și siguranța celorlalți.
În perioada 20-24 ianuarie a.c., peste 650 de polițiști, vor fi la datorie și vor intensifica acțiunile preventive, pe raza județului Bistrița-Năsăud, în contextul ‘ Zilei Unirii Principatelor Române- 24 ianuarie’.
În această perioadă, polițiștii bistrițeni vor acționa suplimentar, în vederea prevenirii și combaterii infracționalității stradale, a furturilor din patrimoniul public și privat, precum și pentru depistarea, identificarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care încalcă prevederile legale.
Din totalul de 659 de polițiști angrenați în activități, 446 sunt din cadrul formațiunilor de ordine publică și vor acționa cu peste 220 de autospeciale Aceștia vor intensifica activitățile de patrulare, în zonele cu aflux mare de persoane și se vor organiza acțiuni cu efective mărite, în zonele în care urmează a se desfășura ceremonialuri religioase și militare sau depuneri de coroane.
De asemenea, peste 100 de polițiști rutieri cu 51 de autospeciale de poliție, dintre care 29 dotate cu aparatură de monitorizare și înregistrare a vitezei de deplasare, vor desfășura acțiuni pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, dar și pentru fluidizarea traficului și reducerea riscului rutier.
Zilnic, la nivel județean, aproximativ 140 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigare a criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase și acțiuni speciale, vor acționa pentru menținerea climatului corespunzător de ordine și siguranță publică.
Pentru a petrece în liniște și siguranță această minivacanță, Poliția bistrițeană vă recomandă să aveți în vedere câteva măsuri de autoprotecție.
Când plecați de la domiciliu:
Spuneți numai persoanelor de încredere când plecați de acasă; rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa;
Închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei, ușa de la balcon, geamul de aerisire de la baie și nu lăsați în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele ‘atracții’ pentru hoți.
Lăsați o lumină aprinsă sau un radio pornit în locuință; acestea pot deruta eventualii musafiri nepoftiți.
În situația deplasării cu autoturismul:
Atunci când opriți, fie și doar pentru un scurt popas, nu lăsați cheile în contact și asigurați-vă că ați închis portierele și geamurile.
Nu lăsați obiecte de valoare la vedere în mașină (genți, poșete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoți.
Nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii, bani sau alte documente importante și parcați, pe cât posibil, în locuri special amenajate și luminate.
Serviciul Rutier recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă deosebit de prudent, cu viteza adaptată continuu particularităților meteo, de drum și trafic.
NU CONSUMAȚI ALCOOL ÎNAINTE DE A VĂ URCA LA VOLAN!