Amenzile de circulație vor fi majorate de la 1 februarie 2017, odată cu creșterea salariului minim pe economie. Pe de altă parte atenție la regulile de circulație, de sâmbătă se pot ridica mașinile parcate neregulamentar, sau care încurcă circulația, iar parcarea pe trotuar devine strict interzisă!

Până acum, conform legii, parcarea mașinilor pe trotuare era permisă dacă pietonilor le era lăsat un culoar de cel puțin un metru. Din data de 21 ianuarie 2017, deci de sâmbătă, parcarea mașinilor pe trotuare va fi permisă numai acolo unde există spații special semnalizate în acest sens.

Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător, altfel parcarea pe trotuar este interzisă și se poate dispune ridicarea mașinilor.

Spațiile speciale pentru parcarea mașinilor pe trotuar vor putea fi făcute doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni de un metru lățime și dacă accesul vehiculelor se va face din drum. Noile prevederi legale spun că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni”.

„Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează (…) pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală. Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane”,se arată în hotărâre.

Ridicarea mașinilor va putea fi dispusă de un polițist rutier, sau local, doar în următoarele situații:

– în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
– în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
– pe drumurile publice cu o lățime mai mică de șase metri;
– În dreptul căilor de acces ce deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
– în pante și în rampe;
– în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă” (în altă zi sau perioadă decât cea permisă) ori indicatorul cu semnificația „Zonă de staționare cu durată limitată” (peste durata stabilită).

Așadar atenție, crește salariul, cresc și amenzile, deoarece un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim pe economie, aşa cum prevede Codul rutier. De la 1 februarie, punctul-amendă va fi de 145 de lei, acum fiind 125 de lei. Pentru oprirea neregulamentară sancțiunea cu două sau trei puncte-amendă, din 1 februarie înseamnă minim 290 lei, la care se adaugă și costurile de ridicare și depozitare a mașinii.

Șoferii se vor trezi cu amenzi mai mari când încălca regulile de circulație. Cea mai mică amendă de circulație va fi de 290 de lei, față de 250 de lei, cât este acum, iar cea mai mare amendă va fi de 14.500 de lei, față de 12.500 de lei, cât este acum.

Conform claselor de sancţiuni amenzile vor fi următoarele:

clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă, înseamnă 290 sau 435 de lei
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă, înseamnă 580 sau 725 de lei
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă, înseamnă de la 870 la 1.160 de lei
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă, înseamnă de la 1.305 la 2.900 de lei
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă, înseamnă de la 3.045 la 14.500 de lei

SPUNE-TI PAREREA