Liceul cu Program Sportiv Bistriţa a demarat, în luna septembrie a anului 2016, proiectul Terra Community and Ethics of the Future, un proiect Erasmus+, în care are ca partenere unităţi şcolare din Croaţia, Polonia şi Slovenia. LPS Bistriţa este coordonator al proiectului.
Proiectul a debutat cu un workshop de prezentare la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa şi la care au participat fostul director LPS, Augustin Pop, dar şi Ionuţ Ioja – inspectorul şcolar pentru proiecte educaţionale, profesori şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai Consiliului Judeţean.
În perioada imediat următoare, coordonatorii proiectului au intrat în activitate. Astfel,în perioada 17-20 octombrie, a avut loc la Liceul cu Program Sportiv, Bistrița, prima întâlnire transnațională din cadrul acestui proiect.
La aceasta primă întâlnire au participat echipele din școlile partenere: Polonia, Croația și Slovenia.
„Fiecare zi a fost folosită într-un mod eficient pentru că fiecare echipă a avut numeroase sarcini de îndeplinit. Astfel, în prima zi, fiecare echipă a prezentat un material powerpoint despre țara respectivă si despre școala de proveniență. De asemenea, s-a realizat instructajul participanților cu privire la măsurile de securitate și s-au stabilit procedurile legate de activitățile saptămânii 17-20 octombrie. În zilele ce au urmat, echipele au analizat planul de diseminare, de monitorizare și de evaluare, dar și factorii de risc și modalitățile prin care aceștia sa fie reduși. Alte elemente abordate au fost Syntegration Method si Spațiul Web al proiectului.Pe lânga activitățile educative, oaspeții au avut posibilitatea să viziteze orașul, dar și împrejurimile acestuia“, a relatat Carmen Berințan, unul dintre profesorii de la LPS, implicați în proiect.
Urmatoarea întâlnire transnațională va avea loc în Slovenia, în octombrie 2017.
Elevii de la LPS au realizat, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, în școala lor, un colț Ermasus. Fiecare țară participantă trebuie sa aibă un astfel de colț. În el sunt surprinse conceptele de baza ale unui proiect, prin elemente grafice.
În perioada 15-22 decembrie a avut loc concursul pentru realizarea unui logo al proiectului, concurs care a fost câștigat de elevul Ciorbă Nicusor din clasa a IX-a E de la Liceul cu Program Sportiv.
Obiectivele generale ale acestui proiect Erasmus sunt „dezvoltarea spiritului de apartenenţă la comunitatea Terra, identificarea unui set de valori şi norme etice pentru un viitor viu, inventarierea patrimoniului viu care se află în pericol de dispariţie în ţările partenere, creşterea gradului de responsabilitate individuală şi comunitară, dezvoltarea competenţelor de cercetare, propunerea a celui puţin 4 ateliere care să promoveze antreprenoriatul verde prin reducere, reciclare şi reutilizare într-o manieră creativă”.
La activităţile din cadrul proiectului participă elevi din şcolile partenere, cu vârste între 12 şi 15 ani, profesori de economie, sociologie, geografie, biologie, limba engleză, limba ţărilor partenere, educaţie fizică, IT, educaţie plastică.
Echipa de proiect de la Liceul cu Program Sportiv este formată din prof. Augustin Pop, prof. Alina Gâmbuţă – coordonator proiect, prof. Maria Miheştean – responsabil parteneriate şi relaţie cu presa, prof. Carmen Berinţan – responsabil diseminare, prof. Luminiţa Ujică – monitorizare şi evaluare, prof. Ionela Iliin – responsabil impact şi prof. Octavian Guiu – responsabil IT. Din echipă mai fac parte profesorii colaboratori Călina Fiscutean, Mihaela Beraru, Orsolya Nădăşan, Claudia Botezat, Crina Monorean, Nicoleta Dedean, Romana Fetti, Dinu Oniţa, Rodica Drăguş.
Proiectul va fi finalizat în 31 august 2018. Bugetul aprobat pentru România este de 27.000 de euro.