Persoanele cu inițiative, mai ales din mediul rural, vor avea în 2017 noi oportunități pentru a-și face un business sau pentru a-și dezvolta afacerile non-agricole. Mii de proiecte se vor finanța și în acest an, fiind puse la dispoziția României milioane de euro prin diferite axe de finanțare.

Pentru microîntreprinderi se pot solicita finanțări prin Programul Operațional Regional – linia de finanțare 2.1 A. Sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă până pe 27 ianuarie 2017, ora 12.00. Fiecare proiect poate primi între 25.000 și 200.000 de euro.

Firmele mici și mijlocii se vor putea finanța pe măsura 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. Cei inetersați vor putea depune proiecte iîn perioada 23/02/2017 ora 12:00 – 23/08/2017 ora 12:00. Fiecare proiect poate primi între 200.000 și 1 milion euro, ajutor de stat și ajutor de minimis.

Prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), prin Start-up Plus, urmează evaluarea proiectelor mari, depuse de administratorii de grant (ONG, instituții, etc). Aceste proiecte vor include în program beneficiarii finali, mai exact persoane fizice, din anumite zone defavorizate, care vor fi susținute să înceapă o afacere. Cei selectați vor putea primi până la 40.000 de euro pentru un start-up.

Românii din străinătate care vor să se întoarcă acasă și să își deschidă în România un business vor putea obține ajutor financiar prin Diaspora Start-up, care are un buget total de 30 milioane euro.

În primul trimestru al anului se așteaptă și deschidera finanțărilor întreprinderilor mici și mijlocii, dar și firme mari, din cercetare-dezvoltare, prin Programul Operațional Competitivitate. PI1.1/OS1.1/ Acțiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare/ Secţiunea A – Tip proiect: Investiții pentru departamentele de CD ale întreprinderilor. Bugetul total este de 23.874.000 de euro.

Programul Operațional Competitivitate, PI1.2/OS1.3/ Creșterea investiţiilor private în Cercetare-Dezvoltare-Inovare, Proiect Tehnologic Inovativ, le va pune investitorilor la dispoziție un buget de 62,8 milioane de euro.

În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin submăsura 6.2 – “Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, se vor finanța cu 70.000 euro/ proiect activitățile de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism, iar cu 50.000 euro/ proiect  alte business-uri non-agricole.

Persoanele fizice autorizate, microîntreprinderile și întreprinderi mici, prin submăsura 6.4 – “Investții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, pot accesa sprijin nerambursabil de până la 200.000 de euro pe 3 ani fiscali, pentru dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole în mediul rural.

 

SPUNE-TI PAREREA