Recenta conferință de presă a lui Ioan Oltean a scos din nou la iveală bolile cronice cu care se confruntă PNL Bistrița-Năsăud. De fapt, sunt lucrurile pe care publicația ObservatorBN le-a scris, de nenumărate ori, în ultimii ani, fiind, de altfel, singurii din presă care am scris despre problemele cu care se confruntă filiala județeană.

Ajunsă într-un moment nasol sau, spus frumos, într-un moment de cotitură, PNL Bistrița-Năsăud se duce către nicăieri. Și se duce cu o viteză amețitoare! Poate că, în parte, e vina lui Ioan Oltean că „n-a avut mână bună”, însă un partid nu poate sta într-un singur om.

PNL Bistrița-Năsăud are nevoie de un lider, cât mai repede posibil. S-au lămurit cu toții, deși era clar de la început, că Robert Sighiartău nu poate fi un lider. Nici acum, nici peste 10 ani. Pentru cine-și va mai aminti, va rămâne omul pe care l-a pus Ioan Oltean în fruntea partidului și care a prins un mandat de deputat fără să facă nimic pentru asta. Ori, un lider nu primește lucrurile pe tavă, un lider luptă pentru ele și le obține în condiții extreme.

Ruptura din partid s-a văzut la alegerile locale și parlamentare și mai ales între ele. Marele PNL e, de fapt un mic PDL și un și mai mic vechi PNL. Robert, Doris, Turc, fiecare a tras pentru el la parlamentare și, cu câteva luni înainte, nefericitul Dolha și-a rupt gâtul singur. Strategia, în PNL, s-a făcut după motto-ul: „îi dau pe toți la o parte sau îi păcălesc ca să obțin un loc eligil și mă rog să voteze cât mai mulți împotriva PSD-ului”. E trist că în marele partid liberal se gândește așa.

E greu de întrezărit, prin mulțimea de bisericuțe din PNL, vreo persoană capabilă să conducă filiala, într-o perioadă oricum grea, de opoziție, în care ar trebui să unească niște oameni cărora nu le poate oferi nicio funcție. Cu niște consilieri municipali dintre care cel mai vocal este un fost primar cu perspectivă politică îngropată în vremuri apuse, cu consilierii județeni timizi și neputincioși în fața marelui PSD, fără oameni cu greutate în politica centrală, PNL Bistrița-Năsăud e ca peștele guppy între piranha. PNL e captiv între propria neputință și propriile scandaluri, e încă la stadiul de luptă pentru ciolanul intern. Și ăla cam ros.

Pe la colțuri, se fac alianțe între cei care au mai rămas, se pun la cale viitoare alegeri, unii probabil se visează la conducere. Dar, după cum am văzut, nu mai e mare scofală să conduci PNL Bistrița-Năsăud. La cum arată filiala acum, pentru cariera politică a unui om, e ca o mașină fără frâne, care așteaptă să o conduci cu fața spre o râpă adâncă. Poate de asta PNL Bistrița-Năsăud are nevoie de un lider, dar niciun lider n-are nevoie de PNL Bistrița-Năsăud. Sau poate cel care va reda strălucirea de altădată a partidului nu s-a născut încă.

SPUNE-TI PAREREA