Nu mi-a plăcut niciodată Gheorghe Tadici. Nici pe vremurile când era pe cai mari și făcea performanță cu stilul său de profesor exigent și intransigent, care te pune la muncă mai mult de frică decât de plăcere și nu-mi place nici acum, când vremea antrenorilor de tipul lui a cam apus. Nu-i contest calitățile și recunosc că e poate cel mai titrat antrenor român și printre cei mai buni pe care i-a dat țara asta în care jorda face uneori mai multă performanță decât vorba bună, chiar și în sport. Sau mai ales în sport, unde protagoniștii uită de performanță și de muncă de îndată ce dau de bani.

Nu-mi place Tadici pentru circul pe care îl face aproape cu fiecare ocazie. O face praf pe Neagu și pe fetele de la națională în momente grele, e tot meciul cu gura pe arbitri, protestează la fiecare fază, pe marginea terenului, încercând să pună presiune pe toată lumea. Nu cred că un antrenor la vârsta și de anvergura lui trebuie să se comporte așa, pentru simplul fapt că unui bunic nu-i stă bine să se strâmbe și să se schimonosească decât în privat, cu nepoții iar în public ar trebui să aibă un comportament mai civilizat. Deși poate nu prind atât de bine la public, prefer antrenorii calmi, de o altă factură decât Gheorghe Tadici.

Nu mi-au plăcut nici declarațiile lui Gheorghe Tadici de la finalul meciului cu Bistrița, prin care, în stilu-i caracteristic, a vrut doar să incite și să bage zâzanie. Nu cred că CSM Bistrița a pierdut neapărat pe mâna arbitrajului, deși au fost unele decizii ciudate, forțate probabil și de presiunea pusă de Tadici de pe margine. Dar cu siguranță CSM Bistrița n-a fost avantajată de arbitri, așa cum spunea antrenorul Zalăului la final, oarecum sfidător. Dar despre arbitraj se poate discuta la infinit după fiecare meci.

Mai nepotrivite mi se par însă celelalte declarații, referitoare la CSM Bistrița, la salariile jucătoarelor, declarații oarecum fără precendent și care nu-și au locul. De ce ar discuta un antrenor, la conferința de presă de după meci, fără să fie întrebat, despre salariile de la echipa adversă? Pentru a înțelege absurdul situației, imaginați-vă că Guardiola s-ar apucă, din senin, să-și dea cu părerea despre salariul lui Messi, după un meci City-Barcelona. Ce treabă are Tadici cu salariile jucătoarelor de la Bistrița? Doar nu trebuie să le plătească el.

Revenind în curtea noastră, nu trebuie să fii un geniu în handbal ca să îți dai seama că Oana Chirilă joacă foarte bine, fiind parcă la a doua tinerețe și unele handbaliste sunt într-o formă foarte slabă. Cu siguranță, sunt handbaliste care vor pleca din vară de la Bistrița, pentru că nu au confirmat. Dar asta e normal în sport. Orice salariu i-ai da unui sportiv, nu e sigur că face performanță. Se întâmplă la orice echipă și nu doar în handbal. Motivele sunt multe, de la incapacitatea de adaptare, la lipsa de valoare. La fel, se poate ca unele handbaliste care evoluează mai slab acum, să-și revină până la finalul sezonului. În sport, s-au făcut transferuri de milioane de euro, cu salarii enorme, care n-au confirmat. E normal să fie așa, pentru că sportivii sunt oameni și nu roboți.

La CSM Bistrița, exceptând-o pe Oana Chirilă, nu sunt vedete și nici nu se plătește regește, comparativ cu echipe care dau salarii de 8-10 mii de euro pe lună. Dar nici nu poți da salarii de 12 milioane pe lună la o echipă nou intrată în Liga Națională de handbal, că nu-ți vine nimeni să joace. În doar câteva luni, la Bistrița s-a închegat o echipă bună, care poate termina în primele opt în acest sezon, obiectiv realist pentru început. Și fetele sunt în grafic, nu cred că-i cazul să luăm jorda la ele.

Horațiu Pașca la națională e un plus pentru handbalul bistrițean și, după cum îl știu eu, nu cred că tânărul antrenor va neglija CSM Bistrița, după cum încerca să sugereze, în stilu-i caracteristic, Gheorghe Tadici. Ba din contră, cred că numirea la națională îl va ambiționa și mai mult pe antrenorul bistrițean să confirme pe cele două fronturi.

Da, CSM Bistrița a pierdut pe mâna ei meciul cu Zalăul, lipsindu-i poate și norocul. Dar nici nu poate să-ți placă un joc al echipei adverse cu coturi în gură nesancționate de arbitri și de o agresivitate la limita regulamentului și nici un antrenor care face circ pe margine și instigă pe toată lumea. Fie că ești ziarist, politician sau simplu suporter luat de val.

SPUNE-TI PAREREA