Prognozele meteo și ceea ce se întâmplă în țară, dar și în Europa, din cauza aerului polar ne dă de gândit, probabil chiar ne sperie și nu ar fi rău să ne pregătim puțin, să ne informăm, înainte ca furtuna să ne ia pe nepregătite. Conform prognozelor până marți vremea nu se va îmbunătăți. Este anunțată pentru marți cea mai geroasă dimineaţă din această iarnă, se vor înregistra -28 grade Celsius.
Așa că, în primul rând, e foarte important să fim atenți la prognoze, prin diferite forme de informare e bine să știm exact ce ne așteaptă în funcție de zona în care ne aflăm.
Un termometru propriu afară și unul în casă pot să ne spună exact cât de gravă e situația și ce măsuri sunt necesare.
Apoi important e să ne asigurăm că avem câteva provizii de hrană, alimente care pot fi consumate fără gătire, cum ar fi conservele, dar şi alte alimente care nu trebuie ținute neapărat la frigider, pe o astfel de vreme este posibilă întreruperea curentului electric pentru mai multe ore.
Apa potabilă, o lanternă şi baterii, haine şi pături călduroase, nu trebuie să lipsească din casă. Atenție bateriile se descarcă mult mai repede dacă e rece, așa că păstrați-le la căldură.
Pe vreme rea alimentaţia trebuie să conţină cât mai multe calorii şi zaharuri.
Asigurațivă că aveți lemne uscate la îndemână, ferite de depunerile de zăpadă, precum și butelia încărcată. Combustibilii pentru încălzirea independentă de energia electrică pot fi vitali.
Benzina, motorina, uleiurile industriale, parafina, spirtul, parfumul lichid pot aprinde uşor focul, dar niciodată nu le turnați sau aruncați direct pe o flacără!
Sursele de încălzire mai mici între care să stai ghemuit astfel încât căldura lor să radieze din toate părţle spre tine, sunt mai eficiente decât o singură sursă de încălzire, chiar dacă e mai mare.
Nu uitați că un spațiu mic se încălzește mai repede și menține căldura mai mult timp, astfel nu irosiți combustibil.
Dacă rămâneți fără energie electrică e bine să știți că alimentele ţinute la frigider se vor păstra reci timp de 4-6 ore, dacă ţineți uşa aparatului de răcit închisă pentru cât mai mult timp. Temperatura camerei este de asemenea un important factor care contribuie la menținerea alimentelor din frigider reci mai mult timp, chiar și fără curent.
Să nu uităm de alimentele sigure pentru consum, care nu se ţin în frigider: unt, margarină, caşcaval, fructe proaspete, legume, sucuri de fructe, gemuri de fructe, compoturi, sosuri, măsline, etc.
Dacă viscolul te prinde afară, într-o zonă neîncălzită sau slab încălzită, este esenţial să te îmbraci gros, să porţi căciulă, să îţi acoperi nasul şi gura cu un fular călduros, să porţi bocanci înalţi îmblăniţi şi să eviţi, pe cât posibil, să te uzi.
Extremitățile corpului sunt primele predispuse la degerături. S-a demonstrat ştiinţific că trupul omenesc pierde multă căldură prin extremităţile sale. Nu neglija acoperirea capului, încheieturilor mâinilor, gleznelor, genunchilor şi a degetelor. Căciula este vitală, 30% din căldura corpului se pierde fără capul acoperit!
Îmbrăcămintea nu trebuie să fie foarte strânsă pe corp, mâini, picioare sau gât. La fel şi în cazul încălţămintei, şireturile nu trebuie să fie strânse.
Primele semne ale degerăturilor sunt lipsa de sensibilitate a degetelor de la mâini sau picioare, vârful nasului, sau lobul urechii. Dacă aveți astfel de simptome e necesar să primeşti îngrijiri medicale cât mai repede.
Momentul în care intervine tremuratul incontrolabil, vorbirea incoerentă şi pierderea de memorie, apare hipotermia, o afecţiune gravă care poate duce chiar şi la deces dacă nu este tratată la timp.
De reținut că hainele curate asigură o izolare termică mult mai bună decât cele murdare.
Este important pe vreme rea să nu vă irosiți energia, așa că stratul de zăpadă consistent nu trebuie îndepărtat pe timp de viscol, iar dacă e necesar să faceți efort fizic, sunt utile pauzele dese și neapărat să vă hidratați! Pe cât posibil e bine să evităm să ieşim în frig şi să depunem efort.
Consumul de alcool și mesele greoaie, trebuie evitate, chiar dacă la prima vedere alcoolul v-ar încălzi.
Alcoolul dăunează mai mult sănătăţii pe vreme rece! Dacă bei tărie, ai senzaţia că te încălzeşti pentru că alcoolul dilată vasele din piele şi atunci mai mult sânge ajunge în partea superficială, în tegumente. De la această vasodilataţie, oamenii au senzaţia subiectivă de căldură. La frig însă, vasele noastre de sânge se contractă pentru a menţine căldura în interior. Alcoolul interferează cu acest mecanism, iar cei care consumă alcool în frig pierd accelerat căldura din corp.
Dacă trebuie neapărat să pleci la drum cu maşina, ţine cont de recomandările oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:
– evită pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă totuşi, deplasarea este absolut necesară, informează-te dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
– asigură-te că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează eficient; urmăreşte cu atenţie, la posturile radio/ tv, sursele on-line, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;
– porneşte la drum cu rezervorul de combustibil plin;
– păstrează în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile.
Dacă rămâi blocat în trafic în afara localităţilor, poţi lua următoarele măsuri:
– trage pe dreapta şi porneşte luminile de avarie;
– anunţă evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, indicând locul în care ai rămas blocat. Rămâi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la tine. Nu părăsi autovehiculul dacă nu vezi în apropiere o clădire în care ai putea să te adăposteşti;
– porneşte motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschizi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
– mişcă-te pentru a-ţi menţine organismul cald, evitând extenuarea.
Supravietuim luindu-ne ismene pe cur, si cel mai important sa nu umblam cu jinarsul la noi.